Pot Statele Unite să câștige un război contra Iranului?

portavion.jpg

Manevre la bordul portavionului american Harry S Truman
Sursa imaginii: 
US Navy

După tweet-ul amenințător al președintelui Trump, Newsweek atrage atenția că lucrurile pot fi complicate, în pofida evidentei superiorități militare americane:

Nu este foarte clar ce înseamnă această amenințare lansată de președinte pe rețelele sociale. Comentatorii politici au exprimat îngrijorarea că Trump ar putea folosi un astfel de conflict pentru a abate atenția de la problemele sale interne. Dar dacă SUA ar trebui să meargă la război împotriva Republicii Islamice, ar putea câștiga?

Evident, armata americană este superioară Iranului din toate punctele de vedere. Și asta fără a mai pune la socoteală  arsenalul nuclear, care singur ar fi suficient să radă cea mai mare parte a Iranului. Dar un război nu se poartă pe hârtie, nici pe teren gol.

America a putut să-i zdrobească pe talibanii din Afganistan. A putut să-l termine pe Saddam Hussein în câteva săptămâni. Chiar și în războiul din Vietnam, forțele americane nu au pierdut vreodată o bătălie împotriva inamicului nord-vietnamez. Însă, până la urmă, nici unul dintre aceste conflicte nu s-a încheiat cu victoria totală.

Decenii de conflicte dificile din întreaga lume ar trebui să ne învețe că nu este vorba doar de superioritatea armamentului.

De fapt, această superioritate tehnologică ar putea fi anulată în funcție de circumstanțele unui potențial război viitor.

Scenariul cel mai probabil ar fi o serie de atacuri americane împotriva Iranului, eventual însoțite de un conflict limitat în Siria. Mai puțin plauzibilă ar fi o invazie americană totală a Iranului, idee care a fost deseori discutată în timpul mandatului președintelui George W. Bush.

De partea cealaltă,  nu există vreo perspectivă asupra lansării de către Iran a unui război convențional împotriva S.U.A. Pur și simplu, Teheranul nu este o amenințare militară convențională pentru America. Ar fi mult mai probabil să se bazeze pe operațiuni sub acoperire și asimetrice - de exemplu atacuri cibernetice sau teroriste - împotriva țintelor din SUA sau a aliaților săi din Orientul Mijlociu.

Observatorii sunt, în general, de acord că o invazie a Iranului ar fi oricum mult mai dificilă și mai sângeroasă decât războiul din Irak. Deși Saddam a fost înlăturat în câteva săptămâni, anii de insurgență au lăsat aproape cinci sute de americani morți, zeci de mii de soldați răniți și sute de mii de victime civile.

Irakul este o țară mai mică decât Iranul, iar terenul său a fost mult mai potrivit pentru atacurile cu blindate ale SUA care și-au îngrozit oponenții, în 2003. De data aceasta însă, războiul cu Iranul ar fi o perspectivă devastatoare pentru toți cei implicați”.

 

Dar chiar este hotărât Donald Trump să meargă la război contra iranienilor? Tot presa americană se arată sceptică.

După cum crede The Atlantic, nu ar fi exclus ca "într-un an, Trump să participe la un summit cu Ayatollahul Khamenei, și să glumească pe seama momentului în care amenința pe Twitter. Multe lucruri stranii s-au petrecut în timpul acestei președinții".
 

Oricum, "Iranul nu este Coreea de Nord", avertizează Slate, adăugând că Republica Islamică nu trăiește în aceeași izolare economică și diplomatică precum dictatura lui Kim. "Iranul are, de asemenea, mai multe mijloace de represalii împotriva intereselor americane", adaugă site-ul.

Vox  crede însă că reacția președintelui nu e chiar "o retorică goală" , mai ales că "războiul cu Iranul este o idee populară printre conservatori". Însă, avertizează Vox, efectele unui conflict ar fi "absolut catastrofale" și vor destabiliza economia mondială. Mai ales că aprovizionarea planetei cu petrol depinde în mare măsură de această regiune.

Pe de altă parte, Washington Times îl laudă pe președintele Donald  Trump pentru că ”l-a bătut pe Rohani în jocul său de intimidare".

 

Fostul strateg al președintelui Donald Trump,  extremistul de dreapta Steve Bannon vizează alegerile din UE, scrie Eurotopics, care realizează un grupaj de articole din presa europeană. Cum ar trebui să reacționeze Europa la "Mișcarea" lui Bannon? – se întreabă comentatorii.

Steve Bannon, scrie Eurotopics, intenționează să înființeze o fundație pentru sprijinirea populiștilor europeni de dreapta. Potrivit site-ului de știri Daily Beast, obiectivul lui Bannon este de a instiga o revoltă populistă de dreapta în întreaga Europă.

După cum afirmă ziarul portughez Público, "Bannon a văzut ceva ce majoritatea politicienilor din UE încă nu a văzut: că alegerile europene din 2019 vor juca un rol decisiv în stabilirea cursului - și nu doar în politica europeană, ci în politica mondială, până la începutul următorului deceniu. ... Și dacă reușești să slăbești UE într-o asemenea măsură încât să nu mai poată să reziste războaielor comerciale, atunci strategia Trump va fi cu atât mai eficientă".

Du-te acasă, Bannon!, titrează ziarul austriac Salzburger Nachrichten:
 

"Încercarea lui Bannon trebuie văzută drept ceea ce este: un asalt asupra afacerilor interne ale UE, visat de Putin, susținut de Trump și finanțat prin canale obscure din străinătate. Și merită un răspuns clar. Trebuie să examinăm cu atenție dacă au fost încălcate legi și de unde vin banii. Dar, în primul rând, societatea civilă trebuie să împiedice acest spectru american cu înclinații naziste de a-și dezvolta afacerile murdare în Europa. Șovinistul american nu este binevenit aici. Du-te acasă, Bannon!”, scrie ziarul austriac.

 
Revista presei internaționale din 25 iulie 2018