Monica Macovei la RFI: Pachetul legilor justiţiei, o bătaie de joc

Monica Macovei Directiva prezumtie nevinovatie.png

Monica Macovei anticipează un "dezastru" pentru justiţia penală (Foto: arhivă RFI)
Monica Macovei anticipează un "dezastru" pentru justiţia penală (Foto: arhivă RFI)

Ministrul Tudorel Toader fuge de răspundere, iar parlamentarii penali, în frunte cu Liviu Dragnea, vor să dea peste cap întregul sistem judiciar. Iată cum comentează la RFI europarlamentarul Monica Macovei pachetul de modificare a legilor justiţiei.

Fostul ministru al Justiţiei spune că „iniţiativa parlamentară intervenită după ce ministrul Toader s-a apucat de modificări, le-a pus pe site, a fost criticat, a dat răspunsuri destul de obraznice ne arată că fuge de răspundere, se ascunde în spatele acestei iniţiative parlamentare (...), se leapădă de aceste legi, dar asta este evident de ochii lumii, nu e prima oară când face asta. În al doilea rând, ne arată că Dragnea şi cu toţi parlamentarii cu probleme penale se grăbesc. Nu e nici un motiv de urgenţă să schimbi legile justiţiei (...). Această urgenţă în a le modifica ne arată în principal, 99%, graba parlamentarilor cu probleme penale, cu Dragnea în frunte, de a scăpa de aceste probleme penale, de a da peste cap sistemul, de a schimba proceduri, de a schimba infracţiuni, ca să scape de anchete, de condamnări şi de confiscări, evident”.

Proiectul de modificare a legilor justiţiei prevede menţinerea în parte a procedurii actuale de numire a procurorilor şefi, însă arată că preşedintele României poate refuza o singură dată, motivat, numirea unui şef de Parchet. Pentru Monica Macovei, „este o idee foarte proastă, pentru că nu e firesc să limitezi numărul de propuneri, pentru că o propunere poate fi proastă, a doua propunere poate fi aceeaşi, adică la fel de proastă sau poate fi şi mai proastă. Deci această limitare la un singur refuz este o bătaie de joc, devine formală menţinerea preşedintelui”.

 

„Activitatea Inspecţiei Judiciare va fi blocată”

 

Inspecţia Judiciară urmează să fie o instituţie autonomă, aflată sub controlul unui consiliu de integritate, format din membri de la CSM, de la Înalta Curte, de la Parchetul General, din reprezentanţi ai societăţii civile şi ai asociaţiilor profesionale ale magistraţilor. Care vor fi consecinţele? „Blocarea activităţii Inspecţiei Judiciare. Inspecţia Judiciară pur şi simplu nu va mai putea lucra o vreme îndelungată şi ca atare sistemul va rămâne fără un filtru de control sau de sancţiune, aşa încât oricine va putea face orice. În al doilea rând, IJ este prevăzută în CSM, care este prin Constituţie garantul independenţei justiţiei. Or să zici că IJ o faci autonomă luând-o din instituţia care asigură independenţa justiţiei este o contradicţie în sine. Apoi, Consiliul Naţional de Integritate a Judecătorilor şi Procurorilor... adică o să facem iarăşi un organism din ăsta foarte mare, plin de foarte multă lume. Cine o să-i numească? Parlamentul? Iarăşi se pune întrebarea care va fi rolul acestui Consiliu sau rolul Inspecţiei, pentru că Inspecţia verifică inclusiv integritatea, dar e coordonată de un consiliu de integritate. Deci practic, toate sunt făcute să încurce. Poate că lumea crede că e OK să mai fie un Consiliu de Integritate, dar trebuie să înţeleagă că atunci când faci lucrurile foarte complicate şi mai faci încă o structură de genul acesta, din care să facă parte foarte multă lume care să stea peste IJ, practic n-ai făcut decât să blochezi în realitate Inspecţia Judiciară, Inspecţie care uneori îşi face treaba, uneori nu-şi face treaba, dar de cele mai multe ori îşi face treaba şi important este s-o determinăm să-şi facă treaba”, consideră Monica Macovei.

 
Monica Macovei, despre legile justiţiei