Asalt asupra Parlamentului Bulgariei: revoluția lui ”Kopeikin” și ceva asemănări cu România

proteste_bulgaria.jpg

Poliția încearcă să stăvilească asaltul protestatarilor antivacciniști asupra Parlamentului, Sofia, Bulgaria, 12 ianuarie 2022
Sursa imaginii: 
AP Photo/Valentina Petrova

După cum transmitea miercuri Agenția Novinite, mii de manifestanți au încercat să ia cu asalt clădirea Parlamentului de la Sofia, într-o mișcare asemănătoare cu cea de la București, din 21 decembrie 2021. Ca și în cazul României, aceștia se opun vaccinării și certificatului verde. Dar, la o privire mai atentă, asemănările nu se opresc aici.

Să spunem, înainte de toate, că protestul a avut loc în ziua cu cele mai multe infecții cu COVID-19 de la începutul pandemiei – peste 7.000.

Protestul, care a blocat pentru mai multe ore centrul orașului Sofia a fost organizat de partidul politic Vazrazhdane (Renașterea). Organizatorii anunțaseră că la acesta vor lua parte aproximativ 10.000 de oameni din toată țara și au amenințat cu o adevărată revoluție, în caz că guvernul nu va retrage certificatul verde.

 În Bulgaria sunt valabile  restricții pentru nevaccinați, la intrarea în restaurante, mall-uri sau în instituțiile publice, asemănătoare celor din România.

În timpul protestului, grupul parlamentar al partidului a părăsit sala de plen, pentru a se alătura manifestanților. De partea sa, cel mai mare sindicat al poliției le-a cerut protestatarilor să evite escaladarea tensiunilor.

Manifestanții au încercat să ia cu asalt clădirea Parlamentului, iar un cordon de poliție i-a împins, împiedicându-i să intre.

Foto: AFP - NIKOLAY DOYCHINOV via rfi.fr

 

Un partid antivaccinist, anti-UE și anti-NATO

Dar cine este, în cele din urmă, acest partid, numit Renașterea?

Pe scurt, așa cum notează serviciul pentru Bulgaria al Europei Libere, partidul neagă pandemia, simpatizează cu Kremlinul și vrea ca Bulgaria să iasă din NATO și UE. Formațiunea a reușit să acceadă în legislativul bulgar la alegerile din 14 noiembrie și, bineînțeles, neagă că ar fi un pion al Kremlinului în țara de la sud de Dunăre.

Jurnaliștii nu uită însă că liderul partidului, Kostadin Kostadinov (Foto: Facebook / Kostadin Kostadinov), mult timp un activist politic marginal în Bulgaria, cerea ca „gunoiul rusofob să fie exterminat precum dăunătorii”.

În mediile neguvernamentale și de presă din Bulgaria, lui Kostadin Kostadinov i s-a dat o poreclă sugestivă: ”Kopeikin”, o trimitere la subdiviziunea monetară rusească.

Cu mai mulți ani în urmă, el a fost arestat, după ce ar fi condus o bandă de skinheads, într-un atac sângeros asupra unei comunități de romi.

Altfel, potrivit unui expert politic bulgar pe care l-am consultat, el a avut emisiuni la mai multe televiziuni, posedă un doctorat în etnologie, a scris cărți despre bulgarii din Ucraina, Moldova și Serbia. Este autor de manuale de istorie pentru școala primară. În 2019 a ajuns în turul doi în alegerile pentru postul de primar al orașului Varna.

Kostadinov vorbește despre Uniunea Europeană ca despre „o închisoare din care Bulgaria nu poate ieși”. În urmă cu trei ani, a apărat cu pasiune cadoul Moscovei pentru orașul Sofia, un brad împodobit cu stele. A spus că oamenii care protestează împotriva acestui dar sunt „oligofreni”, „proști” și „rusofobi plătiți”.

 

Și totuși, se (mai și) vaccinează...

Protestul de miercuri a avut loc, însă, fără liderul Renașterii aflat în carantină, la fel ca președintele țării, premierul și mai mulți miniștri, după ce au participat la o reuniune cu preşedintele Parlamentului, testat pozitiv.

Și nu a fost singurul element care ar fi putut dezumfla cumva revoluția promisă de antivacciniști.

După cum transmite presa bulgară, patru parlamentari, adică o treime din întregul grup parlamentar al partidului s-au dovedit a fi vaccinați împotriva Covid-19, cu toată retorica lor.

Acest lucru reiese dintr-o anchetă a postului public bTV, difuzată cu doar câteva zile înainte de protestul partidului.

Printre cei imunizați se află și un parlamentar care declara recent că se va vaccina doar dacă i se va pune ”pistolul la tâmplă” și descria vaccinul drept  „un experiment socio-economic monstruos”. De altfel, în retorica partidului nu se întrebuințează termenul de vaccin, ci de  “substanță experimentală”.

Iar asemănările cu evenimente din România, sunt ... pur întâmplătoare.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 13 ianuarie 2022