Presa americană după întâlnirea Trump-Putin: ”umilire”, ”dezastru”, ”trădare”

Presa americană, chiar și mediile în general favorabile lui Donald Trump, critică prestația președintelui american la întâlnirea de la Helsinki cu președintele Vladimir Putin. Iată câteva accente, desprinse dintr-un grupaj realizat de Courrier International.

Fox News , canal TV apropiat lui Donald Trump, regretă că " în loc să i se opună lui Putin, Trump s-a oferit să coopereze cu Rusia asupra problemelor pe care ea însăși le-a creat. Este ca și cum i-ai cere unui criminal să-și cerceteze propriile crime ”.

San Francisco Chronicle vorbește despre "umilirea americană" și despre un  "dezastru absolut".”Trump ne-a trădat", se plânge ziarul din California.

"Trump tocmai a conspirat cu Rusia. Și a făcut-o public ", este  concluzia din Washington Post, care îi invită pe angajații ocupantului Biroului Oval să demisioneze. " Plecați. Salvați-vă sufletele. Salvați-vă onoarea sau ce a mai rămas din ea, dacă sunteți patrioți ". 
Politico spune însă , dimpotrivă, acești consilieri "pot alege să rămână dintr-un sentiment al datoriei, în speranța că vor putea să influențeze politica președintelui”.

Los Angeles Times avansează două variante. ”Prima:  dacă Trump ar fi recunoscut amestecul rusesc și-ar fi subminat propria președinție. De neconceput, pentru un om care a arătat că vede lumea numai prin prisma ego-ului său. A doua variantă: Trump îl admiră pe Putin pentru că pur și simplu oamenii ca el admiră oameni precum Vladimir Putin".

În timp ce USA Today observă că, "laudele lui Trump pentru Putin au contrastat puternic cu postura de luptă pe care a adoptat-o ​​împotriva aliaților tradiționali ai Statelor Unite”. "Putin și-a mângâiat  caniche-ul", este concluzia dură din Boston Globe.

Și dacă Statele Unite se confruntă cu o urgență de securitate națională? Iată întrebarea lansată de revista The Atlantic

Încă nu știm  cu ce îl are la mână Vladimir Putin pe Donald T Trump. Dar întreaga lume a putut asista acum la această demonstrație de putere.

Rusia l-a ajutat pe Donald Trump să devină de președinte, acuzațiile lui Robert Mueller  sunt foarte detaliate. Putin însuși a confirmat că dorește ca Trump să fie ales. Stând alături de binefăcătorul său, Trump l-a denunțat pe consilierul special care a investigat intervenția Rusiei în alegerile americane - și chiar și-a repudiat propriile numiri în serviciile de informații.

Care să fie motivele pentru acest comportament bizar? Poate că a fost mituit sau șantajat sau altceva – acestea rămân să fie constatate. Faptul că a refuzat public să apere procesul electoral independent al țării sale - și a făcut-o în comun cu dictatorul străin care a pervertit acest proces – asta a fost deja în văzul tuturor.

Și  mai sunt lucruri care trebuie văzute într-un context mai larg: denunțarea UE ca un "dușman", amenințarea cu desființarea  NATO și cu distrugerea sistemului comercial mondial condus de SUA, intervenția atât în ​​politica britanică, cât și în cea germană în sprijinul forțelor extremiste și pro-ruse, refuzul său continuu de a acționa pentru a proteja integritatea sistemelor de vot ale Statelor Unite. Toate acestea se pot adăuga unui rechizitoriu politic și rămâne de văzut dacă se califică  pentru consecințe legale sau nu.

America este o societate foarte legalistă, iar întrebarea după Helsinki este următoarea:  ne putem permite să așteptăm ca  să aflăm într-o bună zi de ce Donald Trump i s-a subordonat lui Putin? 
Robert Mueller conduce un proces juridic. Statele Unite se confruntă cu o urgență de securitate națională.

Și presa europeană se arată foarte critică față de președintele american.

BBC constată sec: La Helsinki, Donald Trump s-a situat alături de Rusia împotriva FBI. După cum transmite corespondentul diplomatic al BBC, Putin câştigase partida încă dinainte de începere, în primul rând tocmai fiindcă președintele Trump acceptase să se întâlnească cu el.
În timp ce The Guardian este și mai dur: Trump arată că are o mai mare încredere într-un agent KGB decât  în serviciile americane. 

Le Nouvel Observateur vede o adevărată rușine pentru Donald Trump. ”Respingând cu încăpățânare condamnarea Moscovei pentru interferența în campania americană, atestată în unanimitate de anchetatorii FBI și de agențiile de informații americane, a uimit pe toată lumea. Luni, șeful  Comunității de informații, Dan Coats, și-a reconfirmat certitudinile”.
Iar pentru The Irish Times, întâlnirea a fost una dintre un profesionist și un amator. 
" Putin a arătat tot timpul ca un de politician experimentat, un fost agent  KGB care de 18 ani își conduce țara autoritar. Spre deosebire de aceasta, Trump s-a arătat ca un amator lipsit de experiență”.

Revista presei internaționale din 18 iulie 2018