Festivitățile de Ziua Independenței: eveniment controversat cu public puțin numeros și mesaje surpriză de la Donald Trump

Parada SUA

Ziua Independenței
Image source: 
Reuters / Jim Bourg

Donald Trump le-a promis americanilor ”una dintre cele mai mari sărbători din istoria ţării”, un spectacol de o amploare fără egal de sărbătoarea naţională, în pofida criticilor care-l acuză de confiscarea acestui eveniment de obicei apolitic, scrie AFP.

Cu un spectacolul aerian asigurat de Air Force One, bombardiere B2, avioane de luptă de ultimă generaţie şi o escadrilă de acrobaţii și o mulțime de oameni care se adăpostea de ploaie sub pelerine, președintele Trump a lansat un rar mesaj de solidaritate în randul americanilor scrie CNN.

"Trebuie să mergem inainte uniti cu un scop unic, cel al unitatii" a spus Trump în discursul ținut timp de 20 de minute în ploaie. Discursul său a avut și caracter vizionar Trump vorbind despre momentul în care steagul american va fi flutura pe planeta Marte.

Cu o rată de participare mai mică decât se aștepta, spectacolul dat de Trump de Ziua Independenței a fost criticat de mare parte din societatea civilă din cauza costurilor ridicate. Toata miz en scena nu a adus la eveniment mulți americani, mulți dintre donator sau oficiali din administrația americană care au primit săptămâna aceasta bilete la eveniment spunând că déjà își făcuseră alte planuri.

Preşedintele american Donald Trump a lăudat „bărbaţii şi femeile curajoase” din armata americană în discursul ţinut la un eveniment cu ocazia Zilei Independenţei, scrie BBC.

„Împreună facem parte din una dintre cele mai frumoase poveşti spuse vreodată, povestea Americii”, a afirmat Trump. Trump a faost însoţit de o delegaţie a Pentagonului condusă de cel mai înalt ofiţer militar american, generalul Joseph Dunford. Însă şefii armatei,  marinei, forţelor aeriene şi ai puşcaşilor marini nu au participat.

Criticii l-au acuzat pe Trump că a irosit fonduri pentru acest eveniment şi că a politizat sărbătoarea naţională înaintea alegerilor din 2020.

Vladimir Putin și Papa Francis au avut o întrevedere de aproximativ o oră la Vatican scrie agenția de presă germană. O întâlnire la care președintele rus a întârziat aproape o oră.

Liderul de la Kremlin a fost primit de Papă la începutul unei vizite de 10 ore în Italia, unde a avut programat şi un dialog cu omologul său, Sergio Mattarella, şi cu premierul Giuseppe Conte.

Vladimir Putin a întârziat joi, a treia oară, la o întâlnire cu Papa Francisc, relatează Reuters. Limuzina preşedintelui rus a intrat la Vatican cu peste 50 de minute după ora prevăzută.

Schimbările climatice și crizele din Siria, Ucraina și Venezuela au fost principalele teme ale discuției între Papa Francisc și președintele rus Vladimir Putin, aflat joi într-o vizită în Italia și la Vatican.

La finalul întrevederii, Papa Francisc l-a îndemnat pe Putin să se roage pentru Suveranul Pontif, iar liderul rus i-a mulțumit pentru "o conversație foarte interesantă și substanțială".

Vizita lui Putin vine în contextual în care azi la Vatican sosesc mai mulți lideri catolici ucrainieni care se vor întâlni timp de două zile cu oficiali ai Bisericii Catolice, pentru a dezbate problemele ţării lor. Anul trecut, între creştinii ucraineni s-au creat tensiuni, după ce Biserica Ortodoxă naţională, controlată tradiţional de Biserica Ortodoxă rusă, şi-a proclamat independenţa;  Vă reamintesc, Rusia se opune autocefaliei bisericii ucrainene.

Se aştepta ca situaţia Ucrainei să constituie şi subiectul principal al discuţiilor preşedintelui rus cu suveranul pontif, găzduite în biblioteca papală oficială din Palatul Apostolic.

Înainte de întâlnirea dintre Putin și Papa Francisc se vehicula şi posibilitatea ca a treia întâlnire cu Putin să constituie preambulul unei premiere istorice - o vizită a Papei în Rusia.

Papa Ioan Paul al II-lea a fost invitat la Moscova atât de ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, cât şi de primul preşedinte al Rusiei după destrămarea URSS, Boris Elţin, însă vizita nu a fost posibilă din cauza tensiunilor dintre Vatican şi Biserica Ortodoxă Rusă.

ONU a acuzat Venezuela de faptul că utilizează strategii menite să insufle frică cetățenilor pentru a păstra puterea, înlăturând oponenții prin execuții ilegale, scrie BBC News.

Victimele sunt arestate și împușcate, iar scena crimei este manipulată astfel încât să sugereze că cei uciși au opus rezistență poliției, dezvăluie un raport. ONU solicită Venezuelei să pună capăt acestor "încălcări grave ale drepturilor economice, sociale, civile, politice și culturale".

Administrația lui Maduro nu a oferit încă un răspuns oficial pentru acest raport. Însă în trecut guvernul Venezuelei a respins acuzațiile de încălcare a drepturilor omului, susținând că acestea sunt "minciuni".

Aproximativ 4 milioane de oameni au fugit din țară din 2015, potrivit datelor ONU, în contextul unei crize economice severe care a rezultat într-o rată mare a șomajului și o lipsă cronică de hrană și medicamente. Noul raport ONU urmează să fie prezentat în cadrul Consiliului pentru Drepturile Omului, vineri. Acesta se bazează pe "558 de interviuri cu victime și martori ale încălcărilor drepturilor omului și a situației ecnomice deteriorate", din ianuarie 2018 până în mai 2019.

Cele mai șocante dezvăluiri sunt referitoare la numărul mare de crime pe care guvernul Venezuelei le-ar fi pus pe seama opunerii de rezistență a victimelor. Numărul acestora s-ar ridica la 5.287 anul trecut și 1.569 anul acesta, până în luna mai. ONU transmite că martorii au povestit cum Forțele Speciale (FAES) "manipulează scena crimei și dovezile. FAES plantează arme sau droguri și trag în aer sau în pereți pentru a sugera existența unei confruntări și pentru a arăta că victima s-a opus autorităților".

 
Revista Presei Internaționale cu Andreea Pietroșel