La 90 de ani, Agnes Heller rămâne o obsesie pentru presa lui Orban

agnes_heller.jpg

Image source: 
Facebook / Agnes Heller

Gânditoarea ungară Agnes Heller a împlinit 90 de ani, prilej cu care ziarul Le Monde îi dedică un amplu și elogios portret:

Agnes Heller, cea care a supraviețuit ideologiilor, nu a încetat să lupte, până la cei 90 de ani ai săi, împotriva dictaturilor și a abuzurilor de putere din țara ei. Ea nu renunță la libertatea de a spune și de a gândi și continuă să fie o obsesie pentru presa ungară aflată la ordinele puterii, care o defăimează pe spații largi. Ea este acuzată că ar fi propagandista unui "marxism vulgar" sau că ar "insulta Ungaria" .

Acesta este prețul pe care trebuie să-l plătim atunci când spui ce crezi despre derapajul autoritar din această țară în care prim-ministrul naționalist Viktor Orban nu suportă nicio opoziție.

Cu creierele spălate de un discurs oficial tot mai îndepărtat de adevăr, ungurii au uitat că sunt contemporanii unuia dintre cei mai iluștri intelectuali europeni.

Agnes Heller este imagine vie a victoriei conștiințelor asupra regimurilor care, unul după altul, au încercat să o reducă la tăcere. Și au fost printre cele mai violente pe care le-a cunoscut Europa: mai întâi cel a amiralului Horthy, apoi cel nazist și stalinist. Apoi au venit anii dificili ai tranziției democratice după căderea Cortinei de Fier și acum, acest illiberalism conservator.

Ea, care nici nu se gândea că va ajunge să vadă sfârșitul kadarismului - de la numele primului secretar comunist, Janos Kadar, care a condus Ungaria până în 1988 - nu disperă când vede Ungaria sub dominația celui supranumit "Viktator" .

"În politică, rolul hazardului a fost întotdeauna foarte important", spune ea cu un zâmbet. Și își amintește de Gorbaciov. Dar, te face ea atent, asta nu înseamnă neapărat că după aceea va fi ceva mai bun.

Am acumulat suficientă experiență cu aceste locomotive plictisitoare care se îndreaptă către un așa-numit "progres". Una dintre ele a dus la lagărele de exterminare, iar cealaltă direct în ”gulag. "

Întotdeauna ne întoarcem la același lucru: trebuie să ne înfrumusețăm stația și să nu urcăm în vagoanele care ne conduc spre viitor. Este mai bine să urmezi calea trasată de Agnes Heller, care, în timp ce călătorește în lume, a cultivat unul și același spațiu temporal. Și a supraviețuit ideologiilor.

Război comercial SUA-China. Americanul plătește

Disputa comercială dintre Statele Unite și China continuă să escaladeze. Donald Trump a majorat tarifele pentru bunurile chinezești la 25% iar Beijingul a anunțat represalii. La care Washingtonul a răspuns cu o nouă serie de impozite.

După cum transmite Wall Street Journal, Larry Kudlow, consilier economic al lui Donald Trump, „a recunoscut duminică faptul că americanii, și nu chinezii, sunt până la urmă cei care plătesc taxele pentru produsele importate din China - și asta în contradicție cu pretențiile domnului Trump.

"Declarația domnului Kudlow este doar recunoașterea unor realități economice", conchide și The New York Times. "În același timp, însă, demolează multe dintre argumentele favorabile președintelui, inclusiv acela că războaiele economice sunt ușor de câștigat și că vor avea consecințe mult mai grele pentru partenerii economici ai SUA". ( sursa: Courrier International).

Trump este o bombă pentru economia globală spune cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung:

"De fapt, importatorii americani plătesc taxelele vamale. Ei încearcă să transfere costurile suplimentare asupra clienților lor. Dacă se întâmplă, prețurile cresc pentru consumatorii americani, care își văd puterea de cumpărare diminuată. Aceasta duce la o reducere a consumului. În plus, companiile americane ar trebui să se aștepte la represalii chineze care le vor reduce șansele de a-și vinde bunurile. Iar o Americă bolnavă dăunează economiei mondiale, astfel că Trump este o bombă pentru economia globală. " (Sursa: Eurotopics).

În Franța, cotidianul economic Les Echos observă că, de partea cealaltă, războiul comercial afectează puternic moneda chineză: ”Creșterea tensiunilor dintre Washington și Beijing îngrijorează piețele. Ochii se îndreaptă acum și către China, unde yuanul este în scădere. O situație care ridică multe întrebări, inclusiv legate de contagiunea față de alte economii”.

 

Centrul de comandă Facebook dă primele sancțiuni

Cu câteva zile în urmă, vorbeam despre "Centrul de operațiuni electorale" pe care Facebook tocmai l-a înființat la Dublin. Iată că apar și primele rezultate.

Portalul Eurotopics transmite că  Facebook, în dorința sa de a preveni manipularea electorală, a decis să închidă 23 de conturi de utilizator italiene, cu aproape două milioane și jumătate de fani, care începuseră să difuzeze știri despre migranți. Dar va fi suficient? – se întreabă Eurotopics.

Reuters comentează că Uniunea Europeană a avertizat că va interveni în campania electorală  și a cerut Google, Facebook și Twitter să facă mai mult pentru a preveni știrile false.

"Am eliminat o serie de conturi false și duplicate care au încălcat politica de autenticitate, precum și mai multe pagini din cauza încălcării regulilor privind schimbarea numelui", a declarat un purtător de cuvânt pentru Facebook Italia, notează Reuters.

Pentru cotidianul La Repubblica: "Acesta este un semnal notoriu înaintea alegerilor și arată că lucrurile se mișcă în cele din urmă. Pentru că în joc, aici, este democrația".

Huffington Post Italia atrage atenția că  "Facebook nu este doar îngrijorat de răspândirea conținutului rău pe paginile sale, cât mai ales de ceea ce se numește reciclarea follow-erilor. Cu alte cuvinte, paginile sunt create în mod corect și, cel mai adesea, afișează obiective nobile, înainte de a schimba treptat direcția, devenind vehicule pentru răspândirea de propagandă sau conținut distorsionat ".

Revista presei internaționale din 14 mai 2019