Credeți că 2017 a fost rău? Să vedeți ce va fi în 2018! (Foreign Policy)

2018.jpg

Image source: 
pixabay.com

Este avertismentul revistei americane Foreign Policy în legătură cu prestația președintelui Donald Trump.

Revista americană se întreabă dacă nu cumva, în anul 2018, Trump nu va scoate complet locomotiva de pe șine, cu consecințe dezastruoase:

”Oricum, în 2017 președinția Trump s-a dovedit foarte corozivă pentru puterea și influența Statelor Unite. Trump a subminat în mod constant o serie de calități care au făcut America eficientă în trecut: reputația Americii pentru stabilitate și fiabilitate, angajamentul față de o ordine globală pozitivă, în care toate țările care respectă regulile pot prospera, respectul valorilor universale , imaginea de aliat de încredere și dedicat rezolvării celor mai dificile probleme din lume.

Și există motive puternice să credem că în 2018 lucrurile nu se vor îmbunătăți -  ba chiar că ar putea deveni mult mai rele.

În primul rând, poziția lui Trump rămâne volatilă și mai distrugătoare ca niciodată. Exemplele naturii sale imuabile sunt nenumărate. În decembrie, președintele a ținut un discurs incendiar de politică externă, în stilul tipic, punându-i în dificultate pe aliați. Iar mai târziu, a emis probabil cel mai iresponsabil tweet din istorie, în care a amenințat Coreea de Nord cu războiul nuclear .

În al doilea rând, analfabetismul economic și politic al lui Trump determină scăderea nivelului de argumentare în cadrul administrației și încurajează abordările de tip joc de noroc, ce pot avea rezultate imprevizibile.

În al treilea rând, și cel mai îngrijorător dintre toate, este tentația lui Trump de a vorbi necontrolat, ceea ce ar putea însemna adevărate bombe pentru administrație. Bombe care ar putea exploda în 2018.

La jumătatea lunii ianuarie, Trump trebuie să decidă dacă să continue sancțiunile față de Iran. Apoi, se apropie renegocierea NAFTA. Și sunt puține dovezi că Mexic și Canada sunt dispuse să adere la cerințele administrației americane.

Dar aspectul cel mai periculos în 2018 va fi cu siguranță cel privitor la verificarea capacității Coreei de Nord de a trimite în Statele Unite rachete cu încărcături nucleare. Trump s-a angajat deja într-o spirală a umilirii, făcând promisiuni mari, care vor fi extrem de greu de îndeplinit.

Sigur, Trump poate continua să amenințe cu războiul pe Twitter. El poate fi încă o dată influențat de dovezi care arată că retragerea din SUA din NAFTA îi va afecta pe alegătorii săi mai mult decât să-i ajute. Și poate consilierii vor putea să-i vorbească despre toate acestea. Problema este că va fi mai greu în 2018 decât în ​​2017 - ceea ce este cu adevărat înfricoșător”.

 

Cum poate fi combătut discursul urii pe Internet? Comentatorii sunt împărțiți în privința eficienței noii legi germane sau a celei aflate în pregătire în Franța.

Etica nu este o prerogativă a statului, avertizează revista franceză Le Point: "Aici este vorba despre jurnaliști, acuzați de unii că sunt lacheii puterii, de alții că sunt conspiratori împotriva regimului în vigoare. Este de datoria statului să definească condițiile jurnalismului? Un cod de etică este de dorit și chiar necesar, dar nu poate fi, în mod evident, elaborat de către putere".

Pentru ziarul german Süddeutsche Zeitung, problema este chiar la rețelele sociale în sine: ”Facebook, Twitter și celelalte sunt obligate, de ani de zile, în conformitate cu Legea Telemedia, să elimine de pe platformele lor materialele care promovează ura. Noua lege germană nu face decât să ajute la implementarea legii în vigoare", crede ziarul german.
 

Premierul ungar Viktor Orban și-a reînnoit atacurile la adresa migrației. Într-un interviu acordat cotidianului german Bild, el a insistat că nu trebuie să respecte verdictul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, pe care l-a numit "ruşinos". Comentatorii pun atitudinea liderului de la Budapesta în context electoral.

Huffington Post observă că Orban și partidul său, Fidesz, sunt oricum favoriți în alegerile din aprilie. Dar premierul recurge la metoda sa obișnuită de a câștiga voturi dinspre extrema dreaptă, exploatând temerile legate de imigrație. Conform sondajelor, Ungaria are cel mai ridicat nivel de opinii anti-refugiați și cele mai negative abordări față de grupurile minoritare dintre toate statele membre ale Uniunii, remarcă Huffington Post.

Orban distorsionează faptele, comentează la rândul său Deutsche Welle:

Toate statele UE trebuie să respecte verdictele Curții Europene. Altminteri, fundamentul Uniunii Europene s-ar duce de râpă, lucru pe care îl ştie şi Viktor Orban.

Refuzul său de a prelua refugiaţi musulmani în Ungaria - pe motiv că ar fi "invadatori" - este strigător la cer. Aici este vorba despre refugiaţi de război din Siria sau de solicitanţi de azil, al căror statut ca atare a fost deja confirmat în Grecia sau în Italia. Numai astfel de persoane sunt preluate în sistemul de redistribuire.

Plus că, între timp, mai este vorba de numai câteva sute de persoane. Şi acest lucru ar trebui să-i fie clar lui Viktor Orban. Premierul Ungariei pune laolaltă refugiaţii, solicitanţii de azil şi migranţii, refuzând pauşal accepaterea oricăror persoane. Populism pur, care nu are nimic a face cu realitatea.

Pentru Orban, solidaritate înseamnă să facă numai ce-i convine. Iar asta nu poate rămâne aşa. La urma urmei, în vară nu ar trebui discutat numai despre noua politică ce vizează migraţia, ci şi despre viitorul context financiar, avertizează publicația germană”.

Revista presei internaționale din 10 ianuarie 2018