Pagina de istorie: A fost sau nu iradiat Vlad Georgescu de comuniști?

vlad_georgescu.jpg

Vlad georgescu, fost director al secției românești a postului radio Europa Liberă
Image source: 
europalibera.org

În 13 noiembrie 1988, se stingea din viață una dintre figurile emblematice ale exilului românesc: Vlad Georgescu. Este vorba de un istoric remarcabil, care, în perioada 1983 – 1988, a fost directorul secției românești a Radio Europa Liberă din München. Aflați din Pagina de istorie circumstanțele morții sale, pe care mulți au catalogat-o drept asasinat politic.

Vlad Georgescu s-a născut în anul 1937, într-o familie boierească din București. Printre înaintașii săi se numărau generalul Ion Georgescu, aghiotant al Regelui Carol I, și Emanoil Porumbaru, fost ministru de externe și fost președinte al Senatului. Vlad Georgescu a urmat cursurile liceului Sfântul Sava, redenumit în perioada comunistă Liceului Nicolae Bălcescu. A studiat, apoi, la Facultatea de Istorie a Universității București și a obținut titlul de doctor în Istorie în anul 1970.

Vlad Georgescu a fost repartizat ca cercetător la Muzeul Româno-Rus și apoi la Institutul de Studii Sud-Est Europene. Prestigiul său științific i-a adus invitația de a preda la universități din Occident în perioada de relativă deschidere a regimului comunist. Însă, în 1977, a fost arestat timp de două luni sub acuzația de trădare, după ce scrisese un text critic la adresa regimului comunist. Vlad Georgescu a reușit să emigreze în Occident în anul 1979 și a devenit una dintre cele mai puternice voci ale exilului românesc, spune profesorul Adrian Niculescu, vicepreședinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

Vlad Georgescu a fost și un mare istoric, un om rațional, un om cu viziune democratică. Trebuie spus că, uneori, astfel de voci, nu erau foarte numeroase în exilul românesc. Adică în exilul românesc exista și o anumită cacofonie. Iar o voce limpede, clară cum este a lui Vlad Georgescu, cum a fost a lui Mihnea Berindei, cum va fi a lui Mihai Botez, ceva mai târziu, în anii 80 erau vitale, subliniez, vitale, pentru exilul democratic românesc”, a spus istoricul Adrian Niculescu, pentru RFI.

În exil, Vlad Georgescu a continuat să publice studii istorice. În anul 1984, a apărut volumul Istoria românilor de la origini până în zilele noastre. Însă ideile sale ajungeau la români pe calea undelor. Vlad Georgescu a devenit colaborator, apoi director al departamentului românesc al Radio Europa Liberă, mai spune profesorul Adrian Niculescu, la rândul său fost jurnalist al acestui radio.

În vara lui 1988, Vlad Georgescu și-a reunit staff-ul de la radio și a comunicat cu sânge rece: Vă anunț că eu am un cancer pe creier. Voi pleca în America pentru a fi tratat, sper să rezolv. Era un om extrem de curajos și care putem să spunem că a privit moartea în față”, mai spune profesorul Niculescu.

Vlad Georgescu a murit în același an, ca urmare a unei forme galopante de cancer. Alți doi foști directori ai departamentului românesc al Europei Libere muriseră, la rândul lor, de cancer. Aceste lucruri i-au determinat pe mulți dintre prietenii regretatului istoric să creadă că Vlad Georgescu a fost îmbolnăvit cu ajutorul unor substanțe radioactive sau prin iradiere.

Interpretarea care se dă acestui cancer galopant este faptul că acesta a fost un cancer provocat. De altfel, există o anchetă în curs, încă știu că nu este închisă, cel puțin acum câțiva ani nu era închisă, ancheta FBI-ului, în legătură cu moartea sa, pentru elucidarea circumstanțelor. Vlad Georgescu primise numeroase amenințări cu moartea, mai ales după ce începuse să difuzeze celebra carte Orizonturi Roșii a lui Ioan Mihai Pacepa, pe care o difuza Vlad Georgescu în serial”, a mai declarat profesorul Adrian Niculescu pentru RFI.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 13 noiembrie 2017