Premierul ceh Andrej Babis acuzat de fraudă cu fonduri europene

andrej_babis.jpg

Image source: 
Michal Cizek, AFP via France24

Poliţia cehă recomandă punerea sub acuzare a premierului, miliardarul Andrej Babis, pentru implicarea sa într-o fraudă cu subvenţii europene în valoare de două milioane de euro. Evenimentul are consecințe și în afara Cehiei, apreciaza comentatorii.

Dupa cum informează Le Figaro, Procuratura trebuie să decidă acum cu privire la deschiderea unei eventuale proceduri judiciare.

Șeful guvernului este suspectat că a ascuns acum un deceniu adevarata structură de proprietate a unei companii, ceea ce i-ar fi permis să beneficieze de subvenții europene rezervate întreprinderilor mici.

Financial Times reamintește că  Dl. Babis, un miliardar care a construit un imperiu de afaceri care se întinde de la agricultură la mass-media, înainte de a intra în politică, a negat în mod repetat orice încălcare a legii.

Comunicarea Poliției vine cu doar șase săptămâni înainte ca țara să organizeze alegeri pentru Parlamentul European, ceea ce conferă teren liber opozitiei pentru a-și reînnoi atacurile împotriva domnului Babis. Partidul ANO, al lui Babis, conduce însă în sondajele de opinie.

Povestea este de lungă durată – noteaza Financial Times - si se axează pe o subvenție europeana in valoare de 2 milioane de euro, destinată întreprinderilor mici, primită de un centru de conferințe de langa Praga.

Domnul Babis a susținut că proiectul era deținut de membrii familiei în momentul plății subvenției. Cu toate acestea, proiectul a fost încorporat în grupul de firme Agrofert, fondat de dl Babis, unul dintre cei mai mari angajatori privați din Republica Cehă și nu ar fi fost eligibil pentru o subvenție destinata întreprinderilor mici.

Investigarea afacerii s-a intins pe parcursul a doi ani și a complicat eforturile de formare a unui guvern la Praga, după ce ANO a obtinut cele mai multe voturi in alegerile parlamentare din 2017. Anul trecut, parlamentul a votat pentru ridicarea imunitatii lui Babis.

Politico transmite ca Agenția antifraudă a UE, OLAF, a constatat neregulile, iar Comisia Europeană este în curs de pregătire a unui raport privind un posibil conflict de interese care il implică pe Babis.

La sfârșitul anului trecut, Parlamentul European a adoptat o rezoluție care afirma preocupările privind conflictul de interese și utilizarea banilor UE în Republica Cehă.

Babis este membru al Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), iar cazul a devenit parte a unei dezbateri politice mai largi între grupurile rivale, înainte de viitoarele alegeri pentru Parlamentul European.

"Dacă Andrej Babis va fi găsit vinovat, va submina complet integritatea UE ", a declarat Philippe Lamberts, președintele grupului Verzilor din Parlamentul European. "Este patetic modul în care Guy Verhofstadt, Emmanuel Macron și grupul ALDE vor ieși pentru a-și apăra oligarhul preferat", a continuat ecologistul, citat de Politico.

 

Marea Britanie ar putea să se vadă forțată să participe la alegerile europene la sfârșitul lunii mai. Dar... surpriză: un sondaj YouGov îi conferă noului partid al eurofobului Nigel Farage, numit chiar Brexit, cele mai multe din intențiile de vot.

Și dacă haosul politic generat de perspectiva Brexitului este in beneficiul celui mai înflăcărat susținător al lui? Iata intrebarea pe care o gasim in paginile revistei Courrier International.

Acesta este scenariul care se profileaza, în timp ce Regatul Unit se poate vedea forțat să participe la alegerile europene la sfârșitul lunii mai  - in cazul in care nu va acceppta un acord de a părăsi Uniunea. Și marele câștigător ar putea fi Nigel Farage.

Potrivit unui sondaj făcut de YouGov, publicat miercuri, 17 aprilie, noul partid al lui Farage, "Partidul Brexit", este creditat cu 27% din intențiile de vot, noteaza The Times. Partidul a fost creat în ianuarie si iata ca este deja cu cinci puncte înaintea Laburistilor si cu 12 inaintea conservatorilor.  Constata, surprins, The Times.

Partidul Brexit s-a născut din dorința lui Nigel Farage de a găsi o mișcare euro-fobă diferită de UKIP, cu care politicianul aproape ca s-a confundat. „Dl. Farage a canibalizat susținătorii partidului caruia i-a fost lider, UKIP , trimitandu-l pe locul șase, cu 7% din intențiile de vot ", mai notează cotidianul britanic.

Sondajul lui YouGov aduce panică in cadrul politicii britanice, raportează si Daily Telegraph:

Oficialii Partidului Conservator se pregătesc deja pentru un dezastru dacă alegerile europene au loc. Nivelul de sprijin acordat partidului dlui Farage va exacerba temerile cele mai întunecate. "

Acordul de amanare acceptat de UE ar putea, totuși, permite oficialilor britanici să evite acest "dezastru". După cum scrie The Daily Telegraph, "Marea Britanie poate părăsi Uniunea înainte de alegeri dacă deputații  vor conveni asupra unui acord de ieșire". Primul ministru Theresa May a atras atenția că scopul său era de a obține un Brexit eficient înainte de alegerile europene.

"Cu toate acestea, șansele acestui deznodamant rapid par destul de subțiri, crede cotidianul britanic. Acordul propus de doamna May a fost respins în trei randuri, iar discuțiile în curs cu Laburistii pentru a găsi un compromis sunt în  impas".

Revista presei internaționale din 18 aprilie 2019