Administraţia Trump nu poate folosi fonduri ale Pentagonului pentru construirea zidului de la frontiera cu Mexicul

trump.jpg

Donald Trump

La începutul anului, Donald Trump a cerut 5,7 miliarde de dolari pentru acest proiect controversat.

Decizia constituie un regres major pentru planurile ambiţioase ale preşedintelui Donald Trump de finanţare a proiectului zidului la frontiera cu Mexicul. La începutul anului, Donald Trump a cerut 5,7 miliarde de dolari pentru acest proiect controversat, promis în campania electorală din 2016, dar Congresul, după blocarea activităţii guvernamentale timp de 35 de zile, a aprobat doar alocarea a 1,4 miliarde de dolari.

În contextul în care Congresul a refuzat să aloce fondurile cerute de Donald Trump, preşedintele a decis să catalogheze situaţia de la frontieră drept urgenţă naţională, pentru a putea utiliza fonduri speciale de la Pentagon.

Ministrul german al Apărării Ursula von der Leyen; candidata statelor membre ale Uniunii Europene la preşedinţia Comisiei Europene (CE), a anunţat că îşi oferă un termen de două săptămâni pentru a prezenta ”o viziune” UE a următorilor cinci ani, scrie presa internatională.

”Intenţionez să ascult mult, pentru a fi în măsură, în următoarele 15 zile, să dezvolt un dialog cu Consiliul (European) şi Parlamentul (European, PE), o viziune a următorilor cinci ani ai Europei”, a declarat Ursula von der Leyen în faţa presei.

Actualul ministru german al Apărării a fost desemnat marţi de către şefii de stat şi de guverne ai celor 28 de state membre UE drept candidat la succesiunea lui Jean-Claude Juncker la conducerea CE.

Ea a ales miercuri să efectueze prima sa vizită în calitate de candidată la Strasbourg, unde s-au întrunit pentru prima oară eurodeputaţii aleşi la sfârşitul lui mai.

Pentru a deveni preşedinta CE, Ursula von der Leyen este necesar să obţină unda verde a PE, într-un vot prevăzut la jumătatea lui iulie.

Premierul interimar al Marii Britanii, Theresa May, a felicitat-o pe Ursula von der Leyen pentru faptul că a devenit prima femeie nominalizată la funcția de președinte al Comisiei Europene, scrie Mediafax, citând Politico.

May a declarat că Guvernul de la Londra a jucat un rol "constructiv" în cadrul discuțiilor dificile privind pachetul de nominalizări la conducerea instituțiilor cheie ale Uniunii Europene.

Ambasadorul chinez în Regatul Unit Liu Xiaoming a fost convocat miercuri la Ministerul britanic de Externe, pe tema situaţiei din Hong Kong, a declarat o sursă din cadrul ministerului pentru AFP.

Totul are loc în contextul în care au loc manifestaţii ample la Hong Kong incă din luna iunie. O bună parte a celor şapte milioane de locuitori protestează faţă de un proiect de lege controversat ce autorizează extrădări către China continentală. Acest proiect de lege cu privire la extrădări a fost suspendat, însă furia s-a extins la denunţarea Guvernului Hong Kongului în întregime, acuzat că lasă Beijingul să-i erodeze libertăţile. Criza a trecut la un nou nivel luni, odată cu pătrunderea unor manifestanţi în Parlamentul local, pe care l-au vandalizat, înainte ca poliţia să intervină.Hong Kongul, o fostă colonie britanică revenită sub tutela chineză în 1997, se bucură de o semiautonomie şi de libertăţi foarte extinse, care nu există în China continentală şi va continua săo facă, teoretic, până în 2047, în virtutea declaraţiei comune chinezo-britanice şi principiului ”o ţară, două sisteme”.

Revista Presei Internaționale cu Andreea Pietroșel