De ce Rusia recrutează spioni mai ușor acum decât în Războiul Rece (Politico)

spioni.jpg

Image source: 
pixabay.com

Cunoaștem cu toții filmele despre spionii KGB din timpul războiului rece, cu întâlniri clandestine și misiuni ascunse, scrie publicația europeană Politico:

Pe atunci, ofițerii de informații încercau să pătrundă pe ascuns în cercurile oficiale, pentru a recruta diplomați și ofițeri, care să le poată preda secretele de top ale guvernului lor. În limbajul spionilor, cei recrutați erau numiți pur și simplu ”active”. Păstrarea secretului pe tot parcursul acestui proces a fost esențială - costurile în urma depistării unui ”activ” fiind foarte mari.

Dar jocul se schimbă. Și totul se petrece din ce în ce mai mult la lumina zilei, date fiind rețelele sociale, legile cu privire la finanțarea campaniilor din SUA dar și climatul politic hiperpartizan al Americii. În aceste condiții, Rusia nu trebuie să muncească atât de mult ca să recruteze active americane.

Spre deosebire de schemele din războiul rece, azi principala  forță a Rusiei nu este colectarea de date, ci o campanie de influență - numită ”Măsuri active” în  jargonul de informații.

Acestea sunt menite să schimbe comportamentul oamenilor și, în cele din urmă, să semene discordie și să genereze diviziuni în interiorul Statelor Unite – de exemplu prin difuzarea de știri false pe Facebook pentru a influența votul, așa cum am văzut în timpul alegerilor din 2016.

Dar eforturile implică, de asemenea, manipularea oficialităților politice din SUA, a influențatorilor și a factorilor de decizie pentru a impulsiona o agendă politică mai favorabilă Rusiei. Asta a încercat și Mariia Butina.

Tânăra pe care FBI a acuzat-o că este spion rus a stat alături de  politicieni republicani de nivel înalt, printre care Rick Santorum și Scott Walker, precum și alți jucători influenți, cum ar fi șeful Asociatiei Nationale a Armelor, Wayne LaPierre. Ea s-a afișat la Micul Dejun cu Rugăciune, la spectacole cu arme și la conferințe conservatoare, susținând că dorește să promoveze dreptul purtării armelor în Rusia.

Scopul final al întregii operațiuni a fost de a semăna haos și de a a slăbi Occidentul, permițând astfel Rusiei să-și continue agenda pe scena mondială.

Iar Butina și prietenii ei din cadrul serviciilor rusești nici măcar nu mai aveau nevoie să recruteze pe cineva ca să răspândească sau să amplifice un mesaj. Asta rămânea în sarcina trolilor.

Apoi, legile privind finanțarea campaniilor din S.U.A., permit un flux nelimitat  și necontrolat de bani în sistemul politic. Aceasta facilitează unei țări străine să aranjeze o plată masivă.

Nu știm încă dacă acest lucru chiar s-a întâmplat în 2016, dar consilierul special investighează dacă o parte dintre cele 30 de milioane de dolari cheltuite de Asociația Națională a Armelor pentru a-l ajuta pe președintele Donald Trump a venit din Rusia.

Și aici este bonusul pentru Rusia: la urma urmelor, ce dacă Butina a fost prinsă? Scopul final al întregii operațiuni a fost de a semăna haos și de a diviza și slăbi Occidentul.

Acum, jumătate din țară țipă că Partidul Republican a fost infiltrat de Rusia, în timp ce cealaltă jumătate țipă că este o știre falsă și o exagerare. Chiar și prinsă, Butina continuă să-și dezvolte agenda de divizare a națiunii. Nu a existat nici un dezavantaj pentru Rusia, scrie Politico.

 

Asasinarea acum câteva zile a unui cunoscut avocat sârb dezvăluie legăturile subterane dintre lumea interlopă și politicienii și magistrații din țara balcanică, scrie Deutsche Welle:

Cei familiarizați cu lumea interlopă din Belgrad cred că și ultimul asasinat a făcut parte din reglările sângeroase de conturi dintre două grupări rivale implicate în traficul de droguri.

Avocatul Lazar  Ognjanović l-a reprezentat recent pe Luka Bojović, unul din capii mafioți sârbi. Chiar dacă acesta se află în prezent într-o închisoare spaniolă, se pare că el continuă să-și conducă de acolo afacerile din Balcani. În ultimii ani, la Belgrad au fost asasinate mai multe persoane din anturajul său, inclusiv fratele acestuia.

Cele două clanuri rivale în traficul cu droguri ar proveni din zona Golfului Kotor din Muntenegru. Acestea se războiesc însă cu precădere pe străzile din Belgrad, un adevărat bastion al criminalității organizate.

Nu puțini suspectează legături între interlopii sârbi și politică, poliție și justiție. Din cele 124 de asasinate mafiote înregistrate din 2012 de asociația de cercetare din Belgrad KRIK, au fost rezolvate până acum doar nouă. În 87 de cazuri nu există nici măcar suspecți.

Președintele Aleksandar Vučić guvernează cu mână de fier Serbia de șase ani. Presa este ținută în lesă, opoziția practic nu există.

În timpul Campionatului Mondial de fotbal din Rusia, fiul de 20 de ani al președintelui țării, Danilo Vučić, a fost văzut sărbătorind în tribune, înconjurat de figuri din lumea interlopă și purtând un tricou cu inscripții "patriotice". 

Puțină lume l-a crezut pe președinte când a încercat să-și scuze ulterior copilul, spunând că acesta se afla din întâmplare lângă persoanele respective.

Însă aceiași interlopi figuraseră drept gărzi de corp la învestirea în mai 2017 a șefului statului iar prezența lor s-a soldat cu agresarea unor demonstranți și jurnaliști, reamintește DW.

Revista presei internaționale din 2 august 2018
927

Facebook comments