Val de acuzații de rasism la adresa lui Donald Trump

trump_rasism.jpg

Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley și Rashida Tlaib, reprezentante ale Partidului Democrat în Congresul SUA într-o conferință de presă, Washington, 15 iulie 2019.
Image source: 
REUTERS/Erin Scott

Un val de critici s-a abătut asupra președintelui Donald Trump, acuzat de rasism.  Acesta a îndemnat pe Twitter patru parlamentari democrați să "se întoarcă în țările din care provin și să rezolve problemele de acolo, în loc să dea sfaturi Statelor Unite". 

Președintele american nu a numit persoanele vizate – amintește Eurotopics, dar în mod clar s-a referit la patru femei democrate - Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley și Rashida Tlaib.

Pentru The Atlantic, Tweet-urile președintelui sunt o chemare la un conflict rasial , și asta, dintr-un calcul simplu: rasismul în sine este o strategie câștigătoare.

”Trump face acum ceva diferit. Prin atacarea femeilor de culoare, el nu aruncă doar cetățenii împotriva imigranților, ci pune cetățenii împotriva cetățenilor. Aceasta este o schimbare semnificativă”.

Trump este cel mai rasist președinte de la Andrew Johnson încoace, spune istoricul Jon Meacham pentru Newsweek.

Johnson, un democrat, a devenit președinte în 1865 după asasinarea președintelui Abraham Lincoln, căruia i-a fost vicepreședinte.

El s-a opus eforturilor de extindere a drepturilor civile, inclusiv celui de-al 14-lea amendament, care a acordat cetățenia foștilor sclavi.

The New Yorker titrează: ”Un rasist la Casa Albă” și spune că membrii Congresului au opțiunea de a-l sancționa , iar cetățenii pot vota sau rămâne acasă. ”În 1989, am trăit iluzia progresului democratic de neoprit. Valorile democratice au tot suferit de atunci. În 2008, ne-am bucurat de iluzia progresului rasial. Astăzi, Donald Trump este la Casa Albă. Ceea ce urmează ține în întregime de noi”, conchide The New Yorker.

Tweet-urile ne amintesc că președintele a ales să împartă și să exploateze țara mai degrabă decât să o conducă, spune și Irish Examiner.

”Trump și suporterii săi cei mai radicali cred că noțiuni precum drepturile civile sau lupta împotriva rasismului nu mai sunt de actualitate  în țară. "

În timp ce în Italia, La Repubblica vede un punct de cotitură: "Alegerea acestui individ în Casa Albă este un moment istoric: reprezintă înfrângerea culturii democratice occidentale. Înfrângerea unui anumit lexicon, a unui mod de gândire, de comportament, de discuție și chiar de a detesta. " (Sursa: Eurotopics)

 

 

Arsenal descoperit în Italia, posibile legături cu extrema dreaptă

Un impresionant arsenal, cuprinzând chiar o rachetă de producție franceză, a fost descoperit în Italia. Comentatorii leagă evenimentul de ascensiunea extremei drepte în Paninsulă.

Potrivit The Local Italy, Poliția a arestat trei persoane, printre care și pe Fabio Del Bergiolo, în vârstă de 50 de ani,  fost candidat al partidului neo-fascist Forza Nuova, în a cărui locuință a fost găsită o uriașă cantitate de arme, precum și obiecte de propagandă nazistă.

Perchezițiile au fost rezultatul unei anchete asupra extremiștilor italieni cunoscuți că s-au alăturat rebelilor pro-ruși din estul Ucrainei.

Mesajele interceptate i-au condus pe polițiști către Del Bergiolo, care a trimis fotografii ale rachetei spre vânzare, prin serviciul de mesagerie Whatsapp.

Polițiștii l-au pus sub supraveghere înainte de percheziția în care au găsit un adevărat arsenal, incluzând o mitralieră Scorpion, peste 300 de piese de arme foc și 20 de baionete.

Colecția sa cuprindea semne de stradă din epoca nazistă, inclusiv o placă a unei Piețe "Adolf-Hitler".

CNN precizează că Partidul politic Forza Nuova a negat orice legătură actuală cu Del Bergiolo.

"Unul dintre cei arestați a fost un candidat al Forza Nuova în din 2001, acum 18 ani. Afirmăm că, dimpotrivă, nici unul dintre cei implicați nu este militant al  Forza Nuova ", a declarat pentru CNN ofițerul de presă al Forza Nuova.

Avocatul lui Del Bergiolo a declarat pentru CNN că clientul său este un "entuziast al armelor, pe care le colecționează în casa lui. Aceste arme nu erau înregistrate, dar nu erau legate de terorism", a spus avocatul.

Le Monde scrie că operațiunea, planificată de mai multe luni, a fost declanșată brusc pe 15 iulie, dimineața, în provincia Pavia (la sud de Milano). Arsenalul găsit a fost: 9 puști de asalt, o mitralieră, și, mai uimitor , o rachetă aeriană de producție franceză, un Matra Super 530 F, în stare de funcționare perfectă și folosită de armata Qatarului.

Ministrul de Interne, Matteo Salvini, care de obicei nu pierdea prilejul de a saluta orice realizare, cât de mică, a Poliției, nu a făcut de data aceasta niciun comentariu cu privire la operațiune.

 

Renaționalizarea de pe Aleea Karl Marx

Orașul Berlin va cumpăra de la o companie imobiliară privată 670 de apartamente,  după luni de mobilizare publică împotriva speculatorilor imobiliari, transmite Courrier International preluând o știre AFP.

Apartamentele sunt situate pe Karl-Marx-Alee, o adresă plină de simboluri.

Chiriasii de pe Karl-Marx-Allee, acest șir de clădiri neo-clasice,  cândva o adevărată vitrină pentru regimul est-german, s-au mobilizat din noiembrie împotriva vânzării unei treimi din acest bulevard către grupul imobiliar Deutsche Wohnen.

Prin exercitarea dreptului lor de preempțiune, au cerut o soluție, nemaivăzută de la Reunificarea Germaniei în 1990: întoarcerea în domeniul public a apartamentelor, trecute în proprietate privată la căderea zidului.

Gigantul imobiliar Deutsche Wohnen este temut în Berlin pentru politica sa dură în domeniul chiriilor, devenind simbolul speculatorului imobiliar care afectează sociologia capitalei germane.

Chiriile s-au dublat în ultimii zece ani în această metropolă de patru milioane de locuitori, în condițiile în care lipsa de locuințe este din ce în ce mai puternic resimțită.

Legislativul landului Berlin a anunțat, de asemenea, în iunie, că va adopta o lege care ar putea îngheța chiriile timp de cinci ani în sectorul privat.

Revista presei internaționale din 17 iulie 2019