„Siria salută acordul ruso-american asupra armelor chimice” (Le Monde)

Regimul de la Damasc a a calificat drept „o victorie pentru Siria” acordul dintre Moscova şi Washington în chestiunea distrugerii arsenalului său chimic. Chiar înainte de o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, Damascul a dat asigurări că se va conforma deciziilor Naţiunilor Unite.

„Acceptăm planul rusesc de a renunţa la armamentul nostru chimic. De fapt, deja am început să pregătim lista”, spune ministrul sirian al informaţiilor.

În acest timp, ministrul american de externe John Kerry, aflat la Ierusalim, spune că ideea unei intervenţii militare nu a fost lăsată deoparte definitiv. Asta chiar dacă acordul semnat sâmbătă la Geneva a îndepărtat pentru moment ameninţarea unor acţiuni ale armatei americane. „Opţiunea militară trebuie să rămână pentru că altfel nu va exista nicio constrângere”, a declarat şi preşedintele Franţei, Francois Hollande, unul din susţinătorii puternici ai unei intervenţii militare.

De partea lor, rebelii sirieni se arată nemulţumiţi de soluţia găsită de Moscova şi Washington şi acuză cele două capitale că „se joacă cu Siria”. Ei cer impunerea către regimul sirian a interdicţiilor de folosire a rachetelor balistice şi a aviaţiei împotriva civililor.

„Libia e pe marginea prăpastiei înainte de începerea procesului familiei Gaddafi” (The Times)

La Naţiunile Unite e pe cale să fie prezentat un raport despre evoluţia Libiei de la moartea fostului dictator, document care vorbeşte de o ţară în care violenţa e în creştere, exporturile de petrol în scădere din cauza atacurilor miliţiilor înarmate, iar regiunile estice ameninţă cu secesiunea. Raportul, care va fi prezentat astăzi de secretarul general al ONU Ban Ki Moon, avertizează că polarizarea politică s-a accentuat puternic în ultimele şase luni în Libia. „Riscul pe care îl reprezintă aceste grave disensiuni politice, într-un context marcat de o gravă lipsă de securitate, nu trebuie să fie subestimat”, avertizează documentul despre situaţia Libiei. Acesta e discutat la ONU cu numai câteva zile înainte de începerea, la Tripoli, a procesului în care va fi judecat Saif al-Islam Gaddafi, fiul de 41 de ani al fostului dictator Muammar Gaddafi.

„E mult, ajunge, devine prea mult” (Le Figaro)

De la Paris, Le Figaro îl citează pe preşedintele Francois Hollande cu declaraţii despre economia Franţei: „E mult, ajunge, devine prea mult”, a spus Hollande, referindu-se la impozitele plătite de cetăţenii din Hexagon.

În acest fel, preşedintele Franţei pare a da consistenţă sentimentului de „preaplin fiscal”, enunţat la sfârşitul lunii august de ministrul de finanţe Pierre Moscovici.

Într-un interviu la postul TF1, preşedintele a încercat să-i liniştească pe francezi mai ales în chestiunea dărilor către stat. Hollande vorbeşte de o aşa numită „pauză fiscală”, chiar dacă nu îşi asumă în totalitate ideea, aşa că a fost de acord că plusul de 30 de miliarde de euro, impozite noi stabilite în mandatul său, după alte 30 de miliarde în guvernarea anterioară, ar reprezenta prea mult pentru populaţie. Creşterea TVA-ului de la 1 ianuarie, deja anunţată, va fi una din singurele 2 majorări pentru populaţie, a anunţat Francois Hollande.

Graţiei perioadei de doi ani în plus, acordată de Bruxelles Franţei pentru a readuce deficitul public în limita de 3 procente, Francois Hollande porneşte o campanie care să redea celor mai săraci dintre francezi puterea de cumpărare. Iar pentru asta, cabinetul de la Paris anunţă măsuri fiscale ce ar trebui să mai reducă povara impozitelor şi să permită celor care muncesc mai mult să şi câştige mai mulţi bani, fără să dea statului tot câştigul suplimentar.

„Liderii catalani au acceptat invitaţia la dialog a premierului Rahoy, dar nu renunţă la referendumul pentru independenţă” (El Pais)

La mai puţin de o săptămână după o masivă demonstraţie pro-independenţă, guvernul Cataluniei răspunde afirmativ la invitaţia scrisă la primului ministru, de a discuta fără să fie impusă o limită de timp, dar cu nici un chip nu vrea să amâne planurile de organizare a unui referendum. Guvernul central de la Madrid susţine că doar el are atribuţia organizării unei astfel de consultări populare, ceea ce dă de înţeles că tensiunile nu vor lipsi în negocieri, scrie El Pais.

Administraţia naţionalistă a lui Artur Mas, scrie El Pais, i-a transmis premierului Mariano Rahoy că scopul discuţiilor nu poate fi altul decât organizarea unui referendum în 2014 şi că nu va fi de acord ca negocierile să reprezinte doar o modalitate de a provoca „întârzieri şi amânări care nu sunt necesare”. Atitudinea politicienilor catalani pare a fi încurajată şi de faptul că primul ministru spaniol s-a ferit să respingă direct şi categoric planurile secesioniste, mai scrie El Pais.