Epidemia de covid, în creștere: Premierul cere amendarea celor care încalcă regulile

florin_citu_8_gov_ro.jpg

Premierul Florin Cîțu
Image source: 
gov.ro

Crește din nou numărul de cazuri noi de covid și în tot mai multe județe coeficientul infectărilor a depășit pragul de 3 la mie. De scenariul roșu se apropie din nou și capitala, iar activitatea HoReCa riscă să fie din nou suspendată la interior. Afectați vor fi și elevii. Premierul arată cu degetul către oamenii care nu poartă mască și către operatorii economici amendați în repetate rânduri pentru încălcarea restricțiilor.

Aproape 4.300 de noi infectări cu SARS-COV-2 au fost raportate de autorități, cu peste 8% mai multe decât marți. Numărul testelor nu a fost cu mult mai mare, dar procentul celor care au ieșit pozitive la covid a crescut, ajungând la peste 12 la sută. Deși în scădere ușoară, în secțiile de terapie intensivă din țară numărul bolnavilor continuă să depășească 1.000.

Până acum, pe teritoriul României, au fost confirmate 812.318 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 746.779 de pacienți au fost declarați vindecați.
De la începutul epidemiei în țara noastră, 20.586 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. De marți până miercuri au fost raportate 77 de decese, unul dintre acestea a fost la categoria de vârstă 30-39 de ani, iar 3 decese la categoria de vârstă 40-49 ani. 2 dintre pacienții care și-au pierdut viața nu sufereau de alte boli.

Judeţul Braşov a intrat în scenariul roșu, cu 3,04  nfectări la mia de locuitori, după ce anterior avusese 2,94. Rămân în zona roșie, cu cifre în creștere, județele Ilfov, Cluj și Timiș. Acest din urmă județ are cea mai mare rată a infectărilor din țară, 5,24 cazuri la mia de locuitori. În scenariul roșu, dar în ușoară scădere este județul Maramureș.


Image source: 
GCS

Capitala se situează în zona galbenă, dar rata e infectare a urcat până la 2,71 cazuri la mia de locuitori. Dacă Bucureștiul trece pragul de 3, va intra în scenariul roșu. Asta va însemna că restaurantele, barurile și cafenelele nu vor mai putea servi clienți la interior, teatrele și cinematografele se vor închide, iar la școală vor mai merge doar copiii de grădiniță și de ciclu primar. Premierul Florin Cîțu spune că nu va da curs cererii reprezentanților HoReCa din zona Capitalei care și-ar dori modificarea pragului de la care li se suspendă activitatea la interior:

"Atunci când am relaxat condiţiile, am spus foarte clar că depinde doar de noi să rămânem cu numărul de persoane infectate scăzut, sub 3 la mie. Am văzut că foarte mulţi dintre cetăţeni s-au relaxat, nu se mai poartă mască în spaţiul public şi acum plătim preţul acestei relaxări premature. Vin şi, de fiecare dată când am ocazia, vă spun: dacă vrem să rămână deschise şi restaurante şi alte activităţi economice, trebuie să păstrăm exact aceste condiţii: în spaţiul public să păstrăm mască, distanţare socială, dezinfectant. Ştiţi foarte bine că au fost foarte multe cazuri în care Poliţia a venit şi a dat amendă, în cluburi, de exemplu, a dat amendă 6.000 de lei, la câteva zile acelaşi club avea aceaşi problemă", a declarat Florin Cîţu

Premierul i-a cerut ministrului de Interne ca mai mulți polițiști citez să își facă treaba, în contextul în care, spune Floin Cîțu, tot mai multe persoane au renunțat la masca de protecție pe stradă. De marți și până miercuri, peste 5.000 de persoane au primit amenzi care însumează mai mult de 860 de mii de lei pentru că au încălcat măsurile de combatare a epidemie de covid-19.