Este Oprah Winfrey potrivită pentru Casa Albă?

oprah.jpg

Oprah Winfrey la festivitatea de decernare a premiilor Globul de Aur, 8 ianuarie 2018
Image source: 
Paul Drinkwater/NBC/Reuters via rfi.fr

Presa americană comentează intens subiectul, după discursul vedetei TV de la Gala premiilor Globul de Aur.

Pentru Chicago Tribune, Oprah Winfrey este o expertă în ceea ce privește construcția celebrității și marketingul. Și ea este un adevărat geniu atunci când vine vorba de sentimentele și emoțiile publice.

Donald Trump a devenit președinte tocmai fiindcă a forțat porțile establishmentului. Sistemul Media Democrat, care este în esența lui instituționalist, a căutat să îl împiedice. Dar Oprah? Oprah este sărbătoarea lor. Și sistemul își va deschide porțile pentru ea, crede Chicago Tribune.

Washington Post crede că toată discuția  este o dovadă a degradării democrației americane:

Este adevărat, Oprah a devenit miliardară prin forțe proprii, spre deosebire de cel care a moștenit o mare parte din banii și afacerile sale. Ea este un adevărat filantrop. Ea îi unește pe oameni în loc să-i divizeze, promovează emoții pozitive în locul urii și fricii, pare a fi un antidot perfect pentru ocupantul acru și bigot al Casei Albe.

Dar de-a lungul timpului s-a creat o distanță îngrijorătoare între ceea ce înseamnă calitățile necesare pentru a fi ales la Casa Albă și cele pentru a avea succes la Casa Albă – adică diferența dintre carisma pură și cunoștințele de care ai nevoie pentru a legifera prin intermediul Congresului, a negocia cu liderii străini și a construi coaliții atât acasă, cât și în lume.

Nu trebuie să aparții unei caste politice speciale pentru a face aceste lucruri. Dar trebuie să lucrezi ani de zile în politică, spre deosebire de afaceri sau de televiziune, și să construiești, în timp, o gamă imensă de contacte.

Oprah Winfrey ar trebui mai degrabă să candideze pentru Senat, să învețe acolo tot ce este nevoie pentru a transforma emoțiile în probleme și problemele în legi. Ea ar trebui să decidă și dacă îi place o astfel de muncă și dacă este potrivită pentru ea - și apoi să candideze la președinție.

Președinția noastră nu este o monarhie. Președintele nu este doar un simbol național, ci o parte activă a procesului politic. Oricine aspiră să fie președinte ar trebui să fie dispus să petreacă mult  timp pentru a înțelege acest proces. Dacă nu, atunci publicul american nu ar trebui să-l ia în serios”, avertizează WP.

În timp ce publicația Salon crede că da, Oprah ar putea câștiga: dar, pentru progresiști, asta nu ar fi o veste bună:

Cu cât se vor uita la ea mai îndeaproape, cu atât unii democrați o vor plăcea mai puțin.  Din punct de vedere politic, după cum au remarcat mai mulți susținători ai lui Bernie Sanders, Oprah pare mult mai aproape de centrul democrat, așa cum a și demonstrat-o sprijinul său entuziast pentru Barack Obama și Hillary Clinton”.

 

Ne îndreptăm spre un dezgheț între Coreea de Sud și Coreea de Nord? Oficialii guvernamentali de la Seul și Phenian s-au întâlnit pentru prima dată în ultimii doi ani. Iar președintele sud-coreean s-a arătat deschis ideii unei întrevederi  cu omologul său din nord. Reacțiile sunt diverse, în presa europeană, după cum arată grupajul realizat de Eurotopics.

Este o șansă acordată diplomației, crede ziarul german Handelsblatt:

"În Coreea și Japonia, strategii sunt deja îngrijorați de acordul pe care Trump îl negociază cu China, peste capul aliaților săi din regiune. Pe de altă parte, războiul nu este în interesul Coreei de Sud; în cele din urmă dând diplomației o șansă, se poate obține, probabil, mai mult".

Totuși, Seulul  merge prea departe cu oferta sa de dialog, estimează Le Figaro:

"Având în vedere starea de spirit a aliatului său sud-coreean, e greu de prevăzut că președintele american ar putea ordona lovituri preventive împotriva Coreei de Nord, pentru a o priva de noul său statut de putere nucleară. În confruntarea dintre Phenian și Washington, primul a câștigat. Veste proastă pentru neproliferarea nucleară".

Și ziarul Il Sole 24 Ore crede că strategia Nordului a avut câștig de cauză.

"Guvernul nord-coreean încearcă să semene discordie între Seul și Washington. Și nu îl costă nimic pe Kim să anunțe participarea Coreei de Nord la Jocurile Olimpice. El poate obține mai multe avantaje față de ce ar trebui să ofere. Gestul lui Kim este o pseudo-concesie: el nu renunță la nimic, în plus, își atinge scopul său principal, acela de a amplifica diviziunile dintre vecinii săi".

 

Vor putea să reapară avioanele de pasageri supersonice? De la retragerea Concorde, în 2003, nu au mai existat oferte pentru zboruri transatlantice rapide. The Economist crede că situația s-ar putea schimba în curând:

Din 2017, cursa pentru spargerea barierei sunetului a dobândit un nou impuls. În decembrie, compania Aerion, un start-up din Nevada, alături de gigantul Lockheed Martin și firma de proiectare GE Aviation, au anunțat un joint venture pentru a dezvolta primul supersonic din lume dedicat curselor business - AS2.

De asemenea, Japan Airlines a anunțat, în aceeași lună, că va investi 10 milioane de dolari într-un proiect supersonic.

Modelul american AS2 ar trebui să facă două ore și jumătate de la New York la Londra și ceva mai mult de cinci ore între Coasta de Vest a Americii și Singapore sau Sydney.

Dar acest tip de călătorie accelerată nu va fi pentru toată lumea. Biletele ar putea ajunge la 5.000 de dolari. În plus, există încă bariere tehnice – cum ar fi inexitența pe piață a motoarelor adecvate sau temerile legate de zgomotul creat  la atingerea vitezelor supersonice.

O altă mare problemă este cum s-ar putea zbura peste 8000 km fără realimentare – deci, cum s-ar putea traversa Oceanul Pacific.

Însă proiectanții cred că, până la urmă, a zbura mai rapid decât viteza sunetului  va fi din nou posibil, chiar dacă nu și accesibil pentru toată lumea

Revista presei internaționale din 11 ianuarie 2018