Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scandalul legat de Arenele BNR ar putea fi stins

scandal_arene_bnr_capitala_stins.jpg

Banca Naţională ar putea ceda Arenele BNR, la schimb cu unele terenuri (Foto: pixabay)
Banca Naţională ar putea ceda Arenele BNR, la schimb cu unele terenuri (Foto: pixabay)

Preşedintele Comisiei Economice a Senatului, liberalul Daniel Zamfir, anunţă că va redacta un proiect de lege, prin care Banca Naţională va ceda statului Arenele BNR şi va primi la schimb unele terenuri pe care există imobile aparţinând băncii centrale. Din cauza statutului incert al Arenelor BNR, Turneul BRD Năstase Ţiriac Trophy a fost mutat la Budapesta.

Daniel Zamfir explică la RFI ce va rezolva soluţia găsită în Parlament: „În mod concret, Banca Naţională e dispusă să cedeze terenurile de sport din Parcul cu Platani şi anume nişte terenuri de fotbal, vreo 14 terenuri de tenis, urmând să primească în schimb terenuri pe care sunt anumite clădiri ale Băncii Naţionale, cu un sistem juridic neclarificat (...). Ceea ce-i foarte important e că nu va fi vorba de plata unor sume de bani către Banca Naţională, ca aceste terenuri să revină sportului”.„Am insistat ca această evaluare să se facă ţinând cont de faptul că acele suprafeţe de teren pe care Banca Naţională urmează să le cedeze să fie evaluate exact ca terenuri de sport, pentru că valoarea unui teren de sport, câmpul de joc propriu-zis este aceeaşi şi în Ferentari şi în Cotroceni. Deci nu discutăm aici de un schimb de terenuri, ţinând cont de valoarea imobiliară a terenurilor”, spune senatorul liberal.

 

Reacţia BNR

 

De partea sa, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, precizează la RFI că Banca Naţională este cea care a propus acest schimb: „Este solicitarea noastră asta. Am avut o întâlnire cu Comisia Economică din Senat şi am ajuns la această formulă. Până la urmă, este ceea ce ne doream şi noi, ca arenele să fie puse în valoare, să se poată juca tenis pe ele. Din păcate, noi nu putem să le cedăm gratuit, sunt anumite constrângeri legale care fac imposibilă cedarea gratuită şi nici printr-o Hotărâre de Guvern, având în vedere că suntem o instituţie independentă (...). Suprafaţa exactă, dimensiunea şi aşa mai departe vor fi evaluate de un evaluator şi se va face în urma consultării cu Ministerul Sporturilor”.„Noi nu mai putem să investim din 2005 încoace, pentru că în privinţa statutului nostru au apărut schimbări odată cu intrarea în UE. Nu putem investi decât în imobile sau în activităţi care ţin direct de activitatea noastră. Nu prea putem justifica tenisul ca fiind activitatea noastră, tenisul de performanţă. Nu vrem să le vindem, pentru că în mod normal acest lucru s-ar face printr-o licitaţie publică şi nu ştii niciodată după aceea ce va face viitorul proprietar cu suprafaţa respectivă”, explică Dan Suciu.

„N-am solicitat 35 de milioane, cum s-a discutat la un moment dat, pentru că pur şi simplu nu a existat această solicitare. Am scris către trei Guverne succesive, tocmai pentru a iniţia un proiect de lege (...). Dacă acum se va găsi această soluţie, o salutăm şi o vom aplica şi noi cu mare plăcere”, spune purtătorul de cuvânt al BNR.