Alegerile europene, văzute din America

alegeri_ue.jpg

Image source: 
Facebook / European Parliament

Dedicăm ediția de astăzi comentariilor din presa americană consacrate alegerilor europene. Jurnaliștii sunt preocupați în primul rând de avansul partidelor naționaliste și eurosceptice.

Washington Post observă că, de la marile ”palazzi” din Roma, la vilele Art Nouveau din Budapesta, partidele europene anti-migrație de dreapta și-au pregătit berbecii cu care să forțeze ușile Parlamentului European. Nimeni nu se așteaptă ca ei să câștige o majoritate, dar scopul lor este mai puțin legiferarea cât obstrucționarea.

Și, cu toți acești actori eurosceptici, există și o amenințare de implicare rusească în aceste alegeri? – se mai întreaba ziarul american.

Destul de puțin probabil, răspunde corespondentul Washington Post la Bruxelles. Parlamentul, politicienii, serviciile de securitate și rețele sociale care luptă să răspundă la atacul din Rusia au fost și ele surprinse de faptul că, până acum, au evitat loviturile.

Acestea fiind spuse, Rusia lucrează în mod deschis pentru a promova divizarea politică în Europa. Agenția de știri Sputnik a oferit o acoperire masivă protestelor "vestelor galbene" care au zdruncinat Franța.

Pagina în limba germană a RT, fosta Russia Today, a prezentat recent un banner care ar demonta "miturile" că fosta Germanie de Vest era superioară Germaniei comuniste din Est. Dar amploarea a ceea ce s-a identificat este aproape nimic în comparație cu trecutul - sau cu ceea ce anticipaseră europenii.

De partea sa, The New York Times se teme că o victorie populistă ar putea sa reducă apetitul Europei pentru comerțul liber.

Politicienii de dreapta nu au o poziție unificată în domeniul comerțului, dar există o puternică grupare protecționistă.

La mitingul populist de la Milano de sâmbătă, Marine Le Pen, liderul Partidului Adunarea Nationala din Franța, a atras aplauze cu apelul său: "Respingem comerțul liber necontrolat, care ajută doar băncile și finanțatorii".

 

Bloomberg se întreabă dacă Europa poate face față unei creșteri puternice a extremei drepte:

Sistemul politic al Europei este conceput pentru a asigura o reprezentare maximă. Aceasta creează o multitudine de nuanțe politice.

Pe de alta parte, încercarea ministrului italian de Interne, Matteo Salvini, de a reuni partidele naționaliste și eurosceptice în ceea ce el a numit Alianța Europeană a Popoarelor și Națiunilor, pare a fi atât un eșec politic, cât și organizatoric.

Succesul lui Salvini constă totuși în unificarea majorității grupului actual al Europei Națiunilor și Libertății cu facțiuni din altă grupare eurosceptică, populistă - Europa Libertății și Democrației Directe. În special, Salvini a atras un membru-cheie, partidul Alternativa pentru Germania, care este de asteptat să câștige cu cinci locuri mai mult față de ​​2014.

Dar puterea grupului unic depinde în mare măsură de popularitatea lui Salvini în Italia. În alte locuri, noua alianță este de așteptat să obțină doar câștiguri mici, în Cehia, Finlanda și Estonia. Multe dintre cele mai cunoscute partide pe care naționalistul italian a reușit să le atragă în grupul său, din Franța, Austria și Danemarca nu promit mari progrese.

Proiectul european a fost întotdeauna o bătălie complicată, având în vedere diversitatea continentului. Aceste alegeri nu vor oferi niciun motiv pentru a le pune la îndoială viabilitatea.

Nu este surprinzător faptul că aproximativ un sfert din parlament va reprezenta , probabil, alegătorii axați pe identitatea națională. Cu toate acestea, este încurajator faptul că majoritatea va avea alte priorități.

 

The New Republic se întreabă dacă dreapta radicală va ajunge să rupă Uniunea Europeană:  

La 24 iunie 2016, la sediul Frontului Național din Nanterre, Franța, Marine Le Pen a găzduit o conferință de presă improvizată pentru a celebra rezultatul referendumului. "Ceea ce nimeni nu a avut în vedere cu câteva luni în urmă este acum o realitate care trebuie să fie recunoscută de toți: da, este posibil să părăsim Uniunea Europeană", a spus ea. În spatele ei se afla un poster cu doua brațe rupând lanțurile grele , cu inscripția: "Et Maintenant La France!": "Și acum Franța”!. 

La fel ca Le Pen, alți lideri naționalisti din întreaga Europă și-au exprimat pe Twitter euforia.

Dupa referendumul pentru Brexit, spectrul dezintegrării a fost temerea dominantă în rândul liderilor europeni. Plecarea britanicilor ar fi putut genera contagiune și Europa putea suferi prin mai multe referendumuri - Frexit, Grexit, Auxit și așa mai departe. Recent, în mai 2018, Mișcarea Cinci Stele din Italia a pornit o campanie de promovare a unui referendum privind apartenența la zona euro.

Dar, în perioada premergătoare alegerilor, apelurile euforice de ieșire au dispărut. Manifestul Partidului Adunarea Națională a Merinei Le Pen -  noua încarnare a vechiului Front Național - nu conține nicio referire la un referendum privind UE.

Dar dacă Brexitul a fortificat Uniunea Europeană în exterior, a intensificat și conflictul din interior. Cu supapa ieșirii aparent închisă, presiunea este în creștere pentru a câștiga putere din interiorul instituțiilor UE .

Cu alte cuvinte, teama de colapsul UE a fost înlocuită de teama de a fi capturată. Odată cu sondajele care prezic cel mai fragmentat Parlament European din istoria sa, nimeni nu știe care dintre viziunile Europei va câștiga în cele din urmă.

O creștere a populiștilor nu va schimba radical puterea în Europa. În cadrul arhitecturii UE, guvernele naționale rămân factorii de decizie cheie din pozițiile lor în Consiliul European.

Dar o afirmare puternică a dreptei radicale ar schimba fundamental tonul politicii europene.

Acestea sunt, de fapt, mizele alegerilor: în a determina cine are dreptul să vorbească despre Europa și despre ce Europă vor vorbi.

Revista presei internaționale din 24 mai 2019