SAR: Proiectul deputatului Ciuhodaru, o glumă necomică. Manifestațiile sunt suprareglementate

manifestatii.jpg

Image source: 
Eduard Vasilică | RFI

Societatea Academică Română transmite că inițiativa legislativă a deputatului PSD Tudor Ciuhodaru ar fi inutilă, în contextul în care, explică preeședintele SAR, Alina Mungiu Pippidi, manifestațiile în România ar fi deja suprareglementate. Amendamentele aduse în legislație de-a lungul timpului ar fi mai degrabă restrictive. Pe baza lor, afirmă Alina Mungiu Pippidi,  s-au dat în ultimii ani amenzi foarte ușor, inclusiv pentru situații fără violență sau fără intenție. 

"E o glumă necomică a domnului Ciuhodaru și un atentat și un atentat evident la libertatea cetățenească de a manifesta într-un loc public.  E o chestie integral inutilă, dat fiind că în România manifestațiile publice sunt suprareglementate. Noi avem o lege, legea 60 din 1991, la care s-au făcut amendamente în decursul timpului. Dar amendamente mai degrabă restrictive. Lege pe baza căreia s-au dat în trecutul foarte recent, în ultimii 7-8 ani...Practic puteai să dai amenzi pe baza acestei legi în aproape orice situație.Situații fără violență, fără intenție. Foarte ușor.

Să-l arestăm pe comisarul Moscovici că a spus că trebuie pus și un scenariu cu destrămarea Europei, nu?  Că în mod evident atentează la ordinea constituțională, din Tratatul de la Lisabona. Astea sunt pur și simplu niște copilării. " - spune Alina Mungiu Pippidi la RFI.Deputatul PSD Tudor Ciuhodaru a depus o iniţiativă legislativă care prevede pedeapsa cu închisoarea, de la 6 luni la 3 ani, pentru acţiunile care ar avea drept scop “schimbarea ordinii constituţionale sau îngreunarea exercitării puterii de stat”.   Proiectul, (precizează deputatul în expunerea de motive) este îndreptat împotriva "abordărilor extremiste, separatiste, revizioniste" ce "atacă esenţa statului român". 

PSD „se delimitează categoric” de propunerea legislativă de completare a Codului penal, care prezintă „mai multe vicii de constituţionalitate”. Parlamentarii PSD vor vota împotriva proiectului, a transmis purtătorul de cuvânt al partidului, Adrian Dobre.