”UE riscă să facă implozie. Brexit este o victorie pentru Moscova și Beijing” (La Libre)

la_libre.jpg

Ministrul olandez de finanțe, Wopke Hoekstra, cere Uniunii Europene să-și regândească prioritățile
Image source: 
La Libre

Deschidem revista presei internationale cu un avertisment de la ministrul olandez de Finanţe, Wopke Hoekstra. Oficialul a declarat că UE riscă să facă "implozie", argumentând că mai multe ţări se îndepărtează de blocul comunitar şi a cerut Uniunii să-şi regândească priorităţile, scrie ziarul belgian La Libre:

Amara realitate este că avem o Uniune în care o parte a populaţiei, în special în nord-vestul Europei, vrea să plece, şi-a exprimat regretul oficialul în timpul unui discurs, scrie La Libre.

Ministrul olandez a mai punctat ca Brexit "nu este o victorie pentru Londra, nici pentru Berlin sau Paris, şi cu atât mai puţin pentru Haga. Este o victorie pentru Moscova şi Beijing."

Dintre ţările "democratice şi prospere" în cauză, ministrul olandez a menţionat şi Norvegia şi Elveţia, care "nu sunt interesate" să adere la UE, sau Danemarca şi Suedia care "resping euro".

"Europa trebuie să-şi abandoneze naivitatea actuală. Fie că este vorba să impună sancţiuni, fie că protejează pieţele noastre sau gestionează conflictele din lumea de astăzi, Europa trebuie să-și poată face auzită vocea", a afirmat el.

Pentru a face Europa mai atractivă, el a solicitat o "schimbare a cursului" pentru a construi o "Europă nouă şi îmbunătăţită".

Printre căile propuse, ministrul olandez de Finanțe a menționat proiectul european de apărare, care ar permite "reducerea cheltuielilor" fiecărei ţări prin jocul de reciprocitate şi, de asemenea, necesitatea de a prezenta un "front unit" pe scena geopolitică.

 

La Stampa publică un interviu acordat de Papa Francisc imediat după încheierea vizitei din Bulgaria și Macedonia de Nord. Trăim momente marcate de "cultura insultei", a "calomniei", a "defăimării" a spus Suveranul Pontif.

Declarațiile sale vin în contextul vizitei recente din Bulgaria, o misiune delicată din moment ce în niciun alt stat est-european relația bisericii ortodoxe cu Roma nu este atât de afectată precum în Bulgaria. De altfel Mitropolitul Nikolai al Plovdivului a lansat un atac virulent la adresa Suveranului Pontif înainte de vizita Papei in Bulgaria. "Vizita Papei de la Roma este un act politic, obiectivul fiind acela de a se uni toate bisericile din jurul Romei, iar când vine Antihristul, Papa să-l întâmpine", a spus Mitropolitul Nikolai al Plovdivului, citat de Radioul Național Bulgar.

De partea sa, Papa Francisc se declara impresionat de vizita sa și remarca faptul că  oamenii au relaţii bune indiferent de crezuri. ”Acest lucru este normal pentru bulgari: fiecare are dreptul de a-şi exprima religia şi are dreptul de a fi respectat: un lucru care m-a impresionat. Iar conversaţia cu patriarhul Neofit m-a edificat enorm , este un om al lui Dumnezeu! a mai declarat Papa Francisc.

 

Comunitatea românească din comitatul britanic Norfolk este ținta unui val de informații false viralizate pe Internet, potrivit cărora romii și românii ar încerca să fure copiii localnicilor, anunță BBC.

Poliția nu a găsit nicio dovadă care să susțină aceste acuzații, potrivit sursei citate. Mesajele răspândite pe Facebook susțin că est-europeni - sunt menționați în special romi din România - au încercat să răpească, în stațiunea Great Yarmouth, copii ai localnicilor. În respectiva localitate trăiesc cel puțin 4.000 de est-europeni, iar poliția și localnicii, dar și români așezați acolo, vorbesc de tensiuni foarte mari între localnici și imigranții care trăiesc în comunități mai degrabă închise.

Românii citați spun că nu au de-a face cu faptele de care sunt acuzați: "Nu furăm copii, nu furăm nimic. Suntem discriminați". Iar unul glumește: "Noi avem copiii noștri. Să fim în stare să îi creștem pe ai noștri. Pentru asta am venit, să creștem copiii. Dacă îmi mai trebuie un copil, mai fac unul cu nevasta-mea".

 

Deutsche Welle scrie despre o amendă de peste jumătate de miliard de euro pentru Porsche.

Marca auto de lux plătește acum scump instalarea de motoare pe motorină de la Volkswagen în modelele sale. 535 de milioane de euro trebuie să plătească acum Porsche amendă.

Procuratura din Stuttgart a anunțat că anchetatorii au constatat o încălcare a datoriilor de supraveghere de către un departament de dezvoltare de la Porsche în ceea ce privește emisiile de nitrați la autoturismele produse începând din 2009.

Pentru o parte din aceste autovehicule, cam 99.000 de mașini, ar exista dovezi în acest sens de la Oficiul federal de transport rutier. Este vorba mai ales de mașini rechemate în fabrică. Porsche ar fi acceptat amenda dictată de autoritățile germane.

Investigațiile de fraudă continuă. Anchetatorii urmăresc în justiție trei persoane pentru înșelăciune, printre acestea și actualul director de dezvoltare de la Porsche, Michael Steiner. Un fost șef din divizia de motoare de la Porsche s-a aflat temporar chiar în arest preventiv.

Revista presei internaționale din 9 mai 2019