Premierul spaniol amenință cu revocarea guvernului regional separatist din Catalonia

rajoy_afp.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat, într-un interviu pentru El Pais, că o declaraţie de independenţă a Cataloniei nu ar avea niciun efect. El a adăugat că nu exclude să invoce articolul 155 din Constituţie prin care poate destitui guvernul regional şi poate cere noi alegeri. Şefiul Guvernului spaniol a făcut apel la "naţionalismul catalan moderat" să se îndepărteze de radicali.

"Guvernul va face totul pentru ca o declaraţie cât de mică de independenţă să nu aibă vreun efect", a declarat Rajoy, în primul interviu de la începutul crizei dintre Madrid şi Barcelona. "Vom face totul pentru a nu se produce separarea", a adăugat Rajoy. Întrebat dacă va invoca articolul 155 din Constituţie, prin care poate destitui Guvernul regional, premierul spaniol a răspuns: "Nu exclud absolut nimic în limitele legii. Trebuie făcut ce e mai important la acest moment. Ideal ar fi să nu fie necesare măsuri drastice". Șeful guvernului de la Madrid a deplâns faptul că actuala criză a afectat deja Spania și o va face și pe viitor dacă situația politică nu se calmează. "Aş vrea să se retragă ameninţarea cu declararea independenţei, pentru că va fi mult mai greu în viitor. Dacă se retrage, se vor evita multe. Simulacrul de referendum a fost negativ pentru toţi. Acum vedem consecinţele economice, sunt probleme pe pieţe. Cât timp trece fără se retragă declaraţia, este tot mai rău pentru toţi. Încă se mai poate face ceva", a avertizat Rajoy.

Mii de persoane au participat, sâmbătă, la Madrid, dar şi în alte oraşe la manifestaţii pentru "apărarea naţiunii şi a Constituţiei Spaniei", la aproape o săptămână de la referendumul din Catalonia. Şi la Barcelona s-au strâns sute de persoane, făcând apel la dialog. Referendumul din 1 octombrie a deschis o criză politică majoră între separatiştii aflaţi la putere în Catalonia şi Guvernul conservator al lui Mariano Rajoy. Separatiştii consideră că au obţinut o victorie, potrivit rezultatelor parţiale difuzate în aceeaşi seară, obţinând 90% din voturi, în timp ce rata prezenţei la urne a fost de 42,3%. Preşedintele separatist catalan Carles Puigdemont va avea marţi o intervenţie în Parlamentul regional, în cursul căreia ar urma să vorbească despre consecinţele referendumului de autodeterminare interzis.