”Autocenzura” lui Harari: marketing, prudență sau lașitate?

yuval.png

Image source: 
ynharari.com

Scriitorul și istoricul Yuval Noah Harari a acceptat modificarea versiunii în limba rusă a cărții sale ”21 de lecții pentru Secolul XXI”. Poate fi justificată o astfel de practică?

După cum remarcă The New York Post, versiunea în limba engleză a descris declarațiile lui Putin cu privire la apariția forțelor ruse fără niciun fel de însemne în Crimeea drept un  exemplu ”al unei ere noi și înfricoșătoare a post-adevărului”. Putin și colaboratorii săi știau foarte bine că mint", se mai scria în carte.

Dar în versiunea rusă publicată luna trecută, acest paragraf a fost înlocuit cu unul despre Trump, observă The New York Post. Și anume: "Potrivit The Washington Post, președintele Trump a făcut publice peste 6000 de afirmații false de la inaugurarea sa".

În revista Newsweek, preluată și de ediția română, Yuval Noah Harari explică de ce a fost e acord cu schimbarea versiunii:

”Pentru a permite ideilor și mesajelor mele să ajungă cu ușurință la oameni din diferite țări și culturi, de-a lungul anilor am autorizat și chiar am inițiat adaptări ale tuturor cărților mele pentru diferite audiențe.

Modificările țin cont de diferitele culturi, culte și medii politice.

Scopul exemplelor este de a clarifica lucrurile. Dacă un exemplu creează bariere în calea înțelegerii în loc să aducă mai multă claritate, este mai bine să înlocuiți acest exemplu.

Am fost avertizat că descrierea pe care am folosit-o pentru aceste evenimente ar putea conduce probabil la blocarea cărții în Rusia”, a spus autorul pentru Newsweek.

 

Putin devine mai puternic atunci când creatorii se autocenzurează – iată ce comentează Bloomberg, preluat de Moscow Times.

Pentru a ajunge la publicul enorm din China, scriitorii și regizorii trebuie să se supună cenzurii oficiale. Dar în Rusia, unde cenzura este interzisă din punct de vedere constituțional, creatorii și companiile occidentale permit uneori intervenția asupra conținutului pentru a evita enervarea autorităților.

Este mai degrabă un exemplu de post-adevăr să-i înveți pe cetățenii dictaturilor despre post-adevăr doar folosind exemple din alte țări. Dar Harari nu este singurul care permite partenerului rus să intervină.

Într-un alt exemplu recent, un distribuitor de filme rus a tăiat scene de sex homosexual, sărut între bărbați și consum de droguri din pelicula "Rocketman", o biografie a lui Elton John,  a casei Paramount. Muzicianul și regizorii au fost indignați.

"Faptul că distribuitorul local a considerat necesar să editeze anumite scene, negând publicului oportunitatea de a vedea filmul așa cum a fost conceput, este o reflecție tristă a lumii împărțite în care mai trăim", au reacționat muzicienii.

Cu toate acestea, Paramount a emis propria sa declarație în care a arătat că fusese de acord cu tăierile, din dorința de a respecta legile și cerințele locale în anumite teritorii în care filmul este prezentat.

Rusia lui Putin, evident, poate fi un mediu complicat pentru creatori. Legile privind extremismul și cele antidrog sunt aplicate în mod arbitrar, iar editorii și alți creatori de conținut se pot afla sub diverse forme de presiune extra-legală, inclusiv hărțuirea organizațiilor societății civile care nu sunt pro-Kremlin.

Dar unele organizații ruse încă aleg să-și asume riscul.

Adaptarea la legile iliberale, pe piețele cu regimuri autoritare, este o practică discutabilă - la urma urmei, există o mulțime de alte piețe profitabile - dar cel puțin este de înțeles.

Însă în cazul în care restricțiile legale nu există cu adevărat, prudența - sau, să-i spunem pe nume, lașitatea - este mai greu de apărat.

 

 

Pământul se află în cea mai caldă perioadă din ultimii 2000 de ani. Iată avertismentul oamenilor de știință, lansat chiar în zilele în care Europa de Vest a suportat zile de caniculă extremă.

Ziarul Le Monde, care preia un studiu apărut în revista Nature, atrage atenția că fenomenul este unic în istorie, prin omogenitatea sa.

Studiul a fost realizat de o echipă internațională, care a observat variațiile temperaturii la scară planetară din ultimele două milenii.

Au fost luați în considerare aproape 700 de indicatori climatici, denumiți "proxies", în condițiile în care instrumentele de măsurare acoperă numai ultimii o sută cincizeci de ani. Aceste arhive naturale sunt de mai multe tipuri, de la nuclee de gheață până la inele de creștere a copacilor, sedimente sau corali.

Concluzia: nu numai că încălzirea globală actuală este fără precedent din cauza amplitudinii și vitezei sale, dar este și fără precedent prin caracterul său universal.

Au existat, într-adevăr, fluctuații de temperatură în ultimele două milenii: de la optimul climatic din perioada Romei antice - o perioadă caldă -  urmat de o mică epocă de gheață, la sfârșitul erei antice (între anii 400 și 800). A venit apoi o nouă perioadă optimă, între 800 și1200. După care am asistat iarăși la o mică glaciațiune, între 1300 și 1850, marcată în special de un avans puternic al ghețarilor alpini.

Dar, după cum arată acest studiu sistematic, nici unul dintre aceste evenimente climatice de dinainte de secolul al XX-lea nu a afectat sincron întreg globul.

De data aceasta, 98% din suprafața planetei se confruntă cu perioada cea mai caldă din ultimii 2000 de ani și viteza cu care a survenit această creștere a temperaturilor, din a doua jumătate a secolului XX, este fără precedent. Numai continentul  Antarctica este parțial cruțat. Încă.

Iar factorii naturali nu pot explica viteza și modelul spațial al încălzirii actuale. Ceea ce confirmă implicit că activitățile umane sunt responsabile pentru aceste schimbări, conchide Le Monde.

Revista presei internaționale din 26 iulie 2019