Peste 4.000 de persoane reținute în Rusia, în timp ce protestele anti-război intră în a patra zi

proteste-rusia-arestsari-ap22058557541510.jpg

Poliția reține un demonstrant în timpul unui protest împotriva atacului Rusiei asupra Ucrainei la Sankt Petersburg, Rusia, duminică, 27 februarie 2022.
Sursa imaginii: 
AP Foto/Dmitri Lovetsky

Peste 4.000 de persoane au fost reținute în Rusia până în prezent, în timp ce protestele anti-război intră în a patra zi, potrivit unui grup de monitorizare independent. Amenzi mari - și în unele cazuri chiar închisoare - pot fi aplicate celor care protestează fără permisiune.

Autoritățile ruse au reținut în total 4.124 de persoane pentru participarea la proteste antirăzboi neautorizate în întreaga țară, de când Kremlinul a ordonat invazia Ucrainei, a precizat duminică site-ul independent de monitorizare OVD-Info, citat de CNN.

Doar duminică, până la 17.50, ora Moscovei (16.50, ora României), 1.002 persoane fuseseră reținute pentru proteste în 44 de orașe din întreaga țară, a mai informat OVD-Info. Numai în Moscova au fost reținute 484 de persoane.

Conform legislației ruse, demonstrațiile de amploare necesită solicitarea de autorizaţii, iar cererile trebuie depuse cu cel mult 15, dar nu mai puțin de 10 zile înainte de eveniment.

Amenzi mari - și în unele cazuri chiar închisoare - pot fi aplicate celor care protestează fără permisiune.

Persoanele fizice au voie să organizeze „pichetări simple", care sunt proteste individuale, dar nu este neobișnuit ca oamenii să fie reținuți și pentru acestea.

Joi, Comitetul de Investigații al Rusiei a avertizat că participarea la orice protest împotriva războiului este ilegală. De asemenea, a declarat că infracțiunile ar putea fi înscrise în cazierul judiciar al participanților, ceea ce ar „lăsa un semn asupra viitorului persoanei".