Presa germană: Cum se simte Cancelarul nostru?

merkel.jpg

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, are motive de îngrijorare
Image source: 
RFI România / arhivă

"Cât este de bolnav cancelarul?"- Bild / Secretarul general al ONU a cerut la Abu Dhabi, să se acţioneze urgent pentru a se evita o catastrofă climatică - AFP.

Presa germană îşi pune întrebări cu privire la sănătatea Angelei Merkel după ce Cancelarul german a suferit o criză de tremurat pentru a doua oară în zece zile.

Cum se simte cancelarul nostru? Aceasta este întrebarea pe care şi-o pune presa germană, deoarece Angela Merkel a fost victima unei crize de tremurături în public de două ori în câteva zile. Ultimul episod: joi, 27 iunie, dimineață, în timpul unei ceremonii oficiale la Castelul Bellevue din Berlin, cancelarul, care va împlini 65 de ani la jumătatea lunii iulie, a început să tremure timp de aproape un minut în timpul unui discurs al președintelui federal german, Frank-Walter Steinmeier, potrivit Le Monde.

"Cât este de bolnav cancelarul?", se întreabă ziarul popular "Bild". "Este vorba despre deshidratare sau despre o hipoglicemie, ca și ultima oară?", adaugă ziarul cel mai citit din țară. Tabloidul, specializat în senzațional, a intervievat trei medici, care au sugerat o duzină de diagnostice, de la oboseală până la scleroză în plăci, trecând prin efectele secundare ale unui tratament în curs sau diabet zaharat.

Cotidianul berlinez "Der Tagesspiegel" reamintește că aproape toți predecesorii Angelei Merkel au avut probleme grave de sănătate - deseori ascunse cu grijă în public. "Când Helmut Kohl a fost spitalizat pentru o intervenție chirurgicală la genunchi, anturajul său a pretextat că este vorba despre o 'răceală'. Aceasta este aproape scuza standard pentru un cancelar bolnav. Dar, în realitate, Konrad Adenauer avea pneumonie; Helmut Schmidt suferea de leșinuri.

"Der Tagesspiegel" reamintește că, de obicei, cancelarul are o sănătate de fier și că mass-media are tendinţa să se îngrijoreze prea mult de îndată ce acesta manifestă o slăbiciune.

În schimb, cotidianul conservator "Die Welt" cere transparență. Reamintind că mulți lideri politici celebri, inclusiv Franklin D. Roosevelt și Leonid Brejnev, au fost diminuați fizic de boală, cotidianul vede un risc pentru legitimitatea cancelarului.

Într-un scurt editorial, "Frankfurter Allgemeine Zeitung" denunță "vulturii" care se bucură de problemele de sănătate ale Angelei Merkel. "În timpul celor paisprezece ani petrecuţi la putere, Merkel s-a bucurat întotdeauna de o excelentă stare de sănătate, atât din punct de vedere fizic, cât și psihologic", subliniază ziarul conservator. Deși este absolut legitim ca opinia publică să-şi pună întrebări cu privire la starea de sănătate a liderului și să nu fie mulțumită de un simplu răspuns "cancelarul este bine", ziarul o sfătuiește pe Angela Merkel să "ignore speculaţiile".

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut, duminică, la Abu Dhabi, să se acţioneze urgent pentru a se evita o catastrofă climatică, scrie AFP.

Guterres a atras atenţia asupra faptului că schimbările climatice sunt mai rapide decât s-a preconizat.

“Suntem aici pentru că planeta se confruntă cu o gravă urgenţă climatică. Schimbările climatice au loc acum şi progresează mai rapid decât prevedeau oamenii de ştiinţă. Ne depăşesc eforturile de luptă împotriva acestora. Cu fiecare săptămână care trece apar noi distrugeri legate de climă”, a afirmat secretarul general al ONU, vorbind despre “inundaţii, secetă, caniculă, incendii şi megafurtuni”.

Guterres, care participă la o reuniune de două zile având ca subiect schimbările climatice, a convocat un summit la New York pentru data de 23 septembrie, deoarece unele ţări nu respectă prevederi ale acordului de la Paris, din 2015, care vizează limitarea încălzirii globale la cel mult două grade Celsius până la finalul secolului.

“Ştim că şi în situaţia în care ceea ce prevede acordul de la Paris este respectat şi realizat, ne vom confrunta cu o creştere a temperaturii cu cel puţin 3 °C până la finalul secolului, o catastrofă”, a explicat Antonio Guterres. “Situaţia se va înrăutăţi dacă nu vom acţiona imediat, cu ambiţie şi rapiditate”, a adăugat el.

Grupul de experţi ONU pentru climă a prezentat în 2018 un raport conform căruia limitarea încălzirii globale mai degrabă la 1,5 °C decât la +2 °C ar permite reducerea puternică a impactului negativ.

Limitarea creşterii temperaturii globale la +1,5 °C ar implica reducerea cu aproape 50 la sută a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, faţă de 2010. Însă unele ţări poluante, cum este Arabia Saudită, principalul exportator de petrol, pun sub semnul întrebării concluziile raportului.

Japonia va vâna din nou balene în scop comercial. Pescarii japonezi au pornit vânătoarea de balene în scopuri comerciale pentru prima dată în peste 30 de ani, după ce Tokyo a decis retragerea țării din Comisia internațională privind vânătoarea de balene, scrie The Guardian.

Cinci nave au părăsit Kushiro, un oraș din nordul Japoniei, în această dimineață, iar alte trei îmbarcațiuni au părăsit Shimonoseki, în sudul țării, în jurul aceleași ore. Împreună vor ucide 227 de balene până la finalul lunii decembrie, potrivit agențiilor de pescari. Oficialii din domeniu au primit vestea cu entuziasm.

Vânătoarea de balene în scopuri comerciale va fi limitată însă la apele teritoriale şi zona economică exclusivă.

Japonezii nu au renunţat total în ultimele decenii la vânătoarea de balene, însă o practicau în Pacificul de Nord şi în Antarctica spunând că este pescuit în scopul cercetării ştiinţifice.

În sezonul trecut, pescarii japonezi au ucis aproape 600 de balene - cu titlul de expediţii ştiinţifice - atât în Antarctica, cât şi la Pacific. În pofida acestui motiv oficial, carnea acestui animal ajunge pe tarabele vânzătorilor de peşte, deşi majoritatea japonezilor spun azi că nu o mănâncă sau că o mănâncă rar.

Japonia anunţase din decembrie 2018 că în iulie va relua vânătoarea comercială a balenelor.

 

 

 

 

Revista Presei Internaționale cu Andreea Pietroșel