”Afacerea Golunov”, emblematică pentru Rusia

golunov.jpg

Polițiști ruși arestează un participant la protestul de susținere a jurnalistului de investigașii Ivan Golunov, Moscova, 12 iunie 2019
Image source: 
REUTERS/Shamil Zhumatov

Presa internațională comentează decizia autorităților ruse de a abandona cazul penal împotriva proeminentului reporter de investigații Ivan Golunov, în urma unei puternice presiuni publice.

CNN observă că asităm la o rară răsturnare de situație.  Acum, întrebarea pentru unii ruși este dacă să sărbătorească sau să-și mențină energia pentru proteste.

Și Los Angeles Times remarcă faptul că situația este extrem de neobișnuită într-o țară în care sistemul judiciar are o rată de condamnare de aproape 99%, iar funcționarii de la toate nivelurile sunt rareori făcuți responsabili pentru actele lor.

Golunov a fost arestat la 6 iunie și acuzat de trafic de droguri pe scară largă - o acuzație despre care el și suporterii săi au spus că fusese fabricată, drept represalii pentru investigațiile sale.

De-a lungul anilor, articolele sale au vizat zeci de oficiali și oameni de afaceri. Anchetele sale recente au examinat schemele de corupție care implică membri ai familiei unui viceprimar al Moscovei și cel puțin doi ofițeri de nivel înalt din cadrul sucursalei moscovite a Serviciului Federal de Securitate.

Susținătorii lui Golunov cred că cineva a decis să se răzbune și să pună capăt investigațiilor sale prin crearea unui caz care să-l arunce în spatele gratiilor.

În mod tradițional spun experții - Kremlinul le dă ofițerilor de securitate de  nivel inferior libertatea de a întreprinde astfel de acțiuni, fără teama de a fi trași la răspundere.

The Guardian reamintește că renunțarea la acuzații a venit după o manifestare fără precedent a solidarității din partea jurnaliștilor ruși și a personalităților culturale, care au făcut presiuni masive asupra Kremlinului.

Trei mari ziare ruse au difuzat luni, în apărarea jurnalistului, pagini apropiate identice. Arestarea a fost văzută ca un moment de răscruce pentru mass-media independentă din Rusia.

Mii de oameni ar fi urmat să participe miercuri, la Moscova, la un miting împotriva arestării lui Golunov. Proteste au avut loc anterior în Moscova și alte orașe rusești, precum și în fața ambasadelor ruse din Europa și Statele Unite, scrie ziarul britanic.

În Franța, Le Monde observă că acest pas înapoi, însoțit de demiterea a doi generali de poliție, este fără precedent în Rusia, unde acuzatul este aproape întotdeauna vinovat, unde forțele de securitate nu dau înapoi, unde statul nu se retrage și, mai presus de toate, nu-și lasă trupele pradă mulțimii.

Recent însă, autoritățile au fost nevoite să se retragă în fața mulțimii care protesta față de proiectul unei uzine de reciclare a gunoiului din regiunea Arkhangelsk sau în cazul intenției ridicării unei catedrale la Ekaterinburg.

Afacerea Golounov este cu mult mai emblematică. Optimiștii ar dori să vadă în aceasta mai mult decât o retragere tactică a statului și semnul unor schimbări mai profunde. Printre susținătorii care au demonstrat în fața sediului poliției din Moscova, unii oameni  au declarat că au venit să-și apere "o anumită idee de libertate". Alții ar vrea să transforme  protestul într-un punct de plecare pentru o mișcare mai largă.

 

Londra nu este pregătită pentru Brexitul dur

Marea Britanie nu este pregătită să se retragă din Uniunea Europeană pe 31 octombrie 2019. Iată ce arată un raport confidenţial elaborat de Guvernul Theresa May, informează cotidianul Financial Times.

Conform Financial Times, citat de Mediafax, Guvernul de la Londra are nevoie de şase-opt luni pentru a se asigura că industria farmaceutică aplică "aranjamentele adecvate pentru acumularea stocurilor necesare".

În plus, sunt necesare "cel puţin patru-cinci luni" pentru îmbunătăţirea aranjamentelor comerciale care să permită tranzitul vamal şi să stimuleze companiile să se adapteze noilor reglementări post-Brexit.

Raportul confidenţial, elaborat pe 21 mai, arată că deşi departamentele guvernamentale au dispus deja 85 la sută din "planurile pentru un Brexit fără acord", multe dintre acestea oferă "doar un nivel minim de capabilităţi".

Ministerul britanic de Externe va avea nevoie de "cel puţin două luni" pentru a lua legătura cu cei peste un milion de cetăţeni britanici care locuiesc în alte state din cadrul Uniunii Europene pentru a-i pregăti pentru situaţia incertă referitoare la noul lor statut, se arată în document.

"Promisiunea lui Boris Johnson de a scoate Marea Britanie din UE cu sau fără un acord Brexit pe 31 octombrie este subminată de un raport confidenţial care avertizează că ţara nu este încă pregătită de potenţialele efecte negative", comentează cotidianul Financial Times.

 

Și, oricum, posibilitatea venirii lui Boris Johnson în fruntea guvernului britanic îi îngrijorează pe comentatori.

Vor veni vremuri haotice la Londra, avertizează ziarul german  Handelsblatt:

"În trecut, Johnson nu s-a dat înapoi de la o campanie în care a lansat promisiuni exagerate -  și nu a ținut aproape niciuna. În lupta sa de acum, el va promite, fără îndoială, și luna de pe cer  - fără nici o șansă de livrare.

Inutil să spunem că asta nu face politica sa nici mai bună, nici mai previzibilă. Deci, nu se poate decât spera că va fi lăsat în urmă în cursa pentru funcția de premier și că va câștiga un alt competitor, cu o abordare mai realistă a negocierilor pentru Brexit".

Totuși, nu e deloc sigur că favoritul Boris Johnson va câștiga în cele din urmă, comentează ziarul belgian Le Soir:

"Ar trebui să avem încredere în sondajele care îl plasează în frunte pe acest showman? Ele au greșit atât de des în privința alegătorilor britanici. ... Multe nume mari, considerate favorite în trecut, au pierdut în fața unor out-sideri, cum ar fi John Major sau David Cameron, care erau complet necunoscuți în momentele respective”.

Revista presei internaționale din 13 iunie 2019