Demisia lui Hulot: nimic nu se schimbă în sistemul politic francez

hulot.jpg

Nicolas Hulot, ministrul demisionar al tranziției ecologice
Sursa imaginii: 
REUTERS/Charles Platiau

Revista presei internaționale

Ministrul mediului și tranziției ecologice, Nicolas Hulot, și-a formalizat miercuri după amiază decizia de a părăsi guvernul.

Prilej pentru Le Figaro să comenteze că marți a avut loc o adevărată lovitură de stat mediatică pe undele France Inter.

 

Potrivit informațiilor ziarului francez, Nicolas Hulot a trimis scrisoarea oficială de demisie lui Emmanuel Macron și o copie primului ministru Édouard Philippe. Totuși, ministrul tranziției ecologice rămâne să gestioneze dosarele curente până la numirea succesorului său.Cu exact doi ani în urmă, la 30 august 2016, Emmanuel Macron își anunța plecarea din funcția de ministru al Economiei, reamintește Le Figaro. Apoi a mers la Palatul Elysee pentru a-și depune oficial demisia în fața lui Francois Hollande. Pentru a pregăti, cu normă întreagă, campania prezidențială.

 

Demisia lui Nicolas Hulot arată că nimic nu se schimbă în sistemul politic francez, notează la rândul său Financial Times. În schimb, spune multe despre dificultățile cu care se confruntă cei care luptă pentru a păstra biodiversitatea și viitorul planetei, nu numai în Franța, ci în întreaga lume.

 

A fi iubit nu este suficient - și fostul animator al canalului TV "Ushuaia" este o personalitate mult apreciată de francezi. Însă pentru a schimba lucrurile, trebuie să ai și brațe puternice. Dar potrivit propriei mărturii, ecologistul francez a avut cu siguranță o "mică influență", nu însă și o adevărată putere. 

Discursul de rămas bun Hulot a fost înfricoșător și clar: indiferent de dovezile legate de schimbările climatice - și  nu am fost lipsiți în această vară valuri de căldură, incendii forestiere, moartea rândunelelor, inundații și topirea gheții din Groenlanda - statele nu reacționează așa cum ar trebui. Chiar și guvernele care și-au promis că vor pune mediul în centrul politicii lor, cum a fost cel al lui Macron, ajung să fie copleșite de gândirea pe termen scurt ".

 Confruntările din orașul est-german Chemniz continuă să suscite ample comentarii în presa europeană. Și ne-am oprit asupra editorialului din Le Monde care remarcă, îngrijorat, apropierea fintre grupurile neonaziste și formațiunea populistă Alianța pentru Germania (AfD).

 

În această regiune a fostei Germanii de Est, astfel de demonstrații de forță din partea grupurilor de extremă dreaptă nu sunt noi. Mai îngrijorător este faptul că li s-a alăturat  și formațiunea Alternativa pentru Germania (AfD). Un partid care, în alegerile parlamentare din 2017, a câștigat o sută de locuri în Bundestag. Un partid care s-a clasat primul în Saxonia. În cele din urmă, un partid al cărui deputat Markus Frohnmaier, departe de a condamna excesele de la Chemnitz, le-a legitimat.

"Când statul nu mai poate proteja cetățenii, oamenii se protejează singuri. ", spune elAfD pare astăzi  departe de putere. Cu toate acestea, nu ezită să destabilizeze instituțiile democratice cerând să se iasă în stradă, pentru ca forța să învingă dreptul. Timp de treisprezece ani, Angela Merkel nu a reușit să-i oprească ascensiunea, dimpotrivă. La rândul lor, social-democrații sunt debusolați, anemici, lipsiți de idei și lideri pentru a asigura o alternativă.Acum, guvernul său trebuie să acționeze rapid. Pentru cancelar, provocarea nu mai este să promită o Germanie în care "viața este bună", ci, fundamental, să-i asigure pe toți locuitorii ei - indiferent de naționalitate, religie sau culoarea pielii - că  se află într-o țară în care nu au motive să se teamă.

În Statele Unite, trei candidați afro-americani au șanse de a deveni guvernatori, scrie The New York Times.Sunt afro-americani și foarte stânga, toți au câștigat primarele democrate și vor concura pentru un post de guvernator în noiembrie, când se vor confrunta cu candidații republicani,  dintre care doi, direct oamenii lui Donald Trump.

 „Victoria surpriză a lui Andrew Gillum în primarele democrate din Florida este ultima dintr-o serie de victorii istorice pentru candidații democrați  afroamericani“, scrie The New York Times.


 

Lui i se adaugă Ben Jealous în Maryland și Stacey Abrams în Georgia.Acești trei candidați sunt în mod clar în stânga spectrului politic al SUA și au sprijinul fostului candidat la funcția de președinte Bernie Sanders. Andrew Gillum a condus o campanie progresistă, încercând să mobilizeze un electorat tânăr și minoritățile care de obicei nu participă la alegeri. O strategie adoptată și de Stacey Abrams, prima femeie de afroamericană investită de un mare partid pentru un post de guvernator în Statele Unite - și asta, într-un stat sudic.Doi candidați se confruntă cu "conservatori de tip Trump",: Ron DeSantis în Florida și Brian Kemp în Georgia.

 

The New York Times se așteaptă la o campanie marcată de confruntarea dintre diversitatea tot mai mare de candidați democrați și apeluri explicite la resentimentele alegătorilor albi , din partea republicanilor lui Donald Trump.Cel de-al treilea candidat ldemocrat, Ben Jealous, este fostul președinte al Asociației Naționale pentru Promovarea Oamenilor de Culoare, o organizație majoră în domeniul luptei pentru drepturile civile. El se confruntă cu guvernatorul Larry Hogan, unul dintre puținii republicani care s-au  distanțat de Donald Trump, a spus ziarul.

 
 
Revista presei internaționale cu Ovidiu Nahoi