Politico: Dacian Cioloş, ales recent preşedinte al Renew Europe cere introducerea de liste transnaţionale în alegerile europene

Nu este, însă, foarte clar dacă efectele introducerii de liste transnaţionale vor fi cele la care se aşteaptă adepţii lor.

Apelul făcut către liderii europeni a venit înainte de începerea rundei de negocieri, sfârşite fără vreun succes luni dimineaţă, pentru ocuparea celor mai importante poziţii din arhitectura instituţională a Uniunii Europene. ”Reînnoim Europa cere un angajament clar din partea următorilor preşedinţii ai Comisiei şi ai Consiliului pentru introducerea de liste transnaţionale. Cetăţenii UE ar trebui să aibă dreptul de a alege pe cine consideră a fi cel mai potrivit pentru conducerea Comisiei Europene”, a scris fostul premier al României într-o postare în limba engleză pe Twitter. Cererile pentru introducerea unor astfel de liste vin pe fundalul criticilor aduse actualului sistem, printre alţii şi de către preşedintele Macron, ca fiind unul care favorizează Partidul Popular European.

Nu este, însă, foarte clar dacă efectele introducerii de liste transnaţionale vor fi cele la care se aşteaptă adepţii lor. Criticii acestei propuneri observă că un astfel de sistem ar putea ajuta candidaţii extremişti, permiţând unor grupuri marginale din diferite ţări să intre împreună în campanie. Nu doar atât, dar şi partidele mari ar căpăta un avantaj considerabil într-un astfel de sistem, fiindu-le mai uşor să se organizeze.

Financial Times scrie că fiica și ginerele președintelui SUA capătă un rol tot mai mare în politica externă

Imaginea reprezentiativă de la summitul G20 de anul acesta nu este cea a lui Donald Trump chicotind cu Vladimir Putin. Mai degrabă este cea a fiicei președintelui, într-un cerc format din cei mai importanți lideri ai lumii.

Videoclipul, lansat de guvernul francez, arată expresiile oamenilor de stat- de la un soi de politețe torturată, întrucât doamna Trump se bagă într-o discuție pe care o purtau francezul Emmanuel Macron, britanicul Theresa May, Justin Trudeau din Canada și Christine Lagarde, șeful FMI. Doamna Lagarde, mai ales, pare să-și stăpânească cu greu iritarea.

Ceea ce au discutat acolo nici nu are importanță. Dl Macron vorbea despre justiția socială, iar ceilalți își susțineau ideile legate de aceasta. Doamna Trump a întrerupt discuția, spunând că industria de apărare este dominată de bărbați. Financial Timesc scrie că Ivanka, supranumită "Prima Fiică", rar iese în evidență la summiturile mondiale. Ea și soțul ei, Jared Kushner, sunt singurii doi oameni de la Casa Albă care sunt considerați imuni atunci când dl. Trump strigă: "Ești concediat!".

Singurii lideri de stat care se simt foarte confortabil cu rolul d-nei Trump sunt cei arabi. Mohammed Bin Salman, prințul coroanei Arabiei Saudite, discută foarte des problemele bilaterale cu SUA prin intermediul WhatsApp, cu dl Kushner. Primul ginere este, de asemenea, preferat și de către alți lideri. Rex Tillerson, fostul secretar de stat american, a dezvăluit recent că a aflat că omologul său din Mexic era la Washington. Când s-a dus să-l întâlnească, acesta era la o întâlnire cu domnul Kushner.

La summitul G20 de la Hamburg din urmă cu doi ani, doamna Trump a fost revoltată că nu i s-a permis accesul decât pentru scurt timp la o masă rotundă la care participau liderii mondiali. De atunci, orgoliul doamnei Trump a crescut încontinuu. La sfârșitul acestui ultim summit, Ivanka Trump a prezentat un scurt material video despre întâlnirile lui Donald Trump cu Shinzo Abe din Japonia și Narendra Modi din India.

La începutul acestui an, domnul Trump a declarat că a decis să-și numească fiica sa ambasador american la ONU. El se gândise să o facă șefa Băncii Mondiale, dar a dat înapoi după ce o parte din consilieri i-au spus că lumea ar putea să-l acuze de "nepotism".

În Franța aproape 3 milioane de autoturisme vor fi interzise pe străzile Parisului, pentru a diminua poluarea din capitală, scrie presa franceză.

Șoferii care nu respectă noile legi riscă amenzi de 68 de euro în cazul în care sunt prinși la volanul unei mașini și 375 de euro în cazul în care aceștia conduc o camionetă. The Times a transmis că 2.7 milioane de vehicule înregistrate în Paris și în suburbiile orașului vor fi afectate de această politică. Autoturismele vor putea să circule în continuare în regiunile din jurul orașului.

Mișcarea reprezintă o nouă etapă dintr-un efort mai amplu de a gestiona problema poluării, în contextul raportului care a dezvăluit că în Paris nivelul poluării cu particule este cel mai ridicat dintre toate capitalele europene.

Anne Hidalgo, primarul capitalei franceze, a introdus noille reglementări prin care mașinile diesel și camionetele fabricate înainte de 1 ianuarie 2006 vor fi interzise în oraș între orele 8:00 și 20:00, în zilele de lucru. Motocicletele și vehiculele cu trei roți produse înainte de 30 iunie 2004 vor fi și ele interzise pe străzile din Paris, de luni până vineri.

Institutul Național Francez pentru Sănătate Publică a descoperit că poluarea prin particule cauzează aprozimativ 2.500 de decese premature anual în capitala Franței.

 

Revista Presei Internaționale cu Andreea Pietroșel