Statele UE consumă resursele Pământului mai rapid decât acestea se pot regenera (New York Times)

earth.jpg

Image source: 
pixabay.com

New York Times scrie că cele 28 de state ale UE consumă resursele Pământului mult mai rapid decât pot fi ele reînnoite, și nici una dintre ele nu are politici sustenabile de consum. Datele fac parte dintr-un raport publicat ieri in paralel cu summitul de la Sibiu.

Când liderii UE se întâlnesc pentru a discuta prioritățile pe următorii cinci ani. „Toate țările UE trăiesc mai bine decât le permit resursele planetei noastre”, notează New York Times.

Raportul WWF arată că țara cea mai mică și mai bogată din UE, Luxembourg, a fost și cea care și-a epuizat cel mai rapid resursele regenerabile. În numai 46 de zile, în acest an, ea și-a consumat întreaga porție ce-i revine din resursele planetei.

Cea mai săracă țară din UE, România, are nevoie și de cel mai mult timp pentru a începe să consume bio-resurse pe datorie - se va întâmpla începând cu 12 iunie. Dar tot este mai devreme decât media globală, 1 august, denumită și „ziua depășirii Pământului”.

 

Președinți din UE îndeamnă alegătorii să respingă naționalismul, scrie EUObserver. Apelul vine după 40 de ani în care prezența la vot la alegerile pentru PE a scăzut constant.

Șefii de stat ai 21 de țări UE i-au îndemnat pe alegători să răstoarne tendința descendentă a prezenței la vot la alegerile pentru Parlamentul European (PE). Grupul, care-i include și pe euroscepticii polonez și ceh, a lăudat totodată valorile UE și a atacat naționalismul. „Alegerile din 2019 sunt deosebit de importante”, afirmă ei într-o scrisoare deschisă publicată ieri.

Demersul apare după 40 de ani în care prezența la vot la alegerile pentru PE a scăzut constant.

Aproximativ 62% din electorat a participat la primul scrutin, în 1979, comparativ cu numai 43% la ultimul, în 2014. În unele zone negre cifra a fost chiar mai mică în 2014, cu numai 13% în Slovacia și 18% în Cehia scrie EU Observer.

Prezența scăzută favorizează adesea candidații radicali, ai căror simpatizanți tind să fie mult mai motivați decât cei ai candidaților de centru.

Șefii de stat ai 21 de țări UE avertizează că, „pentru prima dată de la începutul integrării europene, există voci care cer să se facă pași înapoi în acest proces, fie că e vorba de libera circulație ori de abolirea unor instituții comune.”

Oficialii avertizează de asemenea că unele tendințe, cum ar fi o integrare mai profundă a zonei euro, pot duce la „o Europă cu diverse viteze”. Ei o califică drept „realizarea visului vechi de secole al păcii în Europa” și un proiect „fără precedent în istoria europeană”.

Ei își declară atașamentul față de valorile UE ale „libertății, egalității, solidarității, democrației, justiției și loialității”.

Ei atacă totodată în mod repetat naționalismul. „Naționalismul și alte ideologii extremiste au dus Europa la barbaria a doua războaie mondiale”, afirmă ei.

 

Macron profită de summitul informal european de la Sibiu pentru a face campanie scrie AFP

Emmanuel Macron s-a angajat, cu două săptămâni înaintea alegerilor europene, şi mai mult în campania electorală, pozând joi, la Sibiu, în liderul taberei celor care ”vor în continuare să construiască Europa” în faţa ameninţării naţionalismului, subliniază agenția de presă.

Încă de la la sosirea sa la Sibiu, un orăşel român care găzduieşte un summit european informal, preşedintele francez a rezumat miza: la 26 mai, 400 de milioane de alegători europeni vor avea de făcut ”o alegere absolut crucială”.

”Alternativa (este) foarte clară”, a pledat el - ”vrem să construim în continuare Europa împreună, chiar diferit şi îmbunătăţind lucrurile, sau vrem să o deconstruim sau să o distrugem şi să revenim la naţionalism?”.

Emmanuel Macron revigorează astfel clivajul pe care l-a dezvoltat anul trecut şi pe care l-a pus în surdină în ultimele luni, şi anume opoziţia frontală între progresişti şi naționalişti, reprezentaţi în Franţa de către partidul prezidenţial La République en Marche (LREM), pe de o parte, şi Rassemblement national (RN, fostul FN, extremă dreapta) al lui Marine Le Pen, pe de alta.

Aflate cot la cot în sondaje, aceste două liste vor să obţină o victorie la 26 mai. Rassemblement national vrea să facă din alegerile europene un adevărat referendum anti-Macron, pe când La République en Marche să lanseze ”actul II al mandatului de cinci ani” printr-o victorie la urne.

Revista presei internaționale din 10 mai 2019