România nu va găzdui Agenția Medicamentului. Vlad Mixich: A fost o ocazie unică

Orașul olandez Amsterdam a fost desemnat, luni seară, pentru a găzdui sediul Agenției Europene a Medicamentului (EMA), care va trebui să fie mutat de la Londra în perspectiva ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, transmit agențiile internaționale de presă preluate de Agerpres.

Potrivit unor surse diplomatice citate de AFP și Reuters, după ce în runda a treia de vot, în care au intrat orașele Milano și Amsterdam, cele două candidate au obținut un număr egal de voturi, președinția estoniană a Consiliului Uniunii Europene a trecut la următorul pas procedural — tragerea la sorți.

''Felicit orașul Amsterdam pentru câștigarea votului pentru găzduirea EMA! Este o alegere excelentă, care garantează continuitate în asigurarea de medicamente sigure pentru consumatorii europeni'', a scris pe Twitter ministrul german al afacerilor europene, Michael Roth, prezent la reuniunea Consiliului Uniunii Europene de la Bruxelles.

La a doua rundă de vot au candidat Milano, Amsterdam și Copenhaga, plasate în această ordine pe primele trei poziții în prima rundă pentru desemnarea viitorului sediu al EMA, Bratislava obținând locul al patrulea și ieșind astfel din cursă.

EMA are circa 900 de angajați care se ocupă de evaluarea, supervizarea și monitorizarea medicamentelor pentru ființe umane și animale în interiorul blocului comunitar.

După alocarea sediului EMA, în Consiliul UE urmează procedura de vot pentru desemnarea viitorului sediu al Autorității Bancare Europene (EBA). Cele opt orașe în competiție pentru sediul EBA sunt Bruxelles, Dublin, Luxemburg, Paris, Frankfurt, Viena, Praga și Varșovia, favoritele fiind Frankfurt și Viena.

Găzduirea sediilor EMA și EBA se traduce prin locuri de muncă și vizibilitate pentru orașele și țările gazdă și de aceea competiția a fost extrem de dură.

Vlad Mixich: A fost o ocazie unică pentru București

Expertul in sănătate Vlad Mixich declară la RFI că ”din păcate, niciun oraș din Europa Centrală și de Est nu a trecut în a doua fază. A fost și ar fi trebui să fie o ocazie unică pentru București pentru că unul din cele 6 criterii stabilite era cel geografic, și anume ca orașul și țara în care va veni EMA să nu aibă o altă agenție”.

”România e o țară importantă din UE, fără o instituție de calibru a UE. Deci, am fi putut juca o carte mare. Deși dosarul aplicației României a fost bine structurat, a conținut câteva neglijențe, nu majore, dar care au fost suficiente. Campania de imagine și de lobby este foarte importantă. Din păcate, autoritățile române au ales să joace o carte triumfalistă, cu niște clipuri mult, mult exagerate, cu niște lansări extrem de politizate la București și trimițând la Bruxelles doar reprezentanți politici ai partidului de guvernământ. Asta, în condițiile în care acesta putea fi un proiect de țară, în care România putea să își folosească numeroșii experți”.