”Libertate pentru Tabarnia” , o campanie ironică dar cu impact politic

Un grup creat pe rețelele de socializare cere dreptul la autodeterminare pentru Tabarnia, o regiune fictivă, formată din provinciile Tarragona și Barcelona, acolo unde separatiștii sunt în minoritate. Mișcarea folosește, în mod ironic, aceleași argumente ca ca și separatiștii pentru a li se împotrivi.

După cum remarcă Washington Post, campania a atras deja o mulțime de comentarii , mai ales că Barcelona și Tarragona se numără printre cele mai puțin pro-independentiste părți din Catalonia.

Campania de batjocură folosește lozinci precum "Libertate pentru Tabarnia" și "Catalonia, lasă Tabarnia în pace", imitându-i astfel pe cei care susțin ruperea Cataloniei de Spania. Campania, condusă de un grup numit Barcelona Nu a fost subiect de primă pagină în presa catalană și spaniolă în ultimele zile și a întrunit recorduri de audiență pe rețelele sociale, mai scrie WP.

El Pais reia, la rândul său, unele dintre lozincile acestei mișcări vitruale: ”Corupția politicienilor catalani a lăsat Tabarnia în mizerie. De aceea, cetățenii din Tabarnia au dreptul să-și decidă viitorul. Oamenii din Tabarnia doresc doar să voteze. Tabarnia nu este pro-independență, Tabarnia este pro-democrație. Dacă Tabarnia ar fi declarată independentă, locul său în Uniunea Europeană ar fi garantat. Tabarnia este Crimeea Cataluniei. "

Mai în glumă, mai în serios, o petiție care cere ca Tabarnia „să fie o nouă zonă autonomă și independentă de Spania în cadrul Cataloniei“ a atras deja 25.000 de semnături.

Acest teritoriu , scrie El Pais, se descrie ca fiind  partea „cosmopolită a Cataloniei, mândru să fie bilingv, urban, multicultural și intens conectat la restul Spaniei și al Europei“. Aceasta, spre deosebire de „Catalonia rurală, obsedată de identitate și îndreptată împotriva castilienilor ".

După cum notează El Pais, toate lozincile acestei mișcări virtuale au fost folosite cu insistență de către separatiști ,de ani de zile. Singura diferență este că astăzi se spune Tabarnia, în loc de Catalonia.

Încurajată de impactul său în mass-media, mișcarea își multiplică inițiativele pe rețelele sociale. Ea și-a creat propriul drapel și chiar a stabilit un referendum pentru independență, în octombrie 2019.

 

Donald Trump și Jared Kushner pot spune că aveau dreptate recunoscând Ierusalimul drept capitală a Israelului. Și aceasta, cu toate reacțiile internaționale și cu votul din Adunarea Generală a Națiunilor Unite. Iată concluzia unui comentariu al ziarului Le Monde cu privire la viitorul acestui oraș mult disputat.

 

Dovada – spune Le Monde – este că principala parte interesată, adică palestinienii, s-a manifestat cât se poate de slab.

Desigur, nu odată conflictul israeliano-palestinian a depășit așteptările. Nu a izbucnit prima intifadă, în 1987, ca urmare a unui simplu accident între un camion israelian și o mașină palestiniană – în care au murit patru palestinieni?

Ar fi, desigur,  o nebunie să credem că Ierusalimul chiar nu contează pentru palestinienii care locuiesc în acest oraș sfânt, la fel de sfânt ca și pentru ceilalți.
 

Colonizarea a făcut însă imposibilă existența unui stat palestinian viabil. Tinerii palestinieni o cunosc mai bine decât oricine . Așa cum, pentru ei, reconcilierea între Fâșia Gaza, condusă de Hamas, și Cisiordania, guvernată de Fatah, este o himeră.

Pentru ca un stat palestinian să devină posibil, societatea israeliană ar trebui să decidă că acest conflict cu palestinienii  a devenit prea scump. Nu este cazul.

Când palestinienii au recurs la violență 2000-2002, la începutul celei de a doua Intifada, societatea israeliană a reacționat făcând zid în jurul armatei sale și prin alegerea lui Ariel Sharon. În ceea ce privește comunitatea internațională, ea nu există și, chiar dacă există, are și altele pe cap, precum Iranul, Coreea de Nord, Siria și așa mai departe.
 

Deci, nu este nimic de sperat pentru palestinieni, în viitorul apropiat, tangibil.
 

Prin urmare, avem de așteptat până să vedem o reacțe din partea palestinienilor. Și va fi de ajuns o scânteie, care poate fi foarte bine un incident local sau un atac asupra locurilor sfinte. Însă, până atunci,  Donald Trump poate să fi plecat deja e la putere.

 

Chinezii s-ar putea aștepta, începând cu anul viitor, la punerea în aplicare a unui sistem de control asupra fiecărui individ, pornind de la comportamentul acestuia în lumea virtuală.

 

După cum scrie Le Figaro, proiectul a fost inițiat încă din 2014 și urmărește, nici mai mult, nici mai puțin, decât să recompenseze un comportament bun și să pedepsească răul printr-un sistem de puncte.

Mai multe puncte pentru achiziționarea de produse chinezești, performanțe bune la locul de muncă sau publicarea pe o rețea socială a unui articol care să preamărească meritele economiei naționale. Puncte scăzute în cazul publicării unor opinii politice disidente, al căutărilor online considerate suspecte sau chiar al traversării străzii când semaforul este roșu.

Astfel, va fi creat un instrument insidios, dar foarte puternic de control social. Acesta va combina mai multe instrumente deja existente, inclusiv cele implementate de giganți web precum Alibaba, Tencent și Baidu. 

Acestea au lansat deja experimente de "credite sociale", prin care oferă acces la anumite servicii pe baza evaluării clientului. Un număr de 700 de milioane de utilizatori de Internet au acces la serviciile respective din China.
 
Astfel că, de scorurile comportamentale obșinute vor putea depinde accesul chinezilor la transportul public, la anumite servicii de stat, la  locuințe sociale sau la diferite forme de împrumut.

820

Facebook comments