Reacții negative pe toate continentele după ce Trump recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului

trump.jpg

Donald Trump a recunoscut ieri formal Ierusalimul drept capitală a Israelului și a declanșat procedura de mutare a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.

Într-o alocuțiune televizată din Salonul Diplomatic al Casei Albe, președintele Donald Trump a recunoscut ieri formal Ierusalimul drept capitală a Israelului și a declanșat procedura de mutare a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.  Decizia, care reprezintă respectarea unei promisiuni de campanie, a provocat reacții negative în multe colțuri ale lumii și poate reduce șansele unei soluționări negociate a conflictului israelo-palestinian.

Există, din 1995, o rezoluție parlamentară care cere mutarea ambasadei la Ierusalim și implicit recunoașterea orașului drept capitală. De atunci încoace, unii președinți au promis s-o facă, dar de fiecare dată au renunțat, din considerente de securitate națională. Donald Trump a rupt cu această tradiție, care este de fapt veche de 70 de ani, de la nașterea statului evreu.

"Am decis că a sosit momentul să recunoaștem oficial Ierusalimul drept capitală a Israelului. E vorba, nici mai mult dar nici mai puțin, decât de recunoașterea unei realități. Am considerat că această decizie servește interesele Statelor Unite și poate impulsiona procesul de pace dintre Israel și palestinieni. Această hotărâre nu trebuie văzută sub nici o formă ca un semn de renunțare la implicarea noastră în facilitarea unui acord de pace durabil. Nu adoptăm prin aceasta nici o poziție asupra chestiunilor legate de statutul final, inclusiv cele privind limitele suveranității israeliene în Ierusalim sau conturul final al granițelor aflate în dispută", a precizat șeful Casei Albe.

În pofida acestor precizări, reacția conducerii palestiniene a fost negativă. Turcia, Iran-ul, Arabia Saudită, dar și Rusia, Franța sau China, au criticat măsura. Regele Iordaniei, Abdullah, a făcut o tentativă de ultim moment de a-l convinge pe Trump să renunțe.

"Aspectul cel mai frapant a fost, pentru mine, discrepanța aproape orwelliană dintre vorbele președintelui și realitățile politice și practice de pe teren.  Și-a înfățișat declarația ca un pas către pace,  contrazicând astfel consensul internațional și opinia prevalentă în rândul palestinienilor, statelor arabe și europene. Această Administrație pare a trăi într-un soi de univers paralel și nu vede, sau nu înțelege, realitățile fundamentale ale chestiunii și conflictului", a considerat Khaled Elgindy, fost consilier al Autorității Palestiniene.

S-a aflat pe surse că șeful diplomației, Rex  Tillerson, și cel al Pentagonului, Jim Mattis, ar fi exprimat rezerve privind oportunitatea anunțului și alarma în privința consecințelor imediate. Liderul minorității Democrate din Cameră, Nancy Pelosi a avertizat că sunt posibile "proteste de masă" în regiune. 

"E o decizie care va avea consecințe asupra siguranței noastre naționale, asupra relațiilor cu țările arabe, de care avem nevoie în lupta împotriva terorismului și radicalismului. E necesară conlucrarea cu toți actorii regionali, dar această hotărâre va afecta negativ capacitatea de a promova interesele noastre de securitate", a apreciat Joel Rubin, înalt oficial al Ministerului de Externe în Administrația Obama.

Pentru premierul israelian Netanyahu ziua de ieri a fost una "istorică", iar decizia una "dreaptă și curajoasă". 

Senatorul Republican Marco Rubio consideră recunoașterea "un pas în direcția cea bună",  opinie la care subscrie, printre alții, și deputatul Democrat Eliott Engel. Hotărârea este cu deosebire apreciată în rândul mișcării evanghelice neo-protestante, un bloc electoral de care partidul Republican va depinde încă o dată în alegerile parlamentare din 2018, decisive pentru balanța puterii legislative și implicit pentru soarta politică a președintelui Trump.

"Avem de-a face cu o decizie politică pe considerente interne, gătită în veșmânt diplomatic, luată pentru a face plăcere susținătorilor, donatorilor gen Sheldon Adelson, și evanghelicilor pe care-i reprezintă vice-președintele Mike Pence. Nu încape îndoiala că a împins în prăpastie soluția bi-statală. Israelienii de dreapta și dreapta-extremă vor sărbători, susținând că Trump a recunoscut ÎNTREGUL Ierusalim, Vest și Est, drept capitală, ceea ce va complica și mai mult lucrurile. În plus, decizia reprezintă, practic, un pumnal înfipt în spatele conducerii palestiniene, care, în ochii propriei populații, nu mai are nici o credibilitate în eventuale negocieri cu Administrația americană", a punctat fostul ambasador în Maroc, Marc Ginsberg.

Ascultă AICI corespondența din SUA
596

Facebook comments