De ce l-au ales brazilienii pe Bolsonaro?

bolsonaro.jpg

Jair Bolsonaro este câștigătorul ultimelor alegeri prezidențiale din Brazilia
Image source: 
Apu Gomes / AFP

Presa internațională caută explicații pentru această schimbare politică radicală din Brazilia, una dintre cele mai mari economii ale lumii.

Pur și simplu pentru că alegătorii speră într-un nou început, crede El Periódico de Catalunya citat de Eurotopics:

"Se poate spune că Brazilia are acum propria copie a lui Trump. Dezamăgirea și surpriza celor care pur și simplu nu pot accepta că aceasta este decizia majorității se confruntă cu un fel de realism politic potrivit căruia țara trebuie să fie scoasă cumva din actualul blocaj, fără prea multă grijă pentru cine face operațiunea. Brazilienii vor să lichideze trecutul prin intermediul unei defulări colective, fără a se îngrijora prea mult de profilul creatorului acestei  defulări".

Pentru ziarul german Der Tagesspiegel, "Brazilia se alătură cohortei tot mai mari a țărilor conduse de bărbați autoritari pentru care găsirea consensului și negocierile sunt o durere de cap și care se cred infailibili. De ce au votat brazilienii pentru Bolsonaro? Pentru că, pentru ei, statul pare incapabil să rezolve probleme precum criminalitatea, lipsa educației și asistența medicală. Din cauza unei clase politice corupte. Și pentru că țara a eșuat în a se consolida după dictatura militară. Temerile sunt acum înfricoșătoare, istoria se poate repeta în Brazilia".

Pentru publicația americană Daily Beast, ”o comparație corectă cu victoria lui Trump ar fi că o jumătate a țării este în euforie, iar cealaltă jumătate, devastată”:

La fel ca și Trump, campania lui Bolsonaro a dezvoltat ceea ce opozanții lui au numit "o industrie a minciunilor". Este acuzat că a primit ajutor ilegal de la un grup de antreprenori brazilieni care au finanțat o campanie de milioane de dolari pentru a  emite milioane de mesaje prin WhatsApp, despre Brazilia și adversarul său electoral Hadda.

Dar, în timp ce asemănările cu victoria lui Trump sau cu votul pentru Brexit din Regatul Unit sunt evidente, victoria lui Bolsonaro este totuși una braziliană. Declinul recent al Braziliei, ratele înfricoșătoare ale omuciderilor și furturilor precum și corupția politică i-au făcut teren liber lui Bolsonaro”.

 

În Franța Le Monde se ocupă de distribuția geografică și socială a voturilor din turul doi al prezidențialelor. Și vine cu câteva concluzii interesante:

Rezultatele denotă o geografie electorală extrem de divizată. Victoria lui Jair Bolsonaro este rezultatul unei fracturi, nu numai între nord și sud, ci între bogați și săraci.

Sudul și vestul țării, unde venitul pe cap de locuitor este ceva mai mare dar densitatea populației mai mică, au votat în favoarea candidatului de extremă dreapta. Acest lucru este valabil în statele Rondonia și Mato Grosso la vest, principalele zone defrișate ale țării.

În statele Rio de Janeiro, Sao Paulo, Espirito Santo și Minas Gerais, care produc aproximativ 60% din PIB-ul Braziliei și sunt predominant albe, reprezentând 55% din populație lor și unde densitatea este medie, s-a votat mai mult pentru candidatul Partidului Muncitorilor, Fernando Haddad.

Este o răzbunare a "brazilianului mediu", comentează Le Monde.

Astfel, odată cu sosirea lui Bolsonaro, trebuie ne așteptăm la o strângere spectaculoasă a relațiilor cu Washingtonul și cu Donald Trump, cu care liderul brazilian împărtășește aceeași viziune pe un mare număr de subiecte.

Însă noul șef de stat ar trebui să se alinieze cu poziția Statelor Unite asupra Israelului, dar și a Venezuelei. El a promis că, în mandatul său, Brazilia va ieși din Acordul de la Paris privind clima și va pune capăt agenției braziliene responsabilă cu monitorizarea defrișărilor și delimitarea terenurilor indigene. Pentru Brazilia, Amazon și planetă, este o revenire îngrijorătoare la trecut, notează Le Monde.

 

Dar cine va conduce politica economică a Braziliei? Agenția France Presse ne prezintă profilul vitorului ministru al economiei:

Se numește Paulo Guedes, este guru-ul economic al lui Jair Bolsonaro și este un ultra-liberal.

Fostul profesor de economie, în vârstă de 69 de ani, a fost instruit în Brazilia. Dar este inspirat de școala economică de la Chicago, leagănul liberalismului economic modern, promotoare a deschiderii economice, reducerii taxelor și simplificării fiscale.

El va fi un un "superministru" care ar putea avea sub control ministerele actuale ale Economiei, Industriei, Comerțului, Planificării și Secretariatul de Stat pentru Investiții Publice.

Provocările sunt numeroase: reducerea deficitului bugetar, inversarea trendului ascendent al datoriei publice, care a atins 77,3% din PIB în 2018 (față de 58% în 2013) și care ar putea exploda până la 140% din PIB în 2030 , potrivit Băncii Mondiale.

Paulo Guedes a cerut, "accelerarea ritmului privatizărilor" lansate sub guvernul actualului președinte Michel Temer, cel care a promovat deja la sfârșitul anului 2016 un program de austeritate.

Aceasta s-ar putea dovedi o propunere dificilă într-o țară în care populația este atașată de serviciile publice și în care companii iconice precum Petrobras și Eletrobras furnizorul de energie electrică, ar fi nerentabile fără sprijinul statului.

Paulo Guedes va promova, de asemenea reforma sistemului de pensii, foarte nepopulară, dar considerată crucială de către comunitatea de afaceri.

El apără inclusiv instituirea unui sistem identic cu cel în vigoare în Chile. În definitiv, amintește AFP, Paulo Guedes a fost profesor universitar chiar în Chile, în anii 1980, sub dictatura generalului Augusto Pinochet.

Revista presei internaționale din 30 octombrie 2018