Un drum extrem de greu pentru Ursula von der Leyen

ursula_von_der_leyen.jpg

Ursula von der Leyen (Foto: TV/ARD)

Ursula von der Leyen a câștigat președinția Comisiei Europene, dar o așteaptă un drum extrem de greu de aici înainte – iată concluzia publicației Bloomberg, după votul de marți din Parlamentul European.

Decizia în legătură cu cine va conduce Comisia Europeană a fost, istoric, un apanaj al guvernelor naționale (un fapt ce pare să fie pierdut  din vedere de brexit-eri precum Nigel Farage, care a descris-o pe von der Leyen drept un simbol al unui superstat nedemocratic).
 Dar Parlamentul European a dorit de multă vreme să-și arate influența și, în 2014, grupurile politice au reușit să-și impună candidații - dintre care unul, Jean-Claude Juncker, a și câștigat. Cu von der Leyen, pendulul s-a întors. 

Ca indicator al politicilor în UE, votul de marți nu a fost liniștitor. Alegerile europene din luna mai nu au produs așteptatul val populist, dar au generat o scenă politică mult mai fragmentată, deoarece blocurile tradiționale de stânga și dreapta au pierdut majoritatea. 

Campania lui Von der Leyen a fost, în consecință, plină de promisiuni care par inconsecvente pentru un politician de centru-dreapta - inclusiv un ”pact verde" de 1,1 trilioane de dolari, o taxă pe carbon, un salariu minim, o schemă de șomaj, mecanisme pentru a susține statul de drept și o poliție de frontieră mai puternică. Aceste lucruri nu a fost suficiente pentru a-i influența pe verzi, dar socialiștii le-au acceptat.

Ea nu ar trebui acum să subestimeze Parlamentul European - care aprobă marile acorduri, cum ar fi înțelegerile comerciale și Brexit-ul - chiar dacă de data aceasta legislativul  nu și-a îndeplinit amenințările pentru a retrimite subiectul către statele membre. 
Parlamentul va vota însă și Comisia lui von der Leyen, atunci când va fi formată, așa că ea trebuie să dea dovadă de seriozitate să să își respecte promisiunile.

Cu toate acestea, interesele naționale au câștigat de această dată. Și având în vedere că Parlamentul nu se poate unifica suficient pentru a-și proteja propriile interese, va fi greu de afirmat că acest rezultat a fost unul nedemocratic. 

Pe aceeaşi temă, publicația europeană Politico vorbește despre noua problemă pentru Donald Trump: un alt "lider puternic german de sex feminin".

Ursula von der Leyen a numit la un moment dat considerațiile lui Donald Trump despre NATO drept  "imature". Ea s-a întrebat de ce vrea el să fie "cel mai bun prieten" al lui Vladimir Putin și chiar a sugerat că președintele american se simte incomod cu femeile lider.

Acum, Ursula von der Leyen va fi omologul său principal în Uniunea Europeană.

În ciuda relațiilor complicate ale lui Trump cu mulți lideri europeni, liderul de la Casa Albă s-a descurcat destul de bine cu Jean-Claude Juncker, pe care la numit un "killer" și un "mare om de afaceri".

Von der Leyen crede puternic în multilateralism și în proiectul european. Numai acestea l-ar putea opri pe Trump, care este sceptic față de alianțele internaționale și subliniază adesea importanța covârșitoare a suveranității naționale.

De ce Libra poate fi o amenințare pentru țările mici

Proiectul noii monede Libra, dezvoltat de Facebook, generează preocuparea și chiar ostilitatea crescândă a guvernelor. David Marcus, șeful serviciului financiar Libra, a dat explicații membrilor Comitetului Bancar al Senatului SUA. Comentatorii nu le găsesc însă cu totul convingătoare. 

După cum spune le Figaro, David Marcus nu a oferit mult mai multe detalii despre acest instrument.

Fără a intra în amănunte, oficialul Facebook promite că în Statele Unite, Libra va respecta regulile de prevenire a spălării a banilor, cât și pe cele privind finanțarea terorismului.

Argumentul său principal este că, în prezent, multe tranzacții ilicite și traficul de persoane sunt finanțate în numerar. În plus, dacă mâine tehnologia Libra va înlocui o parte din tranzacțiile cu numerar, atunci autoritățile de reglementare vor putea verifica și analiza tranzacțiile în deplină transparență. Deci, regulamentul va câștiga în eficiență.

În plus, Facebook subliniază utilizarea instrumentelor avansate de inteligență artificială pentru a detecta mai bine tranzacțiile și pentru a raporta activitățile suspectate ca frauduloase.
Conform revistei americane de afaceri Forbes, cele mai recente comentarii din partea administrației Trump privind criptomonedele au fost văzute de mulți ca fiind adevărate lovituri pentru viitorul acestor mijloace de plată.

În primul rând, spre deosebire de instrumente cum ar fi bitcoin sau ethereum, Libra se bazează pe un registru de tranzacții transparent. În al doilea rând, tranzacțiile cu Libra vor fi procesate de "validatori", care sunt companii precum Mastercard și Uber. Tranzacțiile cu Libra vor fi procesate doar dacă majoritatea validatorilor acceptă acest lucru. 

Facebook a reacționat la criticile guvernelor din întreaga lume, inclusiv în India și Franța, indicând dorința sa de a colabora cu "autoritățile de reglementare, băncile centrale și parlamentarii" pentru a aborda și depăși preocupările.

Business Insider atrage atenția că, din cauza dimensiunii și a impactului Facebook, această monedă ar deveni instantaneu "sistemică", așa cum se spune în lumea bancară. 

Aceasta înseamnă că platforma va trebui imediat să se lupte cu toate aspectele cele mai întunecate ale sistemului financiar, cum ar fi finanțarea terorismului și spălarea banilor. Acestea sunt greu de controlat de către  națiunile suverane chiar de cele dezvoltate.

Pentru țările mai mici, unde moneda este slabă, există și provocări mai complicate din cauza dimensiunii Facebook. Cetățenii ar putea tranzacționa atât de mult din moneda lor în Libra încât să pună presiune pe moneda națională. 

 
Revista presei internaționale din 18 iulie 2019