Cîțu: Avem dozele de vaccin necesare, așa că nu avem nicio scuză să nu atingem ținta propusă pentru 1 iunie

citu_gov_ro_4.jpg

Image source: 
gov.ro

Premierul Florin Cîțu anunță că de la 1 iunie vor exista relaxări pentru toți românii, indiferent de zona în care sunt. "Să ţinem minte că 1 iunie nu înseamnă relaxare totală, înseamnă 5 milioane persoane vaccinate. La 1 august urmează al doilea pas în care vorbim de o relaxare totală", declară șeful Guvernului.

Avem dozele de vaccin necesare așa că nu avem nicio scuză să nu atingem ținta propusă pentru 1 iunie ca să facem un pas important spre revenirea la normalitate, spune premierul. Florin Cîțu pune scăderea incidenței îmbolnăvirilor covid din Capitală și din celelalte județe ale țării pe seama creșterii ratei de acoperire vaccinală. El anunță că de la 1 iunie vor exista relaxări pentru toți românii, indiferent de zona în care sunt. 

Florin Cîţu a spus, marți, la Satu Mare, că Bucureștiul a coborât sub rata de infectare 1,5 la mie, ceea ce înseamnă că această campanie de vaccinare este de succes.

Singurul lucru care s-a modificat în ultima lună a fost această campanie de vaccinare, este singurul element nou care explică evoluția ratei de infectare din România, ceea ce înseamnă că și presiunea pe spitale a scăzut, că suntem mai aproape de a reveni la normalitate. Avem dozele necesare și nu avem nicio scuză să nu atingem ținta pe care ne-am propus-o la 1 iunie pentru a ne relaxa sau a face un pas important către relaxare. Pandemia va trece, contează acum să pregătim resursele pentru ceea ce urmează”, afirmă premierul.

Întrebat despre eventualele relaxări zonale, Cîțu a răspuns: „Încă nu am vorbit despre cum se vor lua aceste măsuri de relaxare. Discutăm mai multe scenarii pe care le avem pe masă. Ceea ce este important de înțeles pentru toți românii este că de la 1 iunie vor exista relaxări pentru toți românii, indiferent de zona în care sunt”. 

Chestionat despre posibile facilităţi pentru persoanele care se vaccinează, prim-ministru a răspuns: „Eu am spus că, opinia mea personală, e că persoanele care s-au vaccinat ar trebui să aibă beneficii. Vom vedea cum vor arăta acest măsuri”.

Vom vedea cum vor arăta în final aceste măsuri şi care vor fi ele. Este clar că de la 1 iunie vor există măsuri care vor da înapoi anumite restricţii de anul trecut. Deja unele dintre măsuri le-am anunţat. Bineînţeles că ştiu problema cu evenimentele private şi anul acesta cu siguranţă vom găsi o soluţie să înceapă de la 1 iunie aceste evenimente private. Vom vedea dacă putem să mergem pe testare, cum se va face testarea. Suntem flexibili la soluţii. Acesta e roul Comitetului interministerial. Vin cu propuneri ele sunt îmnbunătăţite. Să ţinem minte că 1 iunie nu înseamnă relaxare totală, înseamnă 5 milioane persoane vaccinate. 1 august urmează al doilea pas în care vorbim de o relaxare totală. Săptămâna viitoare toţi miniştri vor fi în stradă, vor fi în centre de vaccinare şi vor susţine această campanie”, a adăugat Cîţu.