O adevărată revoluție în zona euro

euro.jpg

Image source: 
pixabay.com

Comentatori de pe ambele maluri ale Rinului salută  concluziile grupului de economiști francezi și germani care a prezentat propunerile de reformă pentru zona euro, la Paris și Berlin. Ei cred că aceste propuneri vor da un impuls zonei euro.

În Germania, Süddeutsche Zeitung salută îndrăzneala reformelor: „Economiștii propun șase reforme majore interdependente, cea mai spectaculoasă  fiind eliminarea criteriului deficitului de trei la sută. Ei propun să-l înlocuiască cu o creștere susținută a cheltuielilor statului. Intenția modificării acordului sacrosanct de la Maastricht este cu adevărat revoluționară. Nu va fi ușor, dar aceste reforme erau necesare de mult timp. În prezent, euro este o monedă puternică, economia este în creștere în întreaga Europă. ... Imediat ce va exista un nou guvern în Germania - și sperăm că în curând - poate începe reforma monedei euro", crede ziarul german.

În Franța, ziarul cu profil economic Les Echos salută la rându-i propunerile de reformă: "Obiectivul este de a elimina impasul prin reconcilierea abordărilor care au împărțit Parisul și Berlinul de ani de zile. Cu mecanisme de solidaritate și de partajare a riscurilor susținute de către Franța, pe de o parte, și, în același timp păstrând sancțiunile pentru lipsa disciplinei fiscale, așa cum vrea Germania. Mai mult, autorii demonstrează că una (solidaritatea) nu merge fără cealaltă (responsabilitatea).  Inițiativa permite măsuri concrete prin care să se răspundă punctelor slabe identificate în zona euro: fragmentarea financiară, reguli bugetare ineficiente, incapacitatea de a gestiona crizele fiscale”.

 

Politicianul sârb din Kosovo, Oliver Ivanovic, a fost înmormântat joi la Belgrad, la două zile după ce a fost ucis de autori necunoscuți. Un comentariu al Agenției France Presse arată de ce acest episod convine – în mod paradoxal – ambelor părți aflate în conflict latent:

Oliver Ivanovic, 64 de ani, a fost asasinat marți, în fața sediului din Mitrovița al micului său partid de orientare social-democrată. El a fost înmormântat joi, pe aleea personalităților din cimitirul din Belgrad, nu departe de laureatul Nobel pentru literatură Ivo Andric sau de prim ministrul sârb Zoran Djindjic, asasinat în 2003.

Această crimă alimentează temerile legate de relațiile viitoare din zona de nord a Kosovo, unde trăiește o treime din minoritatea sârbă, care numără 120.000 de locuitori.

Crima a condus deja la amânarea pe termen nedefinit a discuțiilor între cele două părți pentru o normalizare a relațiilor.

Beneficiind de sprijinul Belgradului, sârbii kosovari nu recunosc independența fostei provincii sârbe, populată în majoritate de etnici albanezi. O linie de la care Oliver Ivanovic nu a deviat. El s-a confruntat chiar cu acuzații de crime de război împotriva kosovarilor albanezi, pe care le-a respins.

Dar Ivanovic a apărut ca un moderat, partizan al dialogului. De asemenea, el a ridicat vocea împotriva corupției și a criminalității care afectează Kosovo, mai ales nordul țării.

În cele din urmă, a fost singurul politician  local de vârf care s-a opus public Belgradului. Forță politica hegemonică în rândul sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă este o ramură a Partidului Progresist (SNS, centru dreapta) al Președintelui Serbiei, Aleksandar Vucic. Liderii săi l-au numit în mod regulat pe Ivanovici  "trădător"  al sârbilor.

Jurnalistul de investigație kosovar Vehbi Kajtazi, citat de AFP, crede că "dezvăluirea adevărului despre sponsorii și autorii  asasinatului este extrem de importantă pentru Kosovo, care urmează să marcheze pe 17 februarie a zecea aniversare a declarației de independență.

Însă analistul politic sârb Aleksandar Popov crede că "Faptele nu vor fi descoperite niciodată, pur și simplu pentru că în regiunea noastră, autorii asasinatelor politice nu sunt niciodată descoperiți".

El crede că moartea lui Ivanovic va servi "indirect"  ambelor părți, care au acum au "o scuză pentru amânarea dialogului" - un subiect sensibil pentru opinia publică.

 
Revista presei internaționale din 19 ianuarie 2018