Moţiunea de cenzură a fost respinsă

Legi justitie plen Camera Deputatilor.jpg

Legile justiţiei, la dezbatere în Parlament (Sursa foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Legile justiţiei, la dezbatere în Parlament (Sursa foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Moţiunea de cenzură a Opoziţiei a fost dezbătută joi în Parlament, în absenţa de la prezidiu a preşedinţilor celor două Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, care au stat o perioadă împreună în prima bancă. Şedinţa a fost condusă de Gabriel Vlase şi Niculae Bădălău.

ACTUALIZARE 10: Moţiunea de cenzură a Opoziţiei a fost respinsă. S-au înregistrat 159 de voturi "pentru", în condiţiile în care numărul necesar de voturi favorabile era de 233. Au fost de asemenea trei voturi "împotrivă" şi 23 de abţineri.

 

ACTUALIZARE 9: A început votul la moţiunea de cenzură. Senatorii şi deputaţii PSD nu participă la vot.

 

ACTUALIZARE 8: Premierul Mihai Tudose, către Opoziţie: "Aţi vorbit despre haosul din Educaţie. Vă reamintesc că acesta e primul an din mulţi ultimi ani când manualele şcolare au fost la timp, la începutul şcolii. Nu au mai învăţat după fiţuici, ca pe vremea dumneavoastră. În al doilea rând, am finalizat construcţia a 46 de grădiniţe, 24 de şcoli. Ăla de clasa a cincea, pentru dumneavoastră, vi-l dăm personal. Dacă acolo sunteţi, e-n regulă.

 

ACTUALIZARE 7: Traian Băsescu, preşedinte PMP: "Pentru că am convingerea că moţiunea va trece şi pentru că nimeni nu a spus de premier, vă propun viitorul premier, în persoana lui Siegfried Mureşan".

 

ACTUALIZARE 6: Manifestaţia PNL de la Palatul Parlamentului s-a încheiat, potrivit News.ro. Organizatorii susţin că miile de susţinători prezenţi au reuşit să formeze un lanţ uman în jurul clădirii. La protest au participat între 3.000 şi 5.000 de oameni.

 

ACTUALIZARE 5: Preşedinţii Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, participă joi, în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură, la o reuniune a organizaţiei de pensionari a PSD, care are loc la grupul deputaţilor social-democraţi din Camera Deputaţilor (News.ro).

 

ACTUALIZARE 4: Premierul Mihai Tudose: “O moţiune de cenzură reprezintă un drept constituţional şi un exerciţiu cât se poate de democratic. Din păcate, dvs. aţi transformat acest drept legitim într-o oportunitate de a fi populişti, demagogi, de a face un spectacol bazat pe un scenariu total rupt de realitate”.

Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu nu au prezidat şedinţa de plen, iar în timpul discursului premierului au intrat în sală şi s-au aşezat în prima bancă.

 

ACTUALIZARE 3: Sute de persoane aduse de PNL din Bucureşti şi mai multe judeţe s-au adunat joi în Parcul Izvor, pentru a protesta faţă de actuala Putere, în timp ce în Parlament este dezbătută moţiunea de cenzură a Opoziţiei.

Protestatarii au pancarte cu mesaje precum: “Dragnea şi ai lui au tăiat puterea leului”, “Plătim rate mai mari, ca să aibă PSDragnea bani”, “Susţin moţiunea PNL pentru o Românie normală”. Manifestanţii fluieră, suflă în vuvuzele, bat în tobe şi scandează împotriva Guvernului (News.ro).

 

ACTUALIZARE 2: Senatorii şi deputaţii USR au venit la dezbaterea moţiunii de cenzură purtând pe braţe banderole albe cu două dungi negre, despre care au spus că simbolizează ”statul paralel”. Preşedintele USR, Dan Barna: “În momentul de faţă, în Parlament se discută abandonul statului de drept şi atunci, da, noi cei de la USR, alături de cetăţenii României, suntem statul real, statul paralel cu ceea ce înseamnă politicienii corupţi, care în momentul de faţă vor să transforme justiţia într-o instituţie handicapată, la cheremul majorităţii”.

 

ACTUALIZARE 1: Preşedintele PNL, Ludovic Orban, înainte de dezbaterea moţiunii de cenzură: “Am considerat o obligaţie morală pentru PNL să depun această moţiune de cenzură într-un moment în care este evident că guvernarea PSDragnea duce România spre nicăieri. Am încredere că moţiunea noastră 'PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă' este o moţiune care are argumente suficient de puternice încât să convingă orice parlamentar care mai are o urmă de conştiinţă şi care ascultă de voinţa cetăţeanului şi nu de dictatul lui Liviu Dragnea şi a lui Tăriceanu. În ceea ce ne priveşte pe noi vom face tot ce depinde să treacă această moţiune”.

 

Deputaţii şi senatorii PSD au părăsit sala, înainte ca moţiunea de cenzură să fie citită.

Iniţial, în sală fusese anunţată prezenţa a 274 de parlamentari. La dezbateri asistă premierul Mihai Tudose şi numeroşi miniştri.

Liberalii au înregistrat vineri la Parlament moţiunea de cenzură intitulată ”PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”. Documentul a fost semnat de 148 de parlamentari de la PNL, USR, PMP şi independenţi.

Moţiunea de cenzură este susţinută de PNL, USR şi PMP, chiar dacă partidul lui Traian Băsescu a criticat demersul formaţiunii liberale, pe care l-a calificat drept un joc de imagine.

UDMR a anunţat că se va abţine de la vot şi a criticat PNL-ul că nu a prezentat şi alternativa, în cazul în care Guvernul Tudose cade în urma acestei moţiuni de cenzură.

Minorităţile naţionale nu au spus dacă vor vota moţiunea, ci doar au precizat că o vor analiza în grupul parlamentar. De obicei, minorităţile naţionale nu votează împotriva Guvernului în funcţie.

În aceste condiţii, moţiunea de cenzură a Opoziţiei nu are şanse să treacă, neexistând semnale că vreun parlamentar de la PSD sau ALDE ar intenţiona să susţină demersul PNL.