"Trump a fost incompetent ca magnat imobiliar și operator de cazinouri"

jesse-eisinger.jpg

Jurnalistul de investigație Jesse Eisinger a fost laureat al premiului Pulitzer în 2011
Image source: 
propublica.org

Jesse Eisinger, laureat al premiului Pulitzer în 2011 pentru seria de anchete WALL STREET, MAȘINA DE BANI,  este, din anul 2009, jurnalist de investigație la PROPUBLICA. Începând din anul 2000 a lucrat la cotidianul Wall Street Journal, mai întâi în Europa și apoi la New York, unde a fost titularul unei influente rubrici consacrate lumii financiare. În noiembrie 2007, într-un articol găzduit de revista Conde Nast Portfolio, Jesse Eisinger a prevestit crahul ce avea să afecteze mari instituții financiare ale lumii. A revenit analitic și retrospectiv asupa subiectului în seria răsplătită cu premiul Pulitzer. În 2015 lui Eisinger i s-a decernat premiul Gerald Loeb pentru comentariu.

Despre legăturile omului de afaceri Donald Trump cu mediile financiare, cu Wall Street, Jesse Eisinger spune că acestea au fost practic inexistente. Cu Trump-președintele e o altă poveste, foarte umană de altfel, în care unii finanțiști gravitează către el din interes, alții îl servesc în tot soiul de funcții, inclusiv ministeriale.  Există însă și alte "apropieri", și aici trebuie să ne referim la ultima carte a lui Jesse Eisinger, cu titlul neobișnuit THE CHICKENSHIT CLUB (Clubul Cauzelor Mărunte) și publicată în acest an de editura Simon& Schuster.  E vorba de climatul de impunitate care există de ceva vreme pe Wall Street, în mediile de afaceri în general - un climat de impunitate de care și Trump s-a bucurat pe tot parcursul vieții: liderii corporatiști scapă de responsabilitate legală în schimbul unor amenzi substanțiale.  Jim Comey, în multe privințe eroul cărții, s-a aflat, ca procuror, de cealaltă parte a baricadei, cu Donald Trump una dintre țintele potențiale. L-a anchetat mult mai târziu, poate prea târziu, când era directorul Poliției Federale, iar Trump candidat și apoi președinte. Restul e istorie.

Jesse Eisinger: Acum 15 ani Jim Comey - cel pe care Trump l-a demis din funcția de director FBI - era șeful procuraturii federale în districtul sudic al New York-ului, specializat pe crima corporatistă. Într-o întâlnire cu subalternii săi, cei mai buni procurori pe care-i avea țara, a întrebat câți dintre ei n-au pierdut niciodată un proces. S-au ridicat câteva mâini. Le-a spus că are un nume pentru ei, " clubul cauzelor mărunte". A vrut să spună că nu aduceau în instanță cazuri suficient de grele, de ambițioase, le instrumentau doar pe cele simple. "Nu asta e misiunea voastră", le-a spus, "misiunea voastră este să faceți dreptate, nu să câștigați". "Trebuie să-i înfruntați pe răufăcătorii cei mari ai societății americane". N-o făceau.

Reporter: De ce?

Jesse Eisinger: N-am avut niciodată un sistem juridic perfect, în care cei avuți, cei puternici, să trebuiască să se teamă că-și pierd libertatea dacă încalcă legea. Am avut epoci de aur, în care lucrurile au mers un pic mai bine. Acum nu merg, și asta pentru că  s-a produs o reacție corporatistă, în urma căreia procurorii și-au pierdut din uneltele de lucru. Grupuri de presiune au acționat împotriva procurorilor care deveniseră convinși că sunt niște cowboys.  Erau prea agresivi în justiție cu liderii corporatiști. Așa că s-a trecut la verdicte negociate cu marile firme, care achită amenzi.

Reporter: În WALL STREET, MAȘINA DE BANI, dezvăluiați practicile, mal-practicile care au condus la criza din 2007-2008. Supraviețuiesc aceste practici? Au fost potrivite, suficiente, adecvate,  contra-măsurile care s-au luat?

Jesse Eisinger: Majoritatea acestor practici n-au supraviețuit. Cumpărătorii sunt mai avizați, deci nu mai poți structura obligațiuni la fel de complexe ca înaintea crizei. Sistemul bancar e mai sigur decât în 2006, băncile fiind mai bine capitalizate grație unor noi reglementări.  Dacă e sufficient, e o altă discuție.  Eu cred că nu-i suficient. Reforme structurale nu s-au făcut, iar acum Trump desface și ce s-a făcut. Periculoasă această anulare a refomelor de după 2008.  Cred deci că ne vom întoarce la practicile perioadei de frenezie speculativă.

Reporter: Care sunt legăturile lui Trump și familiei sale cu mediile financiare - pe care le numim generic Wall Street? Știm că unele fonduri de investiții l-au sprijinit într-o serie de tranzacții.

Jesse Eisinger: Trump n-are legături cu bănci comerciale sau de investiții de prim rang: au încetat să-l împrumute pentru că e un om de afaceri foarte prost. Trebuie înțeles faptul că Trump a fost incompetent ca magnat imobiliar, și apoi ca operator de cazinouri. A avut și niște antreprize minuscule, de pildă una de vânzări de cărnuri, majoritatea eșecuri. Atâtea rateuri a dat încât majoritatea băncilor n-au vrut să aibă de-a face cu el. A făcut totuși o groază de bani, în primul rând datorită faptului că proprietățile sale din New York - unde nu era un jucător de primă ligă - au crescut în valoare odată cu restul pieței imobiliare. A putut deci să reinvestească o parte din profituri în unele fonduri speculative, ai căror administratori au sfârșit prin a-l sprijini, cum a fost cazul cu John Paulson. Trump s-a născut într-o zodie norocoasă, într-o familie cu bani, iar acum îi are pe toți acești finanțiști care vor să-i fie în preajmă pentru că-i puternic.

Reporter: Se spune că unele persoane și entități care l-au sprijinit, în special după falimentul cazinourilor sale, traficau bani rusești și post-sovietici. Se află, aceste legaturi, la baza conexiunilor politice și electorale aflate în actualitate? Sunt relevante aceste aspecte?  

Jesse Eisinger: PAR relevante, fără îndoială. Problema este că nu știm prea multe  pentru că Trump, spre deosebire de ceilalți candidați prezidențiali din ultimii aproape 50 de ani, nu și-a făcut publice declarațiile de impozit  iar declarațiile financiare ale firmelor sale nu ne spun prea mult. După falimentul cazinourilor sale, a început să vândă marca Trump unor dezvoltatori, un sistem de licențe cu expunere minimă, pentru că nu trebuie să investească prea mult. În esență, angajați de-ai săi au cutreierat lumea în căutare de cumpărători bogați, de multe ori gangsteri, escroci, cleptocrați. Pe scurt,  scursurile lumii au cumpărat apartamente în clădirile sale, ca modalitate de a spăla câștiguri dubioase, bani furați din toata lumea. Firmele lui Trump s-au făcut că nu văd  când escroci îi cumpărau apartamentele și birourile. Are deci relații vechi cu mafioți de pretutindeni, și mulți dintre aceștia sunt gangsteri ruși, sau kazahi, sau alții de aceeași teapă.

Reporter: Ce investighează PROPUBLICA în privința lui Trump, care sunt direcțiile investigative?

Jesse Eisinger: N-aș vrea să detaliez la ce lucrăm, pentru că preferăm, în unele cazuri, să nu spunem prea mult.  În general vorbind,  PRO PUBLICA -  centru de investigații non-profit și non-partizan - a decis să aloce administrației Trump mai multe resurse decât a consacrat vreodată chestiunilor politice.  Președinția actuală este o urgență națională, un subiect extrem de important, pentru că sunt atâtea întrebări privind conflictul de interese și abuzul de putere. Ne-am concentrat mult și asupra eșaloanelor inferioare ale Executivului, urmărind cum agenții federale au încăput pe mâna unor reprezentanți ai lumii afacerilor,  care dereglementează în favoarea industriilor pe care sunt chemați să le reglementeze. O tendință extrem de periculoasă.

 

Toate interviurile realizate de corespondentul RFI în SUA, Radu Tudor: http://www.rfi.ro/tag/interviu-sua

 

Ascultă AICI interviul cu Jesse Eisinger, laureat al Premiului Pulitzer
1158

Facebook comments