Trump continuă războiul cu Obamacare. A semnat un decret cu dublă valoare

obamacare.jpg

Image source: 
wikimedia.com

Donald Trump nu renunță la obiectivul său de a abroga sau măcar reforma Obamacare, legea prin care fostul lider de la Casa Albă a încercat să îmbunătățească sistemul medical din SUA. După mai multe tentative eșuate ale partidului său de a abroga în Congres programul lui Barack Obama, Trump a semnat, ieri, un decret cu importanță simbolică pentru activitatea noului șef de stat, dar care marchează și câteva schimbări importante pentru modul în care americanii au acces la servicii medicale.

Președintele Statelor Unite a semnat un ordin executiv privind asigurările de sănătate. "Am auzit atâta vreme despre dezastrul Obamacare", a declarat Trump la ceremonia de semnare de la Casa Albă la care au participat mai mulți congresmeni și oficialități din sistemul de sănătate. El a promis că va face în continuare presiuni asupra Congresului SUA în vederea adoptării unei legislații alternative. "Începem acest proces și îl începem într-un mod foarte pozitiv", a spus președintele, citat de DPA și preluat de Agerpres.

Decretul lui Trump ordonă practic departamentelor muncii, trezoreriei și sănătății să ia măsuri pentru extinderea accesului la planuri de asigurare medicală pe termen scurt și pentru a facilita asocierea firmelor mici din state diferite în vederea achiziționării de asigurări de grup.

Agenția Reuters remarcă și noua posibilitate de a contracta asigurări care nu acoperă îngrijiri medicale vitale, cum ar fi cele pentru gravide și nou-născuți, pentru medicamentele eliberate pe rețetă, pentru afecțiuni psihiatrice și tratamentul dependenței de droguri. Ordinul urmărește și extinderea perioadei maxime de trei luni a planurilor de asigurare pe termen scurt, mai ieftine, dar cu acoperire limitată.

Liderii republicani din Senat au renunțat luna trecută la votarea unei legi de abrogare a Obamacare, după ce s-au convins că nu vor reuși să strângă destule voturi. Trump a afirmat, însă, că este convins că anul viitor va exista suficient sprijin pentru o nouă încercare.

Asigurările de sănătate sunt de mult timp o problemă importantă în Statele Unite, din punctul de vedere al numărului mare de persoane neasigurate. Programul Obamacare, adoptat în 2010, este considerat cea mai mare realizare a președintelui Obama și a oferit posibilități suplimentare de asigurare pentru 20 de milioane de oameni.

Pe fondul unor neajunsuri ale sistemului, Donald Trump a promis însă, în campania sa electorală de anul trecut, abrogarea și revizuirea programului. "Costul Obamacare a fost atât de revoltător, încât distruge absolut totul", a reafirmat el joi, cu ocazia semnării ordinului care constituie primul pas concret în direcția respectivă.