Cum poate fi explicat ”fenomenul Zelenski?”

zelenski.jpg

Proteste masive la Kiev față de posibila autonomie a Donbassului
Proteste masive la Kiev față de posibila autonomie a Donbassului
Image source: 
REUTERS/Mykola Tys

După primul tur al alegerilor prezidențiale din Ucraina, presa internațională comentează ascensiunea lui Volodimir Zelenski. Și încearcă să explice succesul acestuia.

Nu e o glumă”, ne asigură The New York Times – ”comediantul chiar a câștigat  primul tur”.  A fost un rezultat uimitor în țara aflată pe prima linie europeană, în noua eră a confruntării dintre Rusia și Occident.

Războiul a făcut deja 13 000 de morți și a dus la strămutarea a milioane de persoane.

Faptul că Ucraina funcționează ca o democrație, deși una neclară, este adesea citat drept cel mai important aspect al alegerilor. Spre deosebire de alegerile de tip Potemkin din Rusia și Belarus, scrutinul din Ucraina chiar a oferit alegătorilor opțiuni reale.

Dl.  Poroșenko a pus confruntarea cu Rusia în centrul președinției sale, iar televiziunea de stat rusă îl prezintă invariabil ca pe un bufon corupt care lucrează pentru Occident.
Dar Rusia nu a făcut nicio declarație cu privire la  favoritul ei în aceste alegeri, ceea ce poate face ca orice candidat să fie atacat
”.

Financial Times vorbește despre incertitudinile susținătorilor occidentali ai Ucrainei și ale investitorilor străini. Țara se confruntă cu un maxim la plata datoriei externe și este blocată într-un război înfricoșător cu separatiștii sprijiniți de Rusia și forțele rusești din regiunile din estul țării.

Economia Ucrainei a revenit pe creștere, după un declin în 2014-15, inclusiv datorită împrumuturilor furnizate de FMI ca parte a unui program de reformă.

Dl. Zelenski, care a evitat interviurile și dezbaterile aprofundate cu oponenții săi, a condus o campanie neortodoxă, bazată pe rețelele sociale. El s-a alăturat celorlalți candidați de top, cerând Occidentului să-și intensifice eforturile diplomatice pentru a pune capăt conflictului cu Rusia și a promis să facă loc unei noi generații de lideri politici, menținând în același timp Ucraina pe calea occidentală. El a respins acuzațiile că ar fi o marionetă a oligarhului Igor Kolomoisky, al cărui canal de televiziune i-a oferit totuși o acoperire extinsă, inclusiv difuzarea repetată a serialului în care a jucat, Servantul Poporului”.

 

Și, în Le Monde, putem citi un profil al noii stele în devenire a politicii ucrainene:

”Stilul său este minimalist, iar ”fenomenul Zelenski” este greu de comparat cu ceva existent.

Actorul de comedie născut într-o familie de evrei în Krivoi Rog în regiunea muncitorească și vorbitoare de limba rusă a Ucrainei, s-a consacrat în concursurile umoristice regionale, înainte de a deveni un actor și producător de succes. De-abia cu un an în urmă operatorii de sondaje au început să-l includă în studiile lor. 

Sâmbătă seara, înainte de vot, canalul de televiziune 1 + 1, detinut de oligarhul Igor Kolomoiski difuza un documentar despre accederea la putere a lui Ronald Reagan în 1981, pe care dl Zelenski pusese vocea.

Dar o comparație între cei doi poate fi înșelătoare. Spre deosebire de fostul președinte american, care si-a construit cariera cu răbdare, pornind de la sindicatul actorilor la câștigarea Californiei, Volodymyr Zelenski nu a avut nici un angajament public in trecut. 

Și, în ciuda războiului din estul țării, ucrainenii au ales totuși noul. Comandantul solid Petro Poroșenko, îmbrăcat la costum, nu a reușit să facă uitate sărăcia răspândită pe scară largă, corupția care a exasperat pe toată lumea și alte apucături proaste.

Cu câteva zile înainte de alegeri, un oficial rezuma această stare de spirit în favoarea lui Zelenski: "Dacă ești bolnav în stadiu terminal și ți se oferă un tratament experimental, este înfricoșător, dar accepți."

Dar ce se va întâmpla mai departe? La Stampa anticipează că

"Atunci când vor alege între Poroșenko și Zelenski , ucrainenii vor decide de fapt cum ar trebui să iasă țara din mlaștina economică și cum va pune capăt luptelor din Donbass. Ambii candidați rămași sunt pro-occidentali, dar planurile lor privind conflictul sunt foarte diferite și, potrivit experților, Zelenski are șanse mai mari ca Putin să-l asculte pe Zelenski decât pe Poroșenko. Zelenski a spus explicit că, pentru a rezolva criza, va fi necesar să vorbim cu "diavolul", pentru a găsi un compromis. Dar ceea ce va face rămâne neclar".

 

Turcia: președintele Erdogan a primit un duș rece

După cum scrie revista americană Time, anii de prosperitate economică i-au adus lui Erdogan și partidului său victorii electorale în serie. Însă alegerile de acum au avut loc într-o perioadă în care Turcia se luptă cu o monedă slăbită, o rată a inflației cu două cifre și prețuri ridicate la alimente.

Partidul de guvernământ al lui Erdogan și-a reînnoit alianța cu partidul naționalist pentru a-și majora scorul. Partidele de opoziție și-au coordonat, de asemenea, strategiile și au prezentat candidați  comuni, în efortul de a-și maximiza șansele.

Bloomberg notează că, la anunțul primelor rezultate, moneda a scăzut cu peste 2 procente în raport cu dolarul, iar ratele dobânzilor au crescut la 150 la sută.

Într-o scurtă intervenție duminică,  la Ankara, Erdogan a declarat că Turcia are o "agendă importantă de reforme" și a recunoscut că unele municipalități ar putea fi pierdute în beneficiul opoziției.

Datele de la începutul acestei luni au arătat că rezervele nete ale băncii centrale au scăzut pe neașteptate în luna martie, alimentând speculațiile că guvernul utilizează valuta pentru a susține moneda.

Revista presei internaționale din 2 aprilie 2019