Extrema dreaptă a primit o grea lovitură în Austria

austria.jpg

Vicepremierul austriac demisionar Heinz-Christian Strache (în prim plan) și cancelarul Sebastain Kurz, Viena, aprilie 2019
Image source: 
REUTERS/Leonhard Foeger

Vicecancelarul austriac Hans Christian Strache a demisionat dupa imaginile apărute în publicațiile germane "Süddeutsche Zeitung" şi "Der Spiegel". Filmările arată că el ar fi promis contracte publice unei pretinse miliardare ruse, în schimbul unor donaţii. Cancelarul Sebastian Kurz a cerut alegeri anticipate, iar presa internațională vorbește despre consecintele scandalului.

Deutsche Welle observă că, deşi o asemenea decizie ar fi ilegală, tânăra, care nu poate fi identificată în înregistrare, declară de mai multe ori că este dispusă să investească 250 de milioane de euro - bani negri. Deşi banii provin din surse ilegale, nici Strache, nici colegul sau de partid, Johann Gudenus, nu se gândesc să încheie discuţia sau să îşi retragă oferta.

Dreapta europeană a primit o lovitură puternică în Austria, titrează Bloomberg. Iar vice-cancelarul naționalist  nu va fi singura victimă a operațiunii de la Ibiza.

Discuția lui Strache cu falsa nepoată a oligarhului rus arată înclinațiile spre afaceri murdare, care nu au nimic de-a face cu naționalismul idealist.

Populiștii naționaliști se agită mereu împotriva elitelor corupte și se angajează să asaneze viata politica.

Dar iată că naționaliștii austrieci se comportă ca niște adevarate creaturi ale mlaștinilor, savurând zvonuri despre scandaluri de droguri și sex în politica austriacă și discutând cum să creeze o mașinărie mediatică autoritaristă , așa cum a reușit premierul Viktor Orban în Ungaria.

Politico se intreabă care va fi impactul scandalului, dincolo de frontierele Austriei. De ani de zile, partidele de extremă dreaptă din Europa s-au confruntat cu acuzații de cooperare în spatele scenei cu actori ruși, ceea ce pare să confirme și filmul cu Strache.

Partidul Libertății are un parteneriat formal cu partidul politic al lui Vladimir Putin, însă a negat în mod repetat ca ar lucra pentru interesele rusești în Austria.

Având în vedere că liderii de extremă dreaptă din Italia și Franța urmeaza o linie similară cu cea a Rusiei, ei se vor confrunta cu întrebări inconfortabile în zilele următoare.

Afacerea ar putea, de asemenea, complica eforturile de a uni partidele de extremă dreaptă din Europa, într-o nouă alianță politică, după alegerile europene.

Exrema dreaptă se așteaptă la câștiguri puternice în alegerile de săptămâna viitoare: euroscepticii sunt pe cale să câștige în jur de 250 din cele 751 de locuri ale Parlamentului European.

Partidul Libertății din Austria urma să se alăture lui Matteo Salvini, în cel mai mare grup eurosceptic, alături de franțuzoaica Marine Le Pen și posibil alături de premierul Ungariei, Viktor Orbán. 

Strache – amintește Politico -  a jucat un rol central în coordonarea contactelor dintre părți, dar, în urma scandalului, ceilalți lideri vor încerca să se distanțeze de austrieci.

În sfârșit, decesul coaliției austriece înseamnă, de asemenea, încheierea unui experiment politic controversat, la Viena.

Și Financial Times crede ca eforturile extremei drepte europene de a crea un front unit după alegerile din această săptămână ar putea să fie grav afectate de acest scandal.

Dl Strache a lucrat cu Matteo Salvini, vicepremierul italian, și cu Marine Le Pen din Franța, pentru a forma un puternic grup eurosceptic în Parlamentul European. Pe de alta parte, doamna Le Pen este prea extremistă pentru unii naționaliști conservatori, cum ar fi Lege și Justiție din Polonia. Iar Partidul Libertății trebuie să fie acum la fel de toxic.

 

Dar, cu tot scandalul din Austria, extrema dreaptă europeană continuă eforturile de coagulare. Sâmbătă, la Milano, s-au adunat reprezentanții mai multor partide naționaliste și identitare, inclusiv Marine Le Pen.

Pentru ziarul spaniol El País, regele neîncoronat al adunării a fost Matteo Salvini , liderul Ligii italienene și ministru de interne în guvernul de la Roma.

„Matteo Salvini a dorit ca festivalul să aibă loc la el acasa, la Milano, orașul unde a început cariera sa politică.

"Nici unul dintre cei unsprezece parteneri ultranaționaliști care au fost invitați, inclusiv Marine Le Pen sau olandezul Geert Wilders, nu a arătat vreun semn de rezistență față de întâietatea italianului".

Pentru El País, "conducerea lui Salvini, în ciuda puternicelor personalități ale aliaților săi, este astăzi incontestabilă. Ministrul de Interne este cel care intruneste cel mai mare consens și o reală putere într-o țară cu o pondere semnificativă în economia europeană ".

Festivitățile au fost totuși afectate de furtuna venită pe neașteptate din Austria". În aceeași zi, vice-cancelarul austriac de extremă dreaptă, Heinz-Christian Strache, a trebuit să demisioneze după difuzarea unui videoclip compromițător  in legătura cu apropierea sa de Rusia.

Pe aceeași temă, în Franța, Le Nouvel Observateur atrage atenția că Salvini, Le Pen și prietenii lor nu fac nimic altceva decât să ne arunce în colții noilor lor maeștri americani, chinezi sau ruși:

Bine ați venit pe continentul liderilor populismului! Granițe închise, naționalism exacerbat și democrație controlată. Negustorii de deziluzii acționează la Budapesta, Varșovia sau Viena.

Aproape fiecare țară vede cum crește acest zombie  al naționalismul de secol XlX, care pledează pentru refacerea unei Europe neapărat albe împotriva unui  tsunami migrator. Această anxietate a "nevoii de aer" continental este agravată de imaginația cosmopolită a globalizării. O Europă deschisă într-o lume deschisă? "Să închidem ușa, cineva ar putea intra", ne avertizează suveraniștii iliberali”.

Revista presei internaționale din 20 mai 2019