Și totuși, care este planul lui Trump cu Iranul?

Consacrăm ediția de astăzi comentariilor presei internaționale după decizia Casei Albe de a denunța acordul nuclear cu Iranul. ”Trump aruncă lumea în necunoscut. El se îndepărtează de aliații săi europeni și îi împinge pe iranieni să se radicalizeze”, susține revista franceză Le Point:

Iată unul dintre paradoxurile anunțului lui Donald Trump. El nu ezită să descrie Republica Islamică drept „sponsor principal al terorii“, amintind retorica razboinică dragă lui George W. Bush. Însă în același timp, șeful statului american pare deschis pentru o nouă înțelegere cu mullahii.

La Teheran, retragerea americană a creat o undă de șoc. Iar președintele iranian a indicat că va discuta cu celelalte țări semnatare (europenii, rușii și chinezii), pentru că e în interesul Iranului să rămână în acord. Cu alte cuvinte, Teheranul va măsura în săptămânile următoare dorința și capacitatea acestor state de a ignora sancțiunile SUA, continuând activitățile lor în Iran.

Totuși, dacă un lucru este sigur, acesta este că, în cele din urmă, europenii nu se vor certa cu Statele Unite, altfel decât de ochii iranienilor.

New York Times crede că, pe termen lung, ieșirea Americii din  acordul nuclear ar putea fi o veste proastă pentru întreaga conducere iraniană. Aceasta a fost deja afectată de nemulțumirea populară cauzată de starea proastă a economiei, de lipsa de libertăți și de perspective. Ar putea fi și o veste proastă pentru iranienii obișnuiți.

Vom vedea mai multă migrație, mai mult șomaj, mai multe falimente, mai multă sărăcie", scrie ziarul american citând un antreprenor local. "Unii ar putea crede că acest lucru va duce la schimbarea regimului, însă protestele vor fi dispersate și guvernul va putea să conducă țara în continuare. Vom deveni mai săraci”, continuă sursa.

Chiar înainte de decizia lui Trump, acordul nuclear nu a îndeplinit promisiunea sa de salvare economică pentru iranieni, deși președintele  Rouhani l-a vândut drept soluție pentru multe dintre problemele țării. El a promis că firmele străine vor inunda Iranul cu investiții și know-how, aducând locuri de muncă și oportunități pentru milioanele de șomeri.

 

Dar care este, până la urmă, planul lui Donald Trump? În realitate, pare să nu fie niciunul, crede publicația americană Foreign Policy:

Este important să înțelegem ce se întâmplă cu adevărat. Decizia lui Trump nu se bazează pe dorința de a împiedica Iranul să obțină o bombă nucleară; nici pe dorința de a contracara diferitele activități regionale ale Iranului, cum ar fi sprijinul acordat regimului lui Bashar al-Assad în Siria și Hezbollahului din Liban.

Dacă acesta ar fi scopul, ar fi trebuit mai degrabă să rămână în acordul care împiedică Iranul să devină putere nucleară și să preseze Iranul în legătură cu aceste probleme de interes.

Deci ce se întâmplă e simplu: renunțarea la acord se bazează pe dorința de a păstra Iranul  pe ”banca de penalitate" și de a-l împiedica să stabilească relații normale cu lumea exterioară. Acest obiectiv unește Israelul cu aripa dură a lobby-ului israelian din Statele Unite.

Marea lor teamă este că Statele Unite și aliații din Orientul Mijlociu ar trebui în cele din urmă să recunoască Iranul ca o putere regională legitimă și să îi acorde un anumit grad de influență regională.

Nu dominația regională, pe care probabil Iranul nu o caută și de care oricum este la ani-lumină, cât simpla recunoaștere a faptului că Iranul are interese regionale și că acestea  trebuie luate în considerare când se discută probleme importante.

Aceasta este o anatemă pentru ”șoimii” din S.U.A., al căror scop principal este de a se asigura că Iranul rămâne un stat paria,  izolat pentru totdeauna.

Șoimii văd două căi posibile pentru schimbarea regimului. Prima: sporirea presiunii economice asupra Teheranului, în speranța că nemulțumirea populară va crește și că regimul clerical se va prăbuși pur și simplu. A doua opțiune este de a provoca Iranul să-și reia programul nuclear, ceea ce ar oferi Washingtonului scuza pentru lansarea unui război preventiv.

 

Decizia lui Trump ar putea forța SUA să se întoarcă în mlaștina Orientului Mijlociu, atrage atenția revista americană Newsweek:

Partizanii retragerii din acord cred că acesta împiedică, de fapt, America și pe aliații săi să se confrunte mai deschis cu Iranul în plan regional.

Ei consideră defetistă afirmația lui Obama potrivit căreia "capacitatea noastră de a face față comportamentului destabilizator al Iranului este întărită prin acord și slăbită fără el".

În opinia lor, jumătate de milion de oameni morți în statul-client al Iranului, Siria, dezvăluie reticența lui Obama de a se confrunta cu Teheranul.

Mai mult, ei nu sunt convinși că retragerea SUA din înțelegere va duce la o criză cu aliații-cheie ai Americii din Europa. Ei cred că europenii și, în cele din urmă, iranienii, vor reveni la discuții.

Totuși, în argumentele care stau la baza anunțării lui Trump,  există o mică ironie: se va confrunta el, într-adevăr, cu Iranul în locurile în care acesta pune probleme?

Trump este la bază un izolatorist. Dar ieșirea lui în față va necesita o diplomație multi-fațetă. Provocarea va fi de a-și păstra aliații și de a atrage Iranul înapoi la masa negocierilor pentru o înțelegere mult mai restrictivă (din perspectiva Teheranului). Cum? Prin convingerea  mullahilor că Iranul va plăti un preț sever, nu doar economic, ci și militar dacă este nevoie, în caz că ei nu se mai întorc.

Este o mare provocare pentru cineva care vrea să fie încurcat în Orientul Mijlociu cam cât de mult cât dorea și Obama. Adică, mai degrabă să nu fie. Dar acum Trump a revenit în joc.

 
Revista presei internaționale din 10 mai 2018