Achiziţia rachetelor Patriot, undă verde de la Senat

achizitie_rachete_patriot_unda_verde_senat.jpg

Comisia de Apărare din Senat aprobă achiziţia rachetelor Patriot (Sursa foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Comisia de Apărare din Senat aprobă achiziţia rachetelor Patriot (Sursa foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Comisia de Apărare a Senatului a aprobat luni cu unanimitate de voturi un raport de adoptare a proiectului de lege pentru achiziţia primului sistem de rachete Patriot, anunţă News.ro.

Plenul Senatului a aprobat luni achiziţionarea sistemului american de rachete Patriot în valoare de 3,9 miliarde USD plus TVA. Proiectul va ajunge marți la Camera Deputaţilor pentru dezbatere şi vot în procedură de urgenţă.

.........................................................

Actul normativ ar urma să ajungă luni după-amiază în plenul Senatului, pentru ca marţi să fie dezbătut de Camera Deputaţilor.

La şedinţa comisiei au participat ministrul Apărării, Mihai Fifor şi ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu. Acesta s-a întâlnit săptămâna trecută cu secretarul american de Stat, Rex Tillerson, aflat într-o vizită fulger în România, după ce adoptarea proiectului de achiziţie a rachetelor a fost amânată.

Mihai Fifor declară că dotarea armatei române cu acest sistem de apărare plasează România într-un club select al apărării europene şi mondiale. Ministrul precizează că Executivul va veni în perioada următoare şi cu alte proiecte de lege privind achiziţionarea altor echipamente.

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, afirmă că Rex Tillerson l-a întrebat de ce nu a fost aprobat în Parlament proiectul de lege privind achiziţionarea de rachete Patriot, iar el i-a răspuns că au fost probleme cu cvorumul.

Oficialul american a sosit la Bucureşti miercuri seară, avionul său făcând o oprire tehnică la întoarcerea din turneul asiatic, unde l-a însoţit pe preşedintele Donald Trump. Ambasada SUA a precizat că Rex Tillerson nu are nici un program oficial în România.

Rex Tillerson a venit la o zi după ce senatorii PSD şi ALDE au lipsit de la şedinţa Comisiei de Apărare unde trebuia aprobat proiectul de lege privind achiziţionarea sistemului de rachete Patriot.

Sistemul urmează a fi operaţional în 2020.