Bine ați venit în era cenzurii digitale globale! (Politico)

retele_sociale.jpg

Image source: 
pixabay.com

Acesta este mesajul pe care ni-l transmite publicația europeană Politico. Potrivit acestei publicații, este de-a dreptul periculos să le ceri companiilor de tehnologie să decidă atunci când este vorba de libertăți.

”Indiferent de ce parte sunteți, suntem la un moment de răscruce pentru viitorul internetului:  se poate merge spre o variantă în care mesaje online, videoclipuri sau postări vor putea fi blocate ca urmare a unor măsuri legislative sau, mai probabil, prin acte de cenzură preventivă aparținând companiilor de tehnologie, care se vor teme de represalii din partea autorităților de reglementare.

Apărătorii libertății de exprimare avertizează asupra unei distopii digitale de tip orwellian în care guvernele dictează ceea ce putem citi și scrie pe web. Pentru cei îngrijorați de siguranța online, noile reguli vor obliga giganții IT să-și asume responsabilitatea pentru ceea ce este afișat pe platformele lor, care au mai mulți utilizatori decât țările au cetățeni.

De ani de zile, companiile s-au ascuns în spatele ideii că ele sunt doar proprietari de platforme "neutre" și deci că nu pot fi trase la răspundere pentru ceea ce este postat acolo.

Au fost necesare evenimente extreme (cum ar fi implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016 și intimidarea online a refugiaților recent sosiți în Germania), pentru a admite faptul oarecum evident că este și răspunderea  companiilor de tehnologie.

Așa cum companiile media tradiționale sunt responsabile pentru ceea ce publică, și companiile de social media sunt responsabile, în cele din urmă, pentru ceea ce este postat pe platformele lor.

Există însă o problemă serioasă: poate fi dificil, dacă nu chiar imposibil, să se decidă ce postări sunt de fapt ilegale, mai ales atunci când definiția ilegalității poate varia de la o țară la alta.

Facebook, Google și Twitter pot avea mai multă pricepere tehnică și forță de muncă dedicată rezolvării problemei. Dar aceste companii nu ar trebui să decidă ele ce poate fi permis, prin intermediul unor sisteme digitale de siguranță.

Dacă tot intenționați să cenzurați web-ul, trebuie măcar să vă asigurați că cei care o fac sunt responsabili față de alegători”, conchide Politico.

 

Coreea de Nord rămâne o țară exportatoare de muncă forțată în întreaga lume, scrie ziarul francez Le Figaro. Departe de ochii prea curioși, muncitorii forțați nord-coreeni sunt trimiși în 40 de țări.

Le Figaro precizează că această practică a început în anii1960 și a fost reînviată și intensificată de tânărul dictator Kim-Jong-un. Polonia tocmai a terminat cu primirea nord-coreenilor și nu va mai elibera noi permise de muncă "în conformitate cu rezoluția ONU". Însă ONU estimează că există peste 50.000 de lucrători nord-coreeni, în 40 de țări. Unele asociații raportează cifra de 100.000 de lucrători detașați.

Kim Jong-un domnește astăzi peste o țară falită, lovită de sancțiuni internaționale. Pentru a mai obține ceva bani, tânărul lider a trimis zeci de mii de muncitori în străinătate. O forță de muncă low-cost, de mare interes pentru unele țări, cum ar fi China sau Rusia, pe șantierele Cupei Mondiale 2022 din Qatar, în portul Gdansk din Polonia, pe șantierele de construcții în Mongolia, Kuweit, Emiratele Arabe Unite, Nigeria sau Algeria.

Pentru a ajunge în străinătate, antecedentele personale ale candidaților sunt atent analizate, familiile strict controlate și au loc interogatorii efectuate de comitetul provincial al Partidului. Celor selectați li se eliberează un pașaport, care le este imediat confiscat la sosire. Majoritatea sunt persoane între 20 și 40 de ani trimise în străinătate pentru o perioadă de 3 ani.

Cei mai mulți lucrează în construcții, minerit, agricultură sau șantiere navale, unde accidentele sunt frecvente. Unii pot lucra, de asemenea, într-unul din cele 130 de restaurante nord-coreene deschise în 12 țări - arma secretă a unui sistem opac, care-i permite dictatorului să eludeze sancțiunile internaționale.

Regimul le reamintește lucrătorilor forțați că, dacă le trece cumva prin cap ideea de a fugi, familia lor este încă pe pământul nord-coreean - o formă de presiune care se aplică și diplomaților sau sportivilor nord-coreeni prezenți pe teritorii străine.

 

Marea coaliție se profilează în Germania. Dar va putea da aceasta un impuls integrării europene? Iată câteva remarci din presa internațională.

Financial Times remarcă faptul că "Secțiunea din program privind viitorul UE scoate la iveală cel mai mare impuls dinspre Germania pentru integrarea continentală, de la Tratatul de la Maastricht încoace, deci, de un sfert de veac. Se vede clar mâna lui Martin Schulz, liderul SPD și fostul președinte al Parlamentului European. Ne apropiem de o nouă eră", comentează ziarul britanic.

În Irlanda, Irish Times observă la rândul său că Martin Schulz o salvează pe Merkel, dar întrebarea este: cu ce costuri?

La fel ca alți trei lideri SPD care l-au precedat, Martin Schulz a răspuns unei uriașe provocări, acceptând să intre într-o coaliție - a treia în 12 ani - cu această adevărată văduvă neagră a politicii din Germania. Fostul președinte al Parlamentului European, Martin Schulz, care și-a dedicat viața politică proiectului european, este încântat însă că a spart blocajul de patru luni din UE”.

Politica germană are nevoie de sânge proaspăt, deoarece ”Angela Merkel este puțin probabil să termine al patrulea mandat”, spun analiștii consultați de CNBC.

Angela Merkel, care este adesea văzută ca o forță motrice în politica europeană, își pierde o bună parte din autoritate și aceasta ar putea avea urmări la nivel continental. Orice mare pas înainte către integrarea în zona euro este îngreunat”, crede CNBC.

Revista presei internaționale din 16 ianuarie 2018