Moartea, în detenție, a unui copil migrant agită apele în SUA

el_paso.jpg

Migranți din America centrală așteaptă să-și primească rația de hrană, El Paso, Texas, 25 decembrie 2018
Image source: 
REUTERS/Jose Luis Gonzalez

Presa americană discută aprins despre moartea unui băiat al unei familii de migranți, arestat de Serviciul Vamal al SUA,chiar în ziua de Crăciun.

După cum scrie Courrier Interntional, această nouă dramă - fiind vorba despre al doilea copil mort în detenție - vine în momentul în care Donald Trump a repetat marți că nu va lua în considerare deschiderea frontierei pentru migranți, înainte de a finanța zidul de la granița cu Mexicul.

Potrivit unui oficial din Serviciul Vamal și de Protecție a Frontierelor (CBP), intervievat de National Public Radio și preluat de Washington Post, "copilul a fost arestat în El Paso [Texas] și apoi dus la polițiștii de frontieră la un punct de control în New Mexico, deoarece celulele de detenție din El Paso erau deja pline”.  Potrivit ofițerului, celula în care a fost plasat copilul era mică și în general folosită pentru a reține un adult pentru câteva ore, necesare pentru a procesa dosarul. Locul "nu era potrivit pentru detenția familiilor", a declarat sursa citată de Washington Post.

După ce s-a îmbolnăvit, copilul a fost transferat împreună cu tatăl său la un spital din New Mexico unde a murit. Marți, Uniunea Americană a Libertăților Civile, o organizație influentă a drepturilor civile din SUA, a cerut nou-alesului Congres al Statelor Unite să lanseze o investigație asupra Departamentului de Securitate Internă al SUA, notează și NBC News.

Copilul decedat era din Guatemala, o țară în care "șase din zece oameni trăiesc astăzi sub pragul sărăciei", ceea ce împinge "familii întregi să părăsească țara pentru perspective mai bune în Statele Unite ", amintește și El Pais.

Moartea micului băiat din Guatemala vine în momentul în care Statele Unite sunt paralizate de închiderea parțială a administrațiilor. Totuși, după cum afirmă Los Angeles Times, "Nu există vreun indiciu că ar putea fi o legătură între oprirea activității administrației și moartea copilului...  Angajații vamali sunt considerați angajați esențiali care au obligația de a continua să lucreze, chiar și în acest tip de blocaj”, scrie cotidianul din California.

Dar, așa cum subliniază New York Times, această a doua moarte a unui copil migrant în Statele Unite "pune sub semnul întrebării capacitătatea agenților federali de a se îngriji de prizonierii care se îmbolnăvesc în centrele de detenție supraaglomerate de la graniță". Aceste structuri "nu au fost concepute pentru a absorbi atât de mulți copii, ceea ce reprezintă o problemă", atrage atenția The New York Times. ( Sursa: Courrier International)

 

Iată și opinii referitoare la consecințele militare și politice ale anunțatei retrageri americane din Siria.

Pentru Washington Examiner, retragerea trupelor americane din Siria, solicitată de președintele Erdogan și aprobată de președintele Trump pe 19 decembrie, modifică echilibrul de forțe în zonă. Masacrul aliaților kurzi ai S.U.A. din nordul Siriei apare acum iminent .

Jerusalem Post scrie despre cum Turcia, Iranul și Rusia cooperează în prezent în Siria de est:

Iranul și Rusia sunt principalii susținători ai regimului sirian, în timp ce Turcia susține aparent opoziția siriană.

Cu toate acestea, în ultimele luni aceste trei țări s-au apropiat din ce în ce mai mult. Inițial, aceasta s-a datorat faptului că toți s-au opus rolului SUA în estul Siriei.

Turcia a refuzat colaborarea cu unitățile de protecție a populației kurde (YPG), pe care Ankara le consideră drept organizație teroristă, legată de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Iranul s-a opus rolului Statelor Unite în Siria de Est, din cauza tensiunilor cu administrația Trump. Înalți oficiali ai administrației de la Washington au indicat că SUA ar rămâne pe teritoriul Siriei pe termen lung și că ar încerca să determine Iranul să părăsească țara. Apoi, Trump a decis să plece el, iar Iranul vede în asta o victorie majoră. Rusia s-a opus, de asemenea, rolului SUA în Siria.

Principala preocupare a Turciei în Siria este YPG. Turcia nu va lăsa Siria "la discreția PKK", a declarat președintele turc săptămâna aceasta. Acum, Turcia a masat trupe la granița cu Siria de Est, în timp ce SUA declară că își va coordona retragerea cu Ankara.

Pe 12 decembrie, Turcia afirma că nu există o amenințare ISIS în Siria, dar acum avansează o narațiune că implicarea sa în Siria vizează tocmai lupta împotriva ISIS și YPG.

Ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a declarat că YPG nu trebuie să beneficieze de retragerea SUA.

Mass-media iraniană și politicienii de la Teheran au o viziune diferită asupra Siriei de est, la fel ca și regimul sirian. În India, ambasadorul sirian a spus că SUA au eșuat în Siria și au plecat. El a susținut că Siria e cea care a învins ISIS, nu Statele Unite. El a indicat alianța Siria-Iran-Rusia și a menționat că trupele rusești au acționat legal în Siria, spre deosebire de SUA, care au fost "ilegal" în Siria.

În acest context, președintele iranian Rouhani a afirmat că SUA sunt mai izolate decât oricând.

Mediile de stat siriene și presa turcească au subliniat, de asemenea, opoziția față de rolul Franței în Siria de est. Franța face parte din coaliția condusă de SUA și pare să dorească să rămână în Siria de Est, în timp ce SUA pleacă, scrie ziarul israelian.

Revista presei internaționale din 27 decembrie 2018
493

Facebook comments