Theodor Stolojan: România ar avea şanse foarte mari să găzduiască agenţia europeană de cyber-security

theodor_stolojan_romania_sanse_agentie_cybersecurity.jpg

România ar putea găzdui agenţia europeană de cyber-security, estimează Theodor Stolojan (Sursa foto: pixabay)
România ar putea găzdui agenţia europeană de cyber-security, estimează Theodor Stolojan (Sursa foto: pixabay)

Faptul că România nu se află în Schengen este un obstacol foarte mare în calea obţinerii dreptului de a găzdui Agenţia Europeană a Medicamentului. Declaraţia a fost făcută la RFI de europarlamentarul PNL Theodor Stolojan.

Deputatul european afirmă că „ne dorim cu toţii ca această Agenţie Europeană a Medicamentelor să se mute din Marea Britanie în România, dar uităm că nefiind în Schengen, nu numai din vina noastră, nefiind în Schengen, acesta-i un obstacol foarte mare în această bătălie pe care am dori s-o câştigăm”.

„Teoretic, am răspunde la toate cerinţele prevăzute de către Comisia Europeană pentru relocare. Practic, avem probleme. Aţi văzut, salariaţii acestei agenţii au exprimat anumite preferinţe pentru oraşe, iar Bucureştiul nu s-ar afla chiar în fruntea acestor preferinţe, dimpotrivă, s-ar afla la coadă, împreună cu Sofia, dar avem şanse, e greu de spus dacă vom şi reuşi”, spune Theodor Stolojan.

El precizează că „există şi alte agenţii propuse de către preşedintele Comisiei Europene în discursul său. Iată, este o agenţie care ar avea ca obiect lupta împotriva a ceea ce noi denumim cyber-risk, cyber-security, e o agenţie care se înfiinţează pentru prima dată în UE şi unde România ar avea şanse foarte mari, având în vedere şi abilităţile românilor pentru IT şi aşa mai departe. Deci speranţa României de a obţine o agenţie europeană este îndreptăţită”.

 
Theodor Stolojan, despre Agenţia Europeană a Medicamentului