Grecia: Acord cu partenerii creditori în schimbul unei noi tranșe de împrumut

grecia.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Grecia şi partenerii creditori internaţionali au ajuns la un acord care ar urma să ducă la noi reforme în domeniul pensiilor şi pe piaţa muncii, relatează Reuters. Negocierile s-au purtat sub presiune: Atena are nevoie, anul acesta, de o nouă tranşă de ajutor finanicar, din programul de salvare ce totalizează 86 de miliarde de euro.

Acordul va permite unor echipe de specialiști să elaboreze un nou set de reforme, necesare pentru deblocarea unor noi tranșe de împrumut. Președintele Eurogrup a anunțat deja că la Atena vor ajunge în perioada următoare, printre alții, experți de la Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană sau Fondul Monetar Interrnațional. Jeroen Dijsselbloem a vorbit despre o schimbare de abordare în mixul de politici și implicit despre o îndepărtare de principiile austerității, susținute însă în continuare de FMI.

Ar urma așadar să fie aprofundate reformele în domeniul pensiilor, impozitării (în special a veniturilor) și pe piața muncii. Guvernul elen susține că noile reforme, programate să intre în vigoare la începutul lui 2019, nu vor influența bugetul de stat.

Obținerea unui acord era esențială, în contextul în care, în iulie, Grecia trebuie să ramburseze datorii de 7,2 miliarde de euro.