Rusia, o temă importantă în alegerile din landurile est-germane

michael_kretschmer_putin.jpg

Michael Kretschmer, guvernatorul landului Saxonia în timpul unei întrevederi cu președintele Putin, Sankt Petersburg, iunie 2019
Image source: 
http://en.kremlin.ru

Relațiile cu Moscova devin o temă electorală tot mai importantă în Germania, în perspectiva alegerilor prevăzute pentru această toamnă în trei landuri din est.

După cum scrie revista Der Spiegel, mulți politicieni importanți consideră apropierea de Rusia drept o strategie de campanie câștigătoare. Dar această perspectivă îi pune într-o situație de  confruntare directă cu cancelara Angela Merkel.

Marțea trecută, notează Der Spiegel, circa 300 de persoane s-au adunat în spațiul de evenimente al ziarului Leipziger Volkszeitung din Leipzig.

Michael Kretschmer, guvernatorul statului Saxonia și membru al Uniunii Democrate Creștine, de centru-dreapta, organiza un eveniment de campanie. Prima pagină a ediției din 8 iunie a ziarului regional era proiectată pe un perete. Coperta arăta o fotografie a lui Kretschmer vorbind cu președintele rus Vladimir Putin.

Au fost aplauze ușor câștigate de Kretschmer. Când Rusia este menționată în campaniile electorale din Saxonia, Turingia sau Brandenburg, devine clar că mulți alegători din regiune sunt în favoarea unei abordări mai lejere a Moscovei.

Relația cu Rusia este importantă pentru germani. Ani de zile, sondaj după sondaj a arătat că majoritatea germanilor este în favoarea unei relații mai strânse cu Rusia și cu liderul acesteia, Vladimir Putin. În landurile de Est, trei sferturi dintre respondenți gândesc în acest fel. Cei mai mulți ar vrea  să vadă, de asemenea, ridicarea sancțiunilor care au fost impuse după anexarea Crimeei.

Iar șefii din landurile fostei Germanii de Est se opun public politicii privind Rusia a guvernului condus de Angela Merkel. Guvernul a anunțat ferm că va slăbi sancțiunile numai după ce condițiile prevăzute în Acordul de la Minsk vor fi îndeplinite.

Lidera CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-au întărit recent poziția deja dură față de Rusia.

O Rusie care, fără să întreprindă mare lucru, a împărțit deja politica germană. Putin a găzduit guvernatori de landuri germani de mai multe ori la Kremlin. De asemenea, el are o relație amicală cu fostul guvernator bavarez Edmund Stoiber al Uniunii Creștine Sociale, sora bavareză a formațiunii lui Merkel.

Politica dură a Angelei Merkel față de Rusia nu este populară în landurile de Est.

Colegii de coaliție social-democrați mențin deja o relație specială, parțial din motive istorice. Puține lucruri definesc părerea partidului despre sine mai mult decât tradiția politicii externe a fostului cancelar SPD Willy Brandt, care a căutat apropierea de Uniunea Sovietică prin a sa Ostpolitik.

Ministrul german de externe, Heiko Maas, a aflat acest lucru încă de la la începutul mandatului său, când a încercat să se diferențieze de predecesorii săi, luând o poziție mai critică față de Rusia.

Există, de asemenea, motive economice reale. De când UE a impus aceste măsuri în 2014, exporturile în Rusia au scăzut drastic în landurile germane de est unde au loc alegeri în această toamnă.

Până în prezent, nu au fost prea multe semne că guvernul federal ar fi gata să răspundă la presiunea landurilor. Dar recent, ministrul Economiei, Peter Altmaier, a mers la Forumul Economic Internațional din Sankt Petersburg, ceea ce a fost un semn că izolarea Rusiei s-ar putea reduce.

Germania a ajutat anterior Rusia să-și recapete dreptul de vot în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Se pare că s-au înregistrat progrese își în efortul de a ușura acordarea vizelor pentru tinerii ruși, mai scrie Der Spiegel.

 

Facebook finanțează un proiect ce pare desprins din filmele SF. Este oare posibil să scriem doar cu puterea minții?

Ei bine, după cum scrie revista franceză Le Nouvel Observateur, gigantul IT susține un proiect care-și propune să  convertească activitatea creierului în scris. Utilizat pentru persoanele cu dizabilități, sistemul poate fi folosit pentru ochelari cu realitate augmentată.

Acest studiu, publicat în revista „Nature”, a fost realizat pe pacienți epileptici – care aveau capacitatea de a vorbi și cărora le fuseseră implantați electrozi  în creier pentru a determina originea convulsiilor de care sufereau.

Deocamdată, obiectivul este de a permite oamenilor care sunt de acord să-și facă un implant să controleze un smartphone cu gândul, dar tehnologia s-ar putea extinde în cele din urmă la alte dispozitive precum instrumente robotice.

Scopul imediat este și combaterea efectelor bolilor care afectează creierul sau măduva spinării, dar dincolo de aceasta, inventatorul și antreprenorul Elon Musk consideră că acesta va „garanta viitorul umanității în raport cu inteligența artificială”.

Tot în Franța, cercetătorul Newton Howard și-a stabilit sediul companiei sale, pentru a dezvolta un implant care să ne reglementeze dispozițiile și să ne facă mai inteligenți.

Trebuie să ne amintim însă, notează Le Nouvel Observateur, că în 2011, IBM anunța că în 2017 vor exista deja calculatoare capabile să ne citească gândurile. Dar proiectul a eșuat. În timp ce alți cercetători cred că obiective precum cele propuse acum vor lua zeci de ani de muncă.

Revista presei internaționale din 5 august 2019