Game of Thrones, o poveste despre politica reală?

got.jpg

Image source: 
Facebook

Lumea a așteptat cu sufletul la gură ultimul episod al seriei Game Of Thrones. Presa americană dezbate acum în ce măsură povestea are legătură cu viața politică reală. 

The Hill remarcă faptul că politicienii americani de ambele părți utilizează vocabularul obișnuit al serialului pentru a marca puncte în lupta politică. Președintele Trump a trimis de mai multe ori imagini și mesaje inspirate din Game of Thrones, pe contul lui de Twitter, inclusiv atunci când a avertizat Iranul că "vin sancțiunile", o formulare inspirată de celebrul "Winter is coming".

Foreign Policy observă că există ceva mai mult decât o simplă poveste fantastică în Game of Thrones. De la meditațiile asupra puterii absolute și rolul omului obișnuit, la chestiunile legate de gen, opresiune și revoluție liniștită.

Vox vorbește despre o viziune pe care o consideră naivă, pe care Game of Thrones a practicat-o de-a lungul anilor, subliniind pe toate căile că interesul propriu și ideologia nu numai că îngreunează compromisul oamenilor, dar uneori duc la război.

Și totuși, sfârșitul acestei lungi bătălii pentru supremație se încheie într-un mod cât se poate de siropos: toți lorzii sunt de acord cu un nou rege, fără nici o dezbatere, pentru că Tyrion a spus niște cuvinte frumoase.

Foreign Affairs crede că teoria politică din Game of Thrones nu e atât de realistă precum pare - și asta e bine.

Comentariile analiștilor de politică externă privind primul sezon al serialului HBO au subliniat tema realismului politic. Unii autori spun că povestea demonstrează clar puterea periculoasă a dreptei. Și că, în această lume, comportamentul aspru câștigă, iar realpolitik-ul este modelul așteptat de comportament.  Dar – spune revista -  o privire mai atentă sugerează o altă alegere.

Desigur,  viața în Westeros este săracă, urâtă, brutală și scurtă, iar scenele sunt pline de metafore amintind de literatura lui Thomas Hobbes, autorul Leviathanului, sau de intrigi machiavellice și calcule de putere.

Dar mesajul mai profund este că doar realpolitikul nu este satisfăcător - că liderii care nu respectă normele etice și nevoile oamenilor modești, ajung să se pună ei înșiși în primejdie.

Jocul de putere nu produce un echilibru stabil, ci un haos suboptimal; urmărirea obiectivelor pe termen scurt distrage jucătorii de la problemele cu adevărat presante ale supraviețuirii și stabilității umane.

 

Steve Bannon, o prezență incomodă și pentru extrema dreaptă

Predicatorul de extremă dreaptă Steve Bannon, fost bancher și consilier al lui Donald Trump, s-a angajat într-o adevărată cruciadă europeană. Dar asta îi îngrijorează chiar și pe prietenii săi din Franța, constată, într-un editorial, revista franceză Le Nouvel Observateur.

Istoria are uneori răsturnări ciudate, ironice și paradoxale. Iată cazul lui Steve Bannon, care a venit să dea o mână partidelor europene de extremă dreaptă în timpul campaniei electorale.

Fascinați de mesianismul național-socialist al acestui fost șef al sectorului de Fuziuni și Achiziții de la Goldman Sachs, liderii partidelor populiste l-au întâmpinat cu brațele deschise.

Și astfel, extrema dreaptă s-a angajat repede pe această cale, la lumina zilei, afirmând cu îndrăzneală cele mai sumbre idei, cele care au dus la ororile celui de-al doilea război mondial. Și iată-l pe Bannon superstar!

Dar, în câteva zile, imaginea cavalerului alb al extremei drepte s-a metamorfozat. Bannon a devenit un "agent străin". Unii deputați francezi chiar intenționează să ceară o comisie parlamentară de investigație privind legăturile formațiunii Adunarea Națională cu "agenți ai unei puteri străine”

Grotesc? Fără îndoială. Dar însăși Marine Le Pen nu a ezitat să se distanțeze de cel pe care îl considera un aliat, cu câteva săptămâni mai devreme.

Apostolul civilizației albe nu a fost decât o vulpe intrată în cuibarul extremei drepte. Iar mesajul pe care i l-au trimis prietenii săi francezi este clar: "Steve, te rugăm, nu ne deranja ..."

 

Probleme cu restaurantele lui Jamie Oliver

Lanțul de restaurante al celebrului Jamie Oliver se prăbușește, riscând pierderea a 1.000 de locuri de muncă, scrie The Guardian.

Compania, care include 23 de restaurante italiene Jamie, plus restaurantele Fifteen și Barbecoa din Londra dar și restaurantul Diner de la Gatwick, a declarat că KPMG va fi numit administrator special.

"Sunt profund întristat de acest rezultat – a spus Oliver - și aș dori să mulțumesc tuturor, personalului și furnizorilor noștri care și-au pus inimile și sufletele în această afacere de peste un deceniu. Apreciez cât de dificil este acest lucru pentru toți cei afectați”.

Celebrul bucătar spune că a lansat versiunea italiană Jamie în 2008, cu intenția de a influența pozitiv piața din Marea Britanie, propunând ingrediente de calitate superioară și standarde de bunăstare a animalelor.

Trecerea sub administrare specială ar putea marca sfârșitul Imperiului de restaurante al lui Oliver, care a început odată cu deschiderea localului Fifteen la Londra, în 2002.

Grupul a fost în căutarea unui cumpărător în ultimele luni. Oliver a decis să vândă pe fondul concurenței acerbe de pe piața numită dinner casual.

Oliver a devenit cunoscut atunci când o echipă de televiziune l-a remarcat în timp ce lucra la River Cafe din Hammersmith în 1997.

De atunci a construit un imperiu de televiziune, publicații și restaurante, care a avut suișuri și coborâșuri. Bucătarul născut în Essex a recunoscut că 40% din afacerile sale au fost eșecuri.

Afacerea media a lui Oliver, care cuprinde cărțile sale de bucătărie și emisiunile TV, continuă însă să prospere, potrivit datelor publicate anul trecut.

Revista presei internaționale din 22 mai 2019