Proteste față de măsurile bugetare care afectează HoReCa în mai multe orașe din țară

protest horeca.jpg

Image source: 
© Otilia Ghițescu

Sute de patroni și angajați din HoReCa au protestat, marți, în țară, față de măsurile bugetare care afectează acest domeniu de activitatea. Printre altele, ei sunt nemulțumiți că în acest an nu se mai acordă vouchere de vacanță. În plus, industria HoReCa este afectată de restricțiile anti-covid.

Patronii de hoteluri și restaurante şi angajaţii lor au ieşit faţa localurilor, marți, timp de 30 de minute, în mai multe orașe din țară. Ei au vrut să își arate, în acest fel, nemulțumirile față de măsurile cu imact major asupra industriei ospitalității, luate fără un dialog cu structurile care reprezintă acest domeniu, susține industria HoReCa.

"Este un protest prin care dorim să atragem atenţia că această industrie nu mai poate suporta cheltuielile la care sunt supuşi pe nedrept pentru a da timp şi spaţiu statului să rezolve criza" declara luni preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Daniel Mischie.

Operatorii din industria ospitalităţii au oprit activitatea timp de jumătate de oră în orașe precum Iași, Brașov, Cluj-Napica și Constanța și au ținut în mâini mesaje publice adresate autorităţilor.

HoReCa, speranța interzisă”, „HoReCa capăt de drum”, „1 an de restricții, zero despăgubiri”, sunt câteva dintre mesajele afișate de patronii de restaurante și hoteluri și de angajații care au protestat, marți, timp de 30 de minute.

Conform unui comunicat de presă transmis de Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), anul 2020 a marcat declinul industriei: „120.000 euro/an a însemnat pierderea medie per unitate în 2020; de la 400.000 de angajaţi, cât număra industria în 2019, am rămas 280.000 în 2021; de la 40. 000 de unităţi în 2019, am ajuns la 28.000, cifră în continuă scădere”.

Reprezentanţii organizaţiilor din turism s-au întâlnit luni cu ministrul Economiei Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, în contextul ultimelor decizii care afectează sectorul ospitalităţii, respectiv anularea voucherelor de vacanţă, întârzierile în plăţile pe Măsura 2 sau blocajul pe Măsura 3.