Florin Iordache (PSD) la RFI: Nu s-a cerut opinia Comisiei de la Veneţia, poate nu e necesară

Florin Iordache Klaus Iohannis frica Dancila.jpg

Florin Iordache îl critică pe Klaus Iohannis: A avut o prestație jalnică (Sursa foto: cdep.ro)
Florin Iordache îl critică pe Klaus Iohannis: A avut o prestație jalnică (Sursa foto: cdep.ro)

Comisiei de la Veneţia nu i s-a cerut deocamdată un punct de vedere asupra legilor justiţiei, declară la RFI preşedintele comisiei speciale din Parlament privind justiţia, deputatul PSD Florin Iordache. În opinia sa, preşedintele ţării nu trebuie exclus din procedura de numire a procurorilor şefi.

Florin Iordache e de părere că excluderea preşedintelui din procedura de numire a procurorilor şefi nu ar fi un câştig: „Cred că preşedintele României nu trebuie exclus din această formulă. Eu nu cred că eliminând preşedintele şi introducând secţia de procurori, ar fi un câştig. Eu cred că în urma dezbaterilor, poate să existe o formulă în care preşedintele să fie actor în această chestiune”.

Comisia de la Veneţia nu a fost sesizată, precizează deputatul PSD: „Eu vă spun, nu s-a cerut un punct de vedere Comisiei de la Veneţia. În momentul în care există o propunere de modificare a actualei reglementări, se propune cererea unui punct de vedere al Comisiei de la Veneţia. Deocamdată, Comisiei de la Veneţia nu i s-a solicitat un punct de vedere”.

Întrebat dacă i se va solicita, Florin Iordache a răspuns: „Să vedem formula care va fi propusă. În aceste condiţii, dacă se va modifica formula structural, fără îndoială, se poate cere un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia. Poate nu e necesar”.

Întrebat dacă nu era mai logic să existe mai întâi un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia şi apoi să aibă loc dezbaterile din Parlament, deputatul PSD a replicat: „Dar care este punctul dacă modificăm... staţi puţin, noi cerem un punct de vedere pe ceva care nu există? Am nişte proiecte, dar acele proiecte trebuie asumate de către un parlamentar. Dumneavoastră ştiţi că a fost asumat acest punct de vedere de cineva, ca să cer un punct de vedere?”.

Întrebat dacă i se va cere un punct de vedere Comisiei de la Veneţia după votul final din Parlament, Florin Iordache a răspuns: „Păi, nu, dar dacă modific, dacă este necesar. Dumneavoastră credeţi că e necesar? Sau ştiţi cum arată articolele? Eu nu ştiu cum arată”.

 
Florin Iordache, despre un eventual punct de vedere al Comisiei de la Veneţia privind numirea procurorilor şefi