Premierul Rajoy îi cere lui Puigdemont să clarifice dacă a declarat independența Cataloniei

rajoy.jpg

Mariano Rajoy
Sursa imaginii: 
RFI

Șeful executivului spaniol a precizat că această cere a fost formulată în baza articolului 155 al Costituţiei, care prevede procedura ce permite suspendarea autonomiei unei regiuni.

Prim Ministrul Spaniei, Mariano Rajoy, i-a cerut liderului catalan să confirme în mod oficial dacă  în Catalonia s-a declarat sau nu independența, amenințând cu aplicarea articolului 155 din Constituția spaniolă, care îi permite să preia parțial sau total controlul oricărei regiuni dacă nu se respectă legea fundamentală.

Șeful executivului de la Madrid a afirmat că acesta este un factor necesar pe care trebuie să-l lămurească înainte ca guvernul spaniol să poată lua alte măsuri, notează BBC.

''Cabinetul a convenit să îi ceară oficial guvernului catalan să confirme dacă a declarat sau nu independența. Răspunsul din partea liderului catalan va decide evenimentele viitoare, în următoarele câteva zile'', a spus Rajoy. El a adăugat că va continua să acționeze într-o manieră 'prudentă și responsabilă'.

În luarea sa de poziție, Mariano Rajoy a criticat conducerea catalană pentru crearea de confuzie în jurul declarației de independență.

Șeful executivului de la Madrid a făcut astfel primul pas către activarea articolului 155 al Constituției spaniole, o așa-numită 'opțiune nucleară' care i-ar permite să suspende autonomia politică a Cataloniei și să preia controlul asupra acesteia. Legea fundamentală spaniolă nu prevede însă niciun termen limită în care guvernul de la Madrid trebuie să primească un răspuns la această solicitare.

Marți, liderul catalan Carles Puigdemont a semnat o declarație de independență, dar a încetat punerea sa în aplicare pentru a permite derularea negocierilor.

Prim ministrul spaniol, Rajoy,  l-a acuzat pe liderul catalan că a creat o “confuzie deliberată” și a spus că dorește să restabilească “certitudinea”.

Liderul separatist  a semnat marți seara declaraţia de independență a regiunii, dar imediat după aceea a suspendat-o. El a  anunţat plenul Parlamentului local că regiunea a câştigat dreptul la suveranitate prin referendum, însă le-a cerut să amâne implementarea acesteia, pentru o da o șansă negocierilo